親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我諗緊要搭零晨機, 阿細仲要人餵, 有姐姐幫下手我同我老公會無咁辛苦, 有冇媽咪都有帶呢?

我本來想慳錢, 但諗諗下唔帶埋工人點推行理又推bb車?

侯爵府

自由行嗎?

自由行一定帶, 工人唔去, 我一定唔去..

大宅

我參加團呀..

男爵府

I don't like to travel with maid. However, if you have 2 childs, then I will consider to go with maid.

公爵府

My friend went to Seoul in Winter (tour) with 3 and 1.5 years old kids, they brought maid. If you think you need maid when travel, go ahead, no problem.
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

我只有一個小朋友,呢半年去左6次自由行(台灣、日本、新加坡、大陸等.....),都一定帶工人,唔係特別有錢,只係有個工人、睇行李、抱小朋友、餵食、陪玩、突然要去大小二便等,有人幫手好好多,又有時間同老公二人世界:舉例四月去台灣,小朋友瞓左,工人睇住佢,我同老公打的去士林夜市玩左幾個鐘。

有時旅行唔一定全部為小朋友,兩公婆都要有二人世界,而且每次都要好辛苦,就會唔想再去或只係去近D地方,久而久之就無動力去。

況且我唔覺得去旅行益左個工人,因為佢都係要做嘢,可能佢想留係香港多D添。如果工人又鐘意旅行,咁樣又利己又利人啦。

當然花費一定多左,大家自己衡量下啦。又或者唔駛次次帶,好近好熟D地點咪自己一家人去囉。

另外,我識得D朋友自己兩公婆帶兩個細(5歲3歲),帶埋飯煲去,一樣去好多地方,又不知幾享受。

話到尾,真係睇下自己想要咩!

水晶宮

回覆 kogo 的帖子

我從來冇諗過一家去旅行要帶埋工人出門, 因為 -
1) 我不是大富人家, 我沒多餘錢招呼工人的旅費, 如需多雙手幫手, 我應該會叫嫲嫲或婆婆同行.
2) 工人到出埠, 要做 visa, 手續很麻煩,
3) 曾見過有人帶工去首爾, 工人在中途偷走了, 攪到那個團友一家不知點算好.
4) 一家出門旅行, 是親子時間, 湊仔本是天職, 平時父母返工要依賴工人, 放假父母點都要親力親為. 如果怕自己攪唔掂d細路, 咁不如唔好去旅行, 先在香港或一d近近的地地方實習下親子之旅, 才計劃去遠一點的地方玩多幾天.

樓主,
其實你在行李安排上得宜, 兩公婆帶著一個2歲+1個4歲的絕對是攪得掂 (1:1 都唔掂? 小朋友正正常常, 父母好少要求外援呀!)
你只 pack 一個大行李, 再加背包, 你可以推bb車. 預著大的睡了, 而老公又要拉行李, 你點都要叫醒大的自己行. 對小朋友 tough 一點, 係一個 training 呀!

你可能會覺得辛苦, 但是辛苦過後是甜蜜的回憶, 只屬於你一家四口的回憶!

最後, 你地出門千萬一定要為小朋友帶平安藥, 因為在首爾買藥好麻煩, 只怕導遊幫你買到藥, 你到時唔知比唔比小朋友食好 (因為小朋友細, 之前又字食過隻藥).

複式洋房

birdbird 發表於 11-7-26 18:41
回覆 kogo 的帖子

我從來冇諗過一家去旅行要帶埋工人出門, 因為 -
我應該會叫嫲嫲或婆婆同行(回應:有D人嫲嫲或婆婆年紀大,根本唔想行。我媽好通情達理講過:帶工人可以幫你,我就幫唔到啦,只係去玩咋)

一家出門旅行, 是親子時間, 湊仔本是天職, 平時父母返工要依賴工人, 放假父母點都要親力親為. (回應:有D人工種不同,工時長或者係辛苦型,想陪小朋友玩吓,但唔想太辛苦,就會另有安排,我個人覺得同係唔係天職無關)

1:1 都唔掂? 小朋友正正常常, 父母好少要求外援呀!(回應:我都舉例有朋友係好掂,有人唔掂又唔係父母本身有咩問題)

有D父母係咩都交比工人,但又唔係個個係,又唔係個個想。旅行都想開開心心,我唔清楚人地家庭狀況、又不清楚喜好,只會比意見,不會批評。

總之都係嗰句:睇自己想要D咩!

yingmuffin  agree with u  發表於 11-8-4 10:04
kogo  好同意你講法!  發表於 11-7-27 21:00
panala  agree  發表於 11-7-26 21:45

大宅

其實帶與不帶也是各人選擇。

我有一對雙生兒,從他們未足兩歲開始,便去旅行,到現在他們差不多七歲,已去了十次以上。我們有時會自由行,有時會跟團,在兩歲到三歲時會跟婆婆及公公一起去。其實,可能由於他們從兩歲開始,不用坐車仔開始,我便不會因他們疲倦而抱(因兩個,不能抱),慢慢成為習慣,他們也不會特別要求抱,而且從小我們訓練他們就算睡著了,一下車便要立刻起來行,所以去很多地方自由行都沒問題。有一次,我們更從台灣的一個火車站行到另一個火車站呢! 東南亞許多地方也去過了,我們今年約會衝出亞洲。

水晶宮

兩大帶兩細 (2歲+4歲), 需唔需要工人姐姐同行,
應該考慮埋平時小朋友在家的表現.....
小朋友平時出街或在家肯自己坐定定食飯, 唔洗人餵,
大人就可以顧少樣野,
小朋友肯自己行, 就算車到站都會自己起身行,
大人唔洗抱, 又顧少樣野.
小朋友事無大少大吵大鬧, 呢樣係父母有另一個考慮點.....

總之, 自己對小朋友平時的訓練, 係好影響個決定.
究竟想成家人旅行有咩得著,
樓主, 你自己諗清楚啦.

大宅

多謝大家的意見, 我今日幫工人報左團啦, 反而好開心, 姐姐跟埋我真係無咁大壓力, 因為我平時工作已經好忙, 又可能我體力本身唔係好好, 去旅行我只想同老公小朋友玩得開開心心, 有姐姐一齊佢可以餵阿細會好d, 帶小朋友大小二便幫下, 真係好好多....我好奇待呀

其實...我一直都唔抗拒帶工人姐姐出街, 可能大家"合作"好耐, 好有默契, 同埋佢又開心大家又開心, 我開post問只係果刻掙扎緊唔想俾多錢, 因為我唔係大富人家..

最後諗通, 自己想點就點啦, 錢解決到就得啦!

大宅

好媽媽勳章

I just came back from Taipei for 4 days 3 nite, with a 4 year and a 2 year, of course my husband, without maid. It's a bit tired and trouble of course, but overall I am ok and happy. So, it depends on your situation.

首頁

尾頁

跳至