論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

樓主,其實你媽知唔知炒一個工人要洗幾錢? 你俾條數佢睇吓,等佢知道唔係吓吓為咗啲雞毛蒜皮就炒。
重有,(我唔係睇底你媽)你媽有無識用人同管理工人嘅技巧同知識?

男爵府

身同感受, 不過我好過樓主好多。 平時阿媽會來我家幫眼, 我只係每次放假留响屋企會聽到佢不斷哦我講我工人d唔好嘅嘢。 我都唔知點解管教工人, 同個工人講咩都係阿太太的責任, 個個都會同我講叫佢(工人)點點點, 依樣果樣。 唉...
講番阿樓主, 你下個工人開工前, 就好同佢打好底, 等佢知道有咩要避重就輕, 有d心理準備。 我之前同有同個工人上人際關係科架。 同佢brief下老人家的性格, 開好個頭就好好多。

禁止訪問

男爵府

生咗個b要顧多好多野, 唔係淨係顧阿b咁簡單。 我除左同工人上人際關係科, 我同工人order過d咩都會話埋俾我阿媽同6299知。 咁又等佢地都有d心理準備, 覺得唔好就可以直接同我講, 唔駛指到個工人不知所措。 之前都同家人同工人有個共識, 如果各人俾左唔同嘅instruction, 工人只要跟太太講嘅做, 工人要話番太太咁交低, 咁佢地又會同我counter check。 總之大家就要有好多好多的溝通。 我諗我都算好彩, 工人都算識同人相處, 老人家都算明事理。 我睇大家d post俾著自己都唔知點好。

男爵府

我係唔係算好好彩呢?我奶奶同阿媽都認為有阿b係佢手所以對個姐姐好好,一d都有噪過乜,仲對個工人鬼咁好!唔使煩!因為佢地好鍚阿b驚個姐姐對阿b唔好,所以當佢係自己人咁!

複式洋房

我既情況同你地一模一樣﹐日日鬧工人﹐又屈人地偷拒野﹐但又唔知自己D野亂甘擺﹐亂甘塞﹐一見野就話係個工人偷。有次爭D要報警添呀!!!!
日日甘家噪屋閉﹐有時真係唔想返屋

大宅

唉!!原來咁多人同我的情況係一樣嘅,我亞媽成日都係為左個工人係到嘈及投訴佢唔係呢樣錯就係個樣唔啱,真係好煩呀。諗住請個人返來幫輕佢地做家務及湊小朋友,點知換來係煩惱,我個姐姐11月就到期,我原本係諗住同佢續約,而家諗清楚唔會再續了.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我一早已經好想開呢個topic。我阿媽女係禁,佢好叻cooking,好叻揍仔,但係唔可以同工人比,所以佢常常覺得工入好廢。之前淨係請比佢用,佢兩年可以炒5個工人。我返工又有壓力,返到屋企就不停聽到阿媽鬧工人,一係不停聽阿媽講個工人點衰,我就黎要發癲喇!

禁止訪問

男爵府

回覆:年長父母成日鬧工人, 家嘈屋閉

我都有同樓主一樣既問題,我99成曰鬧個工人,仲教我個b話「今日姐姐係咪曵,俾阿麻鬧!」
以前無工人幫手佢就曰曰俾面色我兩公婆睇,有工人就曰鬧夜鬧,家嘈屋閉,一放工返去就煩死!

首頁

尾頁

跳至