懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆:太太害喜情況很嚴重,我應該怎麼辦?

試每次想嘔就食少許話梅或陳皮,我頭12w都係咁,無胃口和想嘔都係用呢個方法,你可以試下吖。如果要睇中醫就要搵個相熟,因為孕婦唔係個個受到中藥o架,有d會有有反效果。最重要俾太太休息多d,我到現在20幾w都易累,醫生話係正常嘅,所以唔使咁擔心。我都係慢慢學緊,一齊加油!

大宅

小食多餐,有d人話唔好食咁多湯粉類,食乾糧會好d。最緊要係你老婆想食乜就俾佢食。

初期果時,可以飲鮮奶/豆漿,食蛋。呢三樣o野都係長胎,對初期陀bb係好有用。叫你朋友一定要食葉酸同鈣片,食到生為生止。

其他咖啡、奶茶、汽水、涷飲全部唔好掂。因為頭三樣有咖啡因,對bb唔係咁好。致於涷飲就會令子宮收縮,好易小產,所以盡可能唔好飲,就算飲都唔好飲晒成杯。

所有有毒o既食物,如蝦、蟹,濕熱如波蘿、鵝鴨等食物全部唔好食,因為會令bb皮膚唔靚。其他比較涼o既o野都要小食,但唔等於唔可以食。
我陀灆灆時都有食苦瓜,只要你唔係一次一餐食大量(即係成碟菜自己食晒果種),食少少係無問題。不過都要睇你本身陀果陣有冇唔舒服,或者見紅。
魚生、生芝士(即未煮溶)、軟雪糕(即係7仔即唧出o黎果d)同生o既食物一定唔食得,因為有機會會有病,如沙門士菌等等,懷孕期間有呢d 病會好麻煩架。

湯水方面,我平時都唔係成日飲湯,只要3餐飲食均衡,多菜少肉,少食多餐就ok。如果初期有嘔,就唔好食濕o既食物,即係湯麵果d。可以多食餅乾、麵包等等。呢類食品無咁易會作嘔。
如果成無飯煮婦呢,出街如果可以,就叫魚食,例如龍脷柳果d。
可以飲溫和湯水,如青紅蘿蔔、蕃茄薯仔等等。我到5個月左右開始成日飲蕃茄薯仔三文魚頭湯,魚湯對bb好好架,因為有omega 3。如果平時飲湯,可以買d 蟲草花落湯水度。蟲草花有增強強疫力同埋有蟲草咁o既功效。

蟲草花湯材料:
蟲草花、淮山、杞子、圓肉、黨參、蜜棗,可以煲豬"月展"或者係雞。

花膠湯材料:
基本上同蟲草花一樣,不過將蟲草花改為花膠。

大宅

好媽媽勳章

你太太會唔會有d野好想食?我個時又係乜都食唔落,但淨係想食薯條,食完之後就食番水果,咁就捱過12週了

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

你太太等係要同校長講先啦, 保障自己, 朋友個D 先3個月後講都未遲.
你買左咁多書, 又可以上網搵好多料, 咩食得咩唔食得, 個D 我唔講..
我本身都係 6WK 到而家17WK幾都仲係成日想嘔, 而一次都未嘔得出,但就差少少試過嘔到... 我覺得係個胃一空就想嘔, 所以叫太太幾唔想食, 都要少少咁食, 唔可以比個肚吉左...
以下都係好多人話WORK 既方法, 我都覺得幾好
1) 早上起黎, 唔好飲太多水, 食乾既食物, 如麥包, 梳打餅,多士.
2) 唔想食正餐就食生果先, 橙, 蘋果, 奇異果 可以食架, 提子,車厘子個D糖份太高, 我一日最多食十粒架咋. 食左生果後半個鐘到又食D野, 胃口好D, 個人舒服D
3) 正餐等係食D有營養既野,但唔一定要食返未有BB 之前既份量, 我係將份量減半, 每2-3個鐘成埋另一半既份量, 唔好迫佢一定要食哂, 唔想食由佢
4) 食MATERNA OR 醫生開既葉酸, 有人話MATERNA 令人想嘔, 最好食飽先好食, 食左D D 營養野,即使你太太食唔夠正餐既份量都唔驚唔夠營養
5) 好多人話MUMMY 要開心, BB 先開心, 所以叫你太太唔好成日諗好辛苦, 食自己想食既野, FOR EXAMPLE, 我好想食薯片, 蝦條,我會照食 (講緊都仲係頭3個月內), 只要唔好過份, 滿足下心癮另MUMMY 開心, 唔使內疚, 唔會好修害BB既.. 反而D 好涼既野, 一定唔食得 (會另子宮收縮既食物) 既野就真係掂都唔掂, 到而家OVER 左3個月我先食一兩舊涼瓜, 仲次唔食得既少食OR 唔食, 我唔覺得真係太大問題
6) 唔好諗住頭幾個WK 太太輕左磅而擔心, 因為好多MUMMY 都係, 我都係, 不過當WK數多左時, 真係慣左, 同食多返野, 磅數好快上返...
7) 雖然你唔識煮野,但以下2種飲品好易整, 一定整到, 份量唔雖太介懷

紅棗杞子片糖薑水
去核紅棗幾粒 (天氣熱唔使落太多, 唔係有D燥架啦)
杞子 (大粒個D, 靚D 同甜D既) 10粒-20粒都可以
片糖, 睇你落幾多水, 2-3碗份量既話 1/4-1/3片都好夠甜
薑片, 2-3片 (唔好太多, 都係燥),我唔拍既, 就咁煲好出味
開火煲5-10分鐘飲得, 仲可以分幾次飲...薑去胃氣, 飲左 "ER"返D胃氣出黎好舒服

杜仲桑寄生蓮子蛋茶 (唔係真係加茶, 個名黎既)
烚左1-2隻蛋先, 再去穀
桑寄生一隻手掌拿起既份量就夠
杜仲, 一隻手掌既份量 OR 少過一隻手掌既份量都可以
以上2種用水浸左先, D 水浸左唔要既
3-4碗水大火煲以上2種藥 15MIN到加蛋, 加片糖, 要幾甜又係自己CONTROL, 你同你太太都食得架, 雖然係用黎安胎, 其實人人都食得

大宅

睇中醫, 我之前都係咁, 睇0左中醫真係無再嘔....

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

5 駛担心,我由頭嘔同暈 (因為血壓低) 到依家 (week 21),e生話頭3個月bb 既營養係 from 胎囊,只要孕婦5減磅、冇流血/啡、冇缺水就 okay,休息多d,5好太攰 (我一攰又會嘔),小食好多餐 (太飽太餓又嘔)

除咗生冷野,e生都任我食咩,想食咩就食啦 (好過咩都5食)

別墅

開頭我都係物食唔到, 係梳打餅同生果捱過左個段時期. 試下食蛋同奶, 奶唔得可以試鈣思寶. 唔好太擔心, bb 好叻既, 就算媽咪食唔到, 佢都有辦法吸收. 我個時策略係食唔到, 就盡量瞓, 呢樣對媽咪同bb都好緊要.
陪下太太, 佢心情都會好de, 呢段時間好快過架喇~
仲有, 立即通知校長, 並要求佢守秘密, 因為呢個係保護大肚婆權利的最好方法~
祝一切順利 ~

複式洋房

我初頭好想食m記
跟住又好想食d多汁ge生果
有d mami中意食生果你試下

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係勁嘔的人,上胎飲薑茶好少少,不過今胎無作用,反而人地話薑會令子宮收宿,所以我唔敢飲太多,今胎上網睇有人教飲寶礦力,飲左真係無咁嘔,不過過左3個月就無再害喜了,你都係鼓勵太太等下啦,加油呀!

大宅

我由week6開始胃痛(嘔唔出), 痛到坐又唔係, 瞓又唔係, 半夜都痛醒... 又無胃口食野... 後來我响床頭放一個食物盒入面有d梳打餅, 芝士米餅... 只要一起身就食, 目的係唔好比個胃空!

另外, 我有沖熱檸水飲(只放一兩片檸檬要d香味&加小小糖), 我覺得飲熱野會舒服d同埋檸檬d香味令我無咁辛苦!

至於攰, 我要到14週先開始精神返d, 先至有興趣睇吓電視/上網!! 之前都係成日瞓, 連睇一陣電視/上網都想嘔!

大宅

回覆:mythicbird 的帖子

We got the same case 1st babe, Wife is a teacher , and now bb in her tummy already 17 weeks. She used to feel unwell and back to her normal eating after 13 weeks . She starts story and music time for our bb , later ur wife ll be fine . Hope can help as we are inexperience too all I learnt is from here good luck n take care

男爵府

我想贊下樓主是個好老公,自己上來呢度取經,又會落手落腳去做。

奇實樓主旣太太好幸福,就算食嘅野唔可以令佢即刻舒服返,但精神上的支持,都對佢有好大幫助,大肚婆心情愉快,有正能量係好重要。

大宅

引用:我想贊下樓主是個好老公,自己上來呢度取經

原帖由 Yuris 於 11-07-26 發表
我想贊下樓主是個好老公,自己上來呢度取經,又會落手落腳去做。

奇實樓主旣太太好幸福,就算食嘅野唔可以 ...
我都要讚吓樓主,so sweet!我剛剛10w之前6w都嘔到九彩,由朝嘔到晚,中西醫都唔得,不過食餅乾嘔出來冇咁辛苦!我自己飲奶仲死得快!我自己就8w倒冇事啦!你同太太講就快冇事架啦!

大宅

請問邊到糖水舖有桑寄生蓮子蛋茶賣?

男爵府

回覆:wwyan 的帖子

紅福堂有得賣。

複式洋房

小食多餐

首頁

尾頁

跳至