在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿媽未必識教阿b,再大啲成日要同阿b玩未必有體力,一至五會喺我屋企住,除家用,我要比額外錢,你當係養個工人個價錢,但係阿媽唔做家務架,得閒咪晾下衫。我要買三房至夠住。

放育嬰院阿b大啲可以有人教,亦安全,但係我都小小驚阿b會容易病,更驚sing紅熱病,洗費其實同阿媽照顧差不多,因育嬰院收費同比阿媽差不多,不過如果唔洗阿媽照顧阿b,阿媽唔同我住,我可以買住兩房住住先。去育嬰院要大概二十至三十分鐘,來回都幾累,唔計車錢。

唔知點好?有無媽媽用緊育嬰院?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係選擇嬰院的...
毎日來回交通,要1.5小時多d...但真係照顧得好好...所以我好滿意

男爵府

我去嬰園坐輕鐵/小巴都係二十至三十分鐘
所以買部車代步, 方便好多

大宅

請問你哋個b幾大,同用緊邊間育嬰院?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

二兩多月大,便開始入嬰院了

伯爵府

我BB一滿月就放在育嬰院, 直至二歲讀N1才離開, 因我申請唔到資助, 每月延展埋要$5000一個月, 仲唔包尿片, 錢都係其次, 最唔鍾意就真係成日病, 佢地個個BB都要帶藥返去食, 日日簽到都見到好多家長交藥, 我囡囡都係成日病, 放工仲要帶去睇醫生, 冬天睇醫生排隊都排死, 家冇工人, 咩都同老公一腳踢, 日子真係好難過, 育嬰院亦湊得阿囡唔好, 我時時要投訴, 有時會受傷, 塊面花左或手仔咬左一啖咁, 次次育嬰院都係話係佢自己玩玩具整親, 又或者話佢自己咬自己, 佢地D玩具可能係平野, 所以品質有問題, 唔安全, 我錯以為育嬰院是專業, 所以貴一貴都唔想請工人單獨在家湊我囡囡, 太多新聞另我睇到怕, 但原來育嬰院一D都唔專業, 玩具有些地方"利"都比咁細的小朋友玩, 令我覺得好可怕, 我唔專業都唔會比件咁o既玩具阿囡玩啦, 佢地一出事就只會向你道歉, 話玩具已收起, 唉~太差啦! 我也見過有些小朋友傷得仲重, 又係話個小朋友自己在床仔玩唔小心整到或跌到之類, 佢地的回答好不負責任, 如果你地有足夠人手睇實D小朋友就唔會發生啦, 總之咩都唔關育嬰院事, 只係你小朋友錯在先! 樓主你好好考慮下有冇更好的人選可幫到你湊你小朋友啦!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女都係返育嬰園的, 我就覺得湊得好好. 有時同佢去樓下公園, d鄰居都讚佢有禮貌又熱情主動. 但返嬰園真係會易病d,尤其係第一年, 每個月都要睇醫生.
嬰園未必有位, 要一早申請定. 你可以申請咗先, 試過唔滿意, 先再揾你媽幫你湊. 至於住屋問題, 我又覺得唔一定要3房嘅. 我兩公婆+我媽+工人+女都係住2房. 都OK架, 可以等個B大D先換3房.

男爵府

好媽媽勳章

今朝坐飯枱前飲緊水. 係度諗. 用咗姐姐差唔多三年, 係度諗, 只要磨合咗都幾好吖. (佢最主要執屋), 最重要返到屋企有人執屋, 做少好多野. 淨係湊住個囡就得.

之前佢續約返菲國放假. 朝早湊囡去親戚到, 放工湊阿囡返屋企. 唔係唔得, 不過, 真係幾辛苦下. 要比平時早起身. 抺地(我既時間夠做得一樣野), 老公返黎洗衫拖地. 無人煮飯. 好在親戚煮埋阿囡夜晚嗰餐比我地帶走. C6出去食多. weekend先祙塵.

所以工人姐姐有姐姐既好處, 起碼唔使諗清潔嗰PART. 姐姐清潔得算乾淨嗰啲黎架啦. 肉眼見唔到有塵囉(起碼)

Mik  工人好,我梗請啦,可以做家務,有多啲時間陪阿b麻,但搵個好嘅好講彩數  發表於 11-7-22 15:21

別墅

我就揀o左俾阿媽湊啦!
俾阿媽o既錢仲多過請工人, 不過見到阿媽好俾心機湊阿仔, 返工又唔使擔心佢o個時, 咩都值啦! 阿仔仲要同阿媽一齊住, 星期六日先湊返o家! 勁掛住囉! 不過阿仔一日肥過一日就知值啦!
我好怕工人對阿仔唔好, 所以沒考慮過! 而清潔我o地就請鐘點lo~ so far so good la~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

衡量下自己最想要d咩先啦, 媽咪, 育嬰院, 工人3種都各有各好, 視乎你想要d咩

大宅

回覆 sn0629 的帖子

你用邊間育嬰院?

大宅

回覆 miumiu0101 的帖子

阿媽要辭職去幫我,我又唔好意思,我都大壓力,因我唔可以謬然辭職,阿媽無咗收入,我份工要養埋阿媽,當然阿媽照顧,就算有分歧,點都唔會傷害阿b,至多唔識教,蹤下囉。育嬰院可能太細個未知,我覺得大啲好似一歲以上當playgroup都幾好,又可以學點同差不多年紀嘅小朋友相處。我係煩接送身心疲累同驚好多病咋。

titanlow  我媽63歲.  發表於 11-7-25 16:19
titanlow  我媽都係辭職幫我湊囡, 不過佢好樂意, 當然家用就要多d啦  發表於 11-7-22 15:41

用戶要求終止服務

俾邊個湊要視乎對方能力同你自己o既要求

你擔心婆婆唔識教, 咁睇你expect你媽教你的b乜野, abc? 認字? 呢d要自己做, 但婆婆, 一般來說呀, 可以教到佢o既係日常生活的常識, 基本做人要有o既野, 咁又要睇你媽係咪湊慣細路, 同佢平時會點教. 仲有, 肯定會少病一d, 雖說將來上學都會易病, 但我覺得bb時期常病真的很有影響, 影響bb的食慾/睡眠已經夠煩死.

我兩個囡都係婆婆湊, 可以係自己屋企玩同生活, 我媽唔識字o架, 但佢教得我兩個囡好好o架, 好似食完野要自己拎隻碗去廚房俾婆婆, 要求野要講唔該, 定時定候要食飯瞓覺, 生活好有規律, 我媽有時間仲會幫我處理家務, 做唔到o既我先做, 咁係辛苦o既, 睇你自己係咪做開家務o既人, 有d 人無工人會死, 有d又唔會, 都好因人而異啦

Mik  我覺得你媽咪好勁囉,一個湊兩個,我阿媽講明如兩個就一定要請工人比佢!  發表於 11-7-22 15:56
Mik  我阿媽無湊過其他b架,我亦擔心佢體力問題,你媽咪幾大?  發表於 11-7-22 15:53
Mik  好羨慕呀!我都認同'俾邊個湊要視乎對方能力同你自己o既要求'  發表於 11-7-22 15:51

用戶要求終止服務

回覆 Mik 的帖子

你俾得佢湊, 就要跟佢個套, 最多係管教上大家多討論, 有共識, 但一定要隻眼開隻眼閉, 如果你自己咩都想話事, 當佢係'工人姐姐'咁管理, 要求佢跟你點點點, 就唔好搵佢湊, 費事自己的母女關係緊張嘛.

Mik  我都認同,所以我都係盡量放手唔理。  發表於 11-7-22 15:55

男爵府

sn0629 發表於 11-7-22 11:56
我BB一滿月就放在育嬰院, 直至二歲讀N1才離開, 因我申請唔到資助, 每月延展埋要$5000一個月, 仲唔包尿片, ...
有冇去社署投訴?

男爵府

Mik 發表於 11-7-22 11:32
請問你哋個b幾大,同用緊邊間育嬰院?
兩個月大就番了

Mik  邊間?可以pm我嗎?  發表於 11-7-22 16:02

男爵府

carpisam 發表於 11-7-22 15:52
兩個月大就番了
屯門友愛

Mik  Thanks! ... btw, 你個b好好笑!  發表於 11-7-22 16:04

男爵府

carpisam 發表於 11-7-22 16:03
屯門友愛
一歲影的, 都就黎三歲了

Mik  wah! so big already!  
友愛 = Po Leung Kuk?  發表於 11-7-22 16:11

男爵府

carpisam 發表於 11-7-22 16:07
一歲影的, 都就黎三歲了
not保良, is鄰舍輔導會

侯爵府

回覆:將阿b比阿媽照顧定放育嬰院?

我大女係嬰園畢業,細仔番左年半,嬰園湊得好好,出街個個都讚我兩個小朋友乖,自理能力好好!

首頁

尾頁

跳至