在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我黎緊哩個星期四就去育嬰院做enrollment喇...好緊張啊!!
我開始想像阿囡返學第一日會有咩事(唔好既野)發生, 我好擔心....

mechwts  放心啦, 育嬰院比我地更有經驗~  發表於 11-8-8 13:41

男爵府

回覆 Cassidy 的帖子

agree...育嬰園老師仲成日教番我點樣照顧BB添~

大宅

回覆 Cassidy 的帖子

邊間呀?

大宅

畀面勳章

我個囡都係婆婆湊~囡囡依家3個月~ 婆婆不知幾開心~
不過我就擔心婆婆辛苦d囉

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Mik 發表於 11-7-22 15:29
回覆 miumiu0101 的帖子

阿媽要辭職去幫我,我又唔好意思,我都大壓力,因我唔可以謬然辭職,阿媽無咗收入 ...

如果亞媽本身無做嘢宜又肯湊就easy啦,但要亞媽特登辭職嘅,就要諗吓自己同C6份工穩唔穩陣,萬一有咩事,工人可以, 育嬰院可退學。但娘家嘅收入.........

男爵府

回覆 Mik 的帖子

荃灣仁濟醫院艾王忠椒育嬰院

大宅

畀面勳章 陪月勳章

如果係工人VS嬰育園,可能要選後者!
如果係媽媽VS嬰育園,一定係前者!

自己人,可靠啲!

男爵府

回覆:將阿b比阿媽照顧定放育嬰院?

我仔仔都係一歲返育嬰院!
你要有心理準備,病一定有,只係多與少的問題,同埋要睇返個b本身既抵抗力!
我仔都讀左一年,下個月返n1!
佢平圴3個月要睇一次醫生!
你又要預返到時佢病,你又要請假湊佢!
公司又吾體諒,你會好難受!

我家離嬰院來回2小時!因為我住九龍,又係九龍返工,但嬰院係香港!
辛苦呢個係一定的!放工趕去接仔!趕返屋企買餸煮飯,同個仔食飯,沖涼,氹佢訓,10點幾訓左,仲要洗碗、抹地、一大堆家務!
晚晚都好累!好辛苦!呢一年終於挨完!

我同你情況有點相似,因當時我媽主動話離職幫我湊仔!我都煩惱過!
最後我取捨返嬰院!
因為我媽湊一定寵壞,同埋我個仔好活躍同痴身,我媽一定好辛苦!
囝囝返左一年,自理能力好,學野快!但病真係多,因為可能剛病好,跟住又返學,又感染到!
如果再有一個後備可以係BB病時幫手湊就最好喇!
希望幫到你拉!

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:carpisam+發表於+11-7-22+16:07+一歲

原帖由 carpisam 於 11-07-22 發表
not保良, is鄰舍輔導會
鄰舍可以幾早申請架?學費幾多?有咩手贖?

大宅

我同你的情況差不多,雖然育嬰院就係樓下,但無考慮入育嬰院。
其實 2房都夠住,bb訓廳,,到左讀全日n1就唔駛婆婆湊啦。
我會叫媽媽來我屋企湊bb,佢未夠60歲,應該會幫我做到少少家務。我老公返好晏,我返早,放工都早,所以婆婆一日幫手6個鐘左右12至6,然後佢返自己屋企,連埋家用會比$10000,會貴過請工人。但我深信自己人幫手無咁煩,又唔驚bb病,唔怕工人玩野。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 yy428 的帖子

又會咁嘅? 你全部活動都在九龍, 點解嬰院會在香港區? 無位可以轉院?

禁止訪問

環保接龍勳章

複式洋房

陪月勳章

想問弄擺係育嬰院可唔可以照喂人奶ar~ or一定係食奶粉????

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我會揀嬰園! 樓主你仲要有人可以BACK UP,萬一真係病同放長假都有人幫你手睇住。我兩個仔都係嬰園大,大仔歲幾入嬰園,讀到而家升K3,細仔兩個月入去,9月升N1。 初期真係病到我頭暈,淨係睇醫生都睇到窮!而且我仲要成日都大傳染比細,細又傳番比大..... 但過左頭一年之後真係好好多! (touch wood 先~~) 大仔緊加係由一星期病一次,變到而家岩岩果年一日病假都冇請過! 自理能力真係比小朋友好好多!

大宅

我兩個小朋友都係嬰院大,大女今年升K1,亞仔今個月畢業。
係嬰院學習到群體生活,自理,戒片,有禮貌,對我要返工平時無時間去教,真係幫輕左我好多。
嬰院要一早申請,真係等好耐架,除非你諗住9月入學,可能會容易d,因為大仔畢業,細仔升班,所以細b有位。

首頁

尾頁

跳至