自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

一直以嚟做咩都冇氣力堅持落去, 好似過期電磁咁啱啱瞓完嗰刻好精神, 但做一陣嘢或行一陣街就會好快累又要抖

同人地出去玩更加唔敢, 因為好快累唔想令到朋友顧住自己唔盡興

我o既生活應該算做正常, 平日晚上10:30-11:00瞓, 每朝6:30起身梳洗返工, 假日瞓到9:00-10:00
三餐定時, 冇子女, 2公婆住, 工作壓力暫時算少

其實由細到大都係咁o既, 做任何事都好容易累, 跑步之類運動跑一陣就好似抖唔到氣, 但檢查過心肺功能冇特別問題, 係個胃差同埋轉季/感冒之後咳喘

請問有咩方法可以令自己夠氣呢? 廣告賣嗰d 養命酒有幫助嗎?

珊瑚宮

環保接龍勳章

不如睇中醫啦...
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

親子王國15週年勳章

alphabetagamma 發表於 11-7-21 18:52
不如睇中醫啦...

中醫次次都係話幫我去濕, 去完濕都係咁

有個仲誇張, 就由頭講到落腳都有問題 (我懷疑佢係咪暗示我就嚟死得......)

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:請教一下, 我係咪唔夠氣?

有冇做其他體檢呢?
因為有好多病嘅徵狀都係疲倦.....
要留意吓啊

珊瑚宮

環保接龍勳章

我以前同你差唔多啦. 咁你去完濕可能要再去補身的, 要調理.
我遲d都要睇中醫調理, 想生b呀.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:請教一下, 我係咪唔夠氣?

濕重皮虛係易倦,怯濕後不要加濕。

禁止訪問

伯爵府

親子王國15週年勳章

媽咪一族 發表於 11-7-21 18:59
有冇做其他體檢呢?
因為有好多病嘅徵狀都係疲倦.....
要留意吓啊

我都睇過好多資料, 確實好多徵狀都有疲倦, 所以到而家都唔知咩事

我諗大致上要做o既body check 我都做過, 即驗心肝脾肺腎, 驗血, 度血壓之類, 結果都冇特別唔妥

突然間記起...係壞膽固醇多咗少少

伯爵府

親子王國15週年勳章

alphabetagamma 發表於 11-7-21 18:59
我以前同你差唔多啦. 咁你去完濕可能要再去補身的, 要調理.
我遲d都要睇中醫調理, 想生b呀. ...
去完濕仲有嘢要調理嗎? 可唔可以講少少

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆 kakachopper 的帖子

我都唔知呀. 我氣血唔好. 皮毛疏?? 咁佢會開d中藥過我來調理的, 自己飲食都要注意. 我都有做運動. 慢慢加上去啦. 做做下會身子慢慢強的. 但要有恒心.

伯爵府

親子王國15週年勳章

sita1230 發表於 11-7-21 19:03
唔係呀, 你身體唔夠氧氣呀, 要一個星期做3次運動, 每次半個中, 或swim啦

我都聽人講過游水唔錯, 但係一落水抖唔到氣, 唔夠幾分鐘頭暈想嘔要上水, 有冇其他輕便d 可以介紹, 之後再練游水?

伯爵府

親子王國15週年勳章

alphabetagamma 發表於 11-7-21 19:10
回覆 kakachopper 的帖子

我都唔知呀. 我氣血唔好. 皮毛疏?? 咁佢會開d中藥過我來調理的, 自己飲食都要注 ...

我睇過幾個中醫都唔得, 只係話開藥去濕搞到我唔想再睇, 真係好羡慕有d 人睇完個中醫真係take up到個病人身體問題

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

堅持做運動一定有改善, 跑步係最好的練氣方法, 我明白跑的時候係好辛苦, 但你想要健康就一定要堅持, 如果跑幾下就停, 或跑幾日就話累而唔再做, 咁樣係改善唔到健康。唔跑都可以做其他帶氧運動。你戴住錶去做運動, 例如今星期係每日跑5分鐘, 下星期就加1分鐘, 如此類推。

就算睇中醫, 飲湯水等等改善健康的方法, 都唔係一朝一夕就得, 全部都要長時間, 講緊係持續幾個月至1年, 才會有顯著效果。無一個方法係1次2次就見效架!

kakachopper  thank you, 我試吓開始時慢慢做, 再加時間  發表於 11-7-21 19:16

首頁

尾頁

跳至