懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位資深太太

太座七月初証實懷孕(大喜!!!!),目前第7~8週,但害喜(我也是看書才知道這個詞...)情況很嚴重,經常作嘔 (但沒嘔出甚麼,只有水),而且全身無力,常常很疲倦,每天睡15小時也很累 (她是教師目前不用上班),更吃不下東西,已看過西醫開了止嘔葯,但作用不大。

請問我有甚麼方法可以考慮? 例如是否有好的中醫可以建議 (如有能否PM給我)? 或甚麼食療可以介紹(買了幾本書都好像用處不大)?

太座31歲,我們是有計畫下生育,第一次懷孕沒有經驗,希望各位能幫忙指教。

她今晚又吃不下東西正在睡覺,我也不知道怎麼協助

/新手初心者上

P.S. 目前尚有一難題,就是應否跟校長說明有孕? 因為還未夠3個月好似不適宜說出來,但如果現在不說,校長明年一定安排<極度多>工作給她~大家有沒有建議?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆:mythicbird 的帖子

我老婆第一個講係老板,而唔係屋企人,有乜事到時先講太遲。害喜,我覺得小食多餐,應該會好啲。

男爵府

MommyPanel勳章

害喜勁,其實真係冇咩辨法,過左12週,情況先會慢慢轉好!休息多D,一有胃口就食,只要唔係涼同濕熱的食物,就想食咩就食la!學校方面,我本人覺得其他人可以唔講,公司就一定要講,避免要爬高爬低,或者一些孕婦唔做得的事情!
食apple同飲薑茶可舒緩孕吐的!

洋房

薑茶好似係一個好既選擇!!有得買現成還要自已整?

洋房

薑茶好似係一個好既選擇!!
有得買現成還要自已整?
蘋果我會買多少少返黎~

洋房

薑茶好似係一個好既選擇!!
有得買現成還要自已整?
蘋果我會買多少少返黎~

洋房

薑茶好似係一個好既選擇!!有得買現成還要自已整? 蘋果我會買多少少返黎~除左橙同蘋果,仲有邊類生果合適?

洋房

回覆 yuki841202 的帖子

薑茶好似係一個好既選擇!!有得買現成還要自已整? 蘋果我會買多少少返黎~除左橙同蘋果,仲有邊類生果合適?

男爵府

如果飲薑茶,覺得唔好飲的話,整甜俾佢飲下,姐係人地煮湯圓咁,水,yellow糖同薑,煲黎飲!甜甜地易入口!

洋房

我發現按了回覆沒反應,按了幾次結果自已回了一堆文章,真係新手唔識得用

洋房

好,我買薑返黎試下整,其實我除左公仔麵之外,都未試過煮過野...

男爵府

引用:我發現按了回覆沒反應,按了幾次結果自已回

原帖由 mythicbird 於 11-07-25 發表
我發現按了回覆沒反應,按了幾次結果自已回了一堆文章,真係新手唔識得用 ...
你好努力ga la!紅提都食得!薑茶市面有好多即沖買,ok ga la!

大宅

回覆:太太害喜情況很嚴重,我應該怎麼辦?

其實都唔怕講比校長知,咁太太返工冇咁大壓力。嘔就冇法嫁,嘔完唔好即刻飲水,唔好食酸野。你住邊頭,睇下個中醫近唔近你地。

男爵府

引用:回覆+yuki841202+的帖子 好,我買薑返黎試

原帖由 mythicbird 於 11-07-25 發表

好,我買薑返黎試下整,其實我除左公仔麵之外,都未試過煮過野... ...
準可能叫菜檔D靚姐,幫你選D嫩薑,冇咁辣!切片,放落水前拍一拍片薑,等佢易出味,yellow糖,少少咁放,唔好一次放咁多,驚你太甜,你煲公仔面碗左右的水的話,四,五片薑得ga la!

別墅

其實只要想食乜就食乜,因為真係冇辦法,試下睇中醫啦!我自己害喜到17w先有改善,好辛苦!

大宅

引用:我老婆第一個講係老板,而唔係屋企人,有乜

原帖由 acwlam 於 11-07-25 發表
我老婆第一個講係老板,而唔係屋企人,有乜事到時先講太遲。害喜,我覺得小食多餐,應該會好啲。

...
極度同意,雖然我講完下場都係做野成日俾人鬧、工作量不減,但起碼走動粗重既工作可免

可以試下飲d JM話既紅糖姜水,我自己就12w開始晚晚几乎嘔黃膽水問胃酸,飲唔到水又無胃口,惟有食仲有少少食得落既奇異果、車厘子,同一星期飲一次桑寄生蓮子茶

醫生教水要食完野半個鐘先好飲,仲要逐d飲,嘔完黃膽水記得long long個口,唔係好易乸到喉嚨

大宅

食少少陳皮會好D, 無咁反胃, 但係我好似聽過GINGER 係唔太岩大肚婆, 但我唔肯定..... 但我估少少地OK 卦......

複式洋房

回覆 mythicbird 的帖子

我老婆都系教书,高中中文,当我地知道有左BB之后(4周),第一时间将医生证明书交比校长同广泛告诉学校同工,敢样做系保障自己同埋BB,加上果阵时日日嘔到无力(一日嘔7-8次,跟本食唔到野,情况同你太太差不多),只有请病假,前前后后连埋easter假应该请佐一个月病假在家休息,都无办法,学生成绩虽然重要,但自己和家人也重要,你老婆等12周后就会好转嫁啦!同埋敢嘔法,好可能是仔仔。吃清淡D,挨过12周就有好日子过嫁啦!你老婆放紧暑假已经好好!

最后系快D预约政府做产检同埋去私家医院比订金!真系好爆嫁!

大宅

朝早起身應該會係最辛苦既,食梳打餅都幾work架

複式洋房

我個陣一聞到飯味就嘔,所以我淨係食麵包,仲要係美x既排包先食得落,試下你太太work唔work!之後到14weeks左右已經無嘔,而家22weeks仲餐餐都要食白飯先飽!

首頁

尾頁

跳至