論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

父母同住, 請埋工人姐姐幫手, 睇一個2歲奀皮仔。但父母對工人要求是「聽教聽話、話頭醒尾妹仔」, 第一個工人超醒, 佢地憎到死話工人唔聽話唔尊重, 一定要炒。第二個工人係完全白痴, 唔識聽唔識講, 又炒; 第三個係純樸鄉下人, 又話人蠢, 做事大意, 唔得自動自覺。同佢地解釋過無數次, 工人唔係屋企人, 唔會做到完全滿意, 有時要張就下, 佢地就好不滿話我幫住外人喎.... 開口埋口就係:唔好請到好, 唔岩就即炒! 幾有霸氣, 咪又係嘥我錢!

日日放工家嘈屋閉, 晚晚聽佢地鬧個工人點衰點無腦點唔掂..... 佢地仲要係兜口兜面指住個工人黎鬧果隻。我真係好驚要飲「加料」湯。

其實我只係想呻下. 兩老自己湊又唔掂體力又唔夠, 請個工人幫手就成日百彈齋主, 小小野都鬧到青筋現哂. 我個小朋友就由朝到晚聽住一屋吵吵鬧鬧, 學埋D曳野.... 老公就成日怨我. 我夾係中間真係好煩好煩 !!!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

既然有老人家喺度, 點解唔考慮請鐘點做幾個鐘重點做D粗重清潔加煮餐飯? 起碼同聲同氣. 我諗佢地都唔會指住個家務助理鬧呱.

同埋老人家住係比較困難, 你夾喺中間都好難做, 屋企好似你話齋日日家嘈屋閉. 如果都一定會住埋唔會搬開, 真係要同佢地坐埋平心靜氣傾, 請工人既原意係要分担家務同埋減輕有工作既人放工後既家務同精神負擔, 老人家日日鬧到青筋現哂, 對身體都唔好啦, 你開解下佢地, 唔好為工人既事發脾氣, 有時間同個孫玩下, 工人做唔好咪叫佢做過囉, 做到啱為止. 而家香港冇乜幾個勤力及醒目既工人喇.

禁止訪問

大宅

laupig 發表於 11-7-22 14:29
父母同住, 請埋工人姐姐幫手, 睇一個2歲奀皮仔。但父母對工人要求是「聽教聽話、話頭醒尾妹仔」, 第一個工 ...

唔好意思,你下次炒人可否pm我,我諗係工人比老人家日鬧夜鬧,都唔會覺得我好mean.......我上星期比個公主炒左...佢話我到多野做,佢自己屋企有2個工人,從來(never)未煑過飯,佢黎hk做 tourist,而家玩左1個月,夠皮走. 好彩我仲有個另一個工人,我定下神先,遲d請人,等你消息.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

真係好煩! 我亞媽以前又係咁, 請個工人幫手照顧佢(初時有病暫住我屋企),BB同做家務.

個個工人佢都話吾好, 又話蝦佢黑佢面. 炒完一個又一個. 日日小小野都炒到大大鑊. 有個我認為係咁多工人之中係最好既, 我無再聽佢講炒, 又比佢炳, 話我幫外人都吾幫佢(佢好似同我D錢有仇咁). 到佢好番之後仲變本加厲(佢話明吾想辛苦同我睇仔, 我明工人要繼續用), 有次居然係我同BB面前用粗口鬧工人, 我終於頂吾住同佢開拖! (當時BB已經開始懂性), 卒之不歡而散(佢好番後搬番去自己屋企).

最大影響係有次我亞媽同朋友出街話會遲D番來食晚飯叫我留比佢, 我開飯前留餸比佢, 我個仔居然話"吾好夾咁多, 吾好比咁多佢食..."我好驚訝問佢點解?! 原來佢係學婆婆每日夾餸比工人時學返來, 仔仔以為我夾餸比工人姐姐. 當時好吾開心, 原來老人家對工人姐姐吾好, 小朋友有眼見就會學 (好學吾學).

伯爵府

回覆:晟媽 的帖子

唉!教壞細路!

男爵府

老人家就冇法子,講無可講,只有同姐姐解釋一吓,加上私人給少少$,當做報償,多數都ok

別墅

引用:完全明白你心情,+因為我亞媽都係咁.++haha.

原帖由 277177 於 11-07-22 發表
完全明白你心情, 因為我亞媽都係咁. haha......
我7年換左8個工人,個個都比佢炳走既, 但亞媽次次都唔認係 ...
我完全明白你,阿媽唔覺自己語氣重,但係我個ex又係唔抵幫!

男爵府

回覆:277177 的帖子

我奶奶都係,1年走2個工人,勸佢要求唔好咁高,但係佢又話唔通要我就工人呀!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:年長父母成日鬧工人, 家嘈屋閉

Can u ask the parent to pay for the fees if they want to fire.

男爵府

同我的情況一樣,我第一個姐姐的時候,同6299住,我99就成日話個姐姐引我老爺,成日家嘈屋閉,大大聲講,成楝大廈都知,之後62死佐,我亦都換佐個姐姐,諗住好的,點知都是咁,成日話佢呢樣個一樣,又是日嘈夜嘈,好煩

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:laupig 的帖子

是啊,隔二、三日我mother 就話抄工人,話佢蠢又講大話,日日投訴工人,好煩。

複式洋房

我都覺得超煩,第一個工人係印傭,識廣東話,可以同我阿媽溝通,我還興幸第一次就請到個幾好的工人,但我阿媽就成日話詎對她不夠尊重,又要工人蹲在地上砌肉餅/抹地等。工人因我阿媽關係不想續約,經我游說後,本答應續約,點知又比我阿媽鬧和叫她去死,她就決定不續約。第二個是菲傭,不懂廣東話,希望她不識聽我阿媽鬧佢乜,佢又成日話工人蠢,又話佢偷野,我就唔覺她偷野,工人做左年半就遲工。第三個工人星期日會到,大家祝我好運吧。

lily-of-valley  Good Luck!  發表於 11-7-23 00:34

複式洋房

畀面勳章

哈,原來個個都有lee個清況,我99又係對住個工人黑口黑面,不過就無當面鬧個工人,但就同我地呻到爆,都已經唔係同住架啦,宜家我工人好醒,一見到我99,原來坐係到食飯都企係到或者入房,不過我自己媽就好保lee個工人,話佢做得好好,所以我都叫好d...個工人係我地請既,99都無乎。

男爵府

畀面勳章

我仲以為通常d老人家都鐘意對工人好過頭添~反而我屋企d老人家個個都當佢哋係上賓~成日驚工人食唔飽著唔暖

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我媽又係咁,成日罵我錢多請工人,但她又唔肯幫我湊,工人自動自覺搵野做,她又叫人唔好做,到我收工返來,她又投訴工人唔做野,唔听她講,唔尊重她,成曰係工人面前扮好人,有時仲係工人同阿仔面前講粗口駡我

象牙宮

回覆 laupig 的帖子

每个人都有不同情形...

需要和父母好好溝通, 引導他們 如何 "利用" 工人 為自己帶來一些好處. 這方面多下一些功夫!
父母一方 易d... 因為多年生活在一起. 多少你會熟悉.

另一方向 也要 教育 工人 "尊重" 老人家! - 難d. 需要時間 觀察, 也靠估.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至