自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

澳洲或 New Zealand

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

去水星~火星~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

焯嵐媽咪 發表於 11-7-27 20:07
回覆 rose-mag 的帖子

多謝你的解釋
而家真係唔係咁易,我識人係上一代安排投資移民,有晒公司,
好似而家要起碼請十個人,每年營利要有一定數額,要交一定稅,
不過我朋友冇講細節,我又冇問,因為我都已經移民咗嚟啦,
佢話而家經濟差生意難做,好大壓力,想回流香港,但因為已經嚟咗成廿年,
都唔知返去做到D咩,反而去大陸會多D機會。佢十幾年前因為報少咗資產,
搞到攞唔到綠卡,而家佢都唔想再搞,但因為有間公司又有老婆仔女,
唔可以話走就走。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

引用:Quote:焯嵐媽咪+發表於+11-7-27+18:14+回覆

原帖由 rose-mag 於 11-07-28 發表
你有家人喺美國都要等,除非係嫁或娶個美國人,未婚夫妻申請最快,其餘冇三五七年都唔駛諗,
我自己係父母 ...
我地一家等左十年等到美國綠卡都決定唔去,還晒比山姆大叔lo,衣家山姆大叔發窮惡,揸住綠卡入境會比人追稅,索性唔要

少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唉!移勿鬼!!

移左去到外國,自己一家,立刻被土生土長的當地人,視為蝗蟲!!

唔想變身蝗蟲,就死死地氣留係香港!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔想

侯爵府

回覆 CML2006 的帖子

正就正, 但會唔會有海嘯架

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

想,
或者去外太空, 因個度'暫時'無內地人,,,,

別墅

我想移民新加波,因为我打算比阿女起个边读书。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

想.... 澳洲!

公爵府

EVA222 發表於 11-7-28 10:55
我親戚30年前娶個泰妹,路程是曼谷搭十零鐘火車,佢老豆是村長,種田維生,有支手鎗維持治安.
泰妹已變泰婆,親 ...

你親戚真係好彩,娶左個好老婆,
我有個同學做遵遊,佢N年前帶團識左個泰國女仔,
咁個女仔係鄉下出黎打工,佢兩個結婚後,個女仔話要黎HK生活.,
咁我個朋友無所謂,
點知個女仔黎到無耐就跟鬼佬走,
佢哋有D鄉下女仔機心好重,覺得HK好,
黎到唔對路就挾帶私逃。

大宅

norway

rose-mag  而家果邊都唔太平啦。  發表於 11-7-28 15:13

禁止訪問

子爵府

我哋近期都多咗朋友有呢個諗法, 有個仲即時實行去咗台灣, 如果我自己最大機會係澳洲 > 因為都幾多親戚响嗰邊, 不過又唔知用咩途徑好, 去到又唔知搵唔搵到嘢做, 加上近期去完玩, 啲嘢貴到嚇死人, 到時都唔知點生活.....

rose-mag  到時你去到果度,果邊搵果邊駛,慢慢就慣架啦。  發表於 11-7-28 15:32
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

男爵府

54heima 發表於 11-7-28 12:35
我地一家等左十年等到美國綠卡都決定唔去,還晒比山姆大叔lo,衣家山姆大叔發窮惡,揸住綠卡入境會比人追稅 ...

當你要比兩邊稅嘅時候(美國同香港),你就知有幾咁慘!

rose-mag  唔駛兩邊交稅架,除非你搵好多,不過報稅就一定要。  發表於 11-7-28 15:32

男爵府

rose-mag 唔駛兩邊交稅架,除非你搵好多,不過報稅就一定要。 發表於 26 秒前

美國稅由我老公負責報,香港由我負責報。美國方面我唔知揾幾多先唔洗交。但係依家年年都要兩邊交稅。

伯爵府

想走, 但係香港係我家.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

nisha 發表於 11-7-27 18:06
but I got to say - big 6 are everywhere. you cannot get away with them.
係........無錯.....大陸人真係隨處都係, 佈滿全球. 但係無品無學歷對社會無貢獻gei大多移左去香港囉.
我依度都唔少大陸人, 但無遇過好似係香港"果庭"最強國人士.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

大力大力 發表於 11-7-28 12:39
唉!移勿鬼!!

移左去到外國,自己一家,立刻被土生土長的當地人,視為蝗蟲!!
你去攞人綜援嗎?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

首頁
34567...8

尾頁

跳至