跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位mammy好, 真係好希望你地有人可以幫到我, 因為有個問題已經困擾左我同我同全家人成個月.
我個bb 0係6月20日出世, 岩岩開始出院返屋企時冇咩大問題.
不過, 最近3個星期, 我發現佢個人好"mung"憎, 成日用手"蟀"自己塊面, 個身體又捲埋一舊, 左右咁拎黎拎去, 谷到自己塊面仔紅晒. 最大問題係, 佢依家訓覺冇試過連續訓2~4小時.
因為佢要抱訓, 一放低就醒, 醒左又要再抱過, 好不容易放低左冇醒到, 佢又只係訓半個鍾或者有時只係15分鍾就醒....
我地成家人都冇得休息, 冇覺好訓... 我真係好苦惱, 又改變唔到.
有時真係谷到自己喊: ( 再係咁落去, 真係驚自己有產後抑鬱.

有冇mammy知道我個bb發生咩事? 我真係好擔心佢.
有冇方法可以改善啊??

請有心人幫幫我. 感激萬分...
mommy loves U  

別墅

改用"側瞓"
用毛巾or其他頂住bb個背脊.

如果一放低就醒, 唔好再抱過了, 等佢哭一個大回合, 見佢哭到變色, 先好再抱起佢, 不過..只是一小會, 約一分鐘, 再放低bb, 再哭第2個回合, 這樣bb應該倦了, 再抱起暗佢瞓, 應該有幫助的.

bb係要穿手套仔的, 塊面一定會花 !

男爵府

回覆 wsbobo826 的帖子

THANK U wsbobo826.

1) bb由一出世到依家都有用手套仔, 唔係一定變花面猫.
2) 咁細個bb都可以側訓?
3) 佢手腳係不停郁架, 用包被包住佢?
4) 我唔明佢做咩好似成日好mung憎咁, 咁細個人仔. 我前兩日有俾保嬰單佢食, 不過幫助不大.

複式洋房

回覆:Supersasa 的帖子

我丫b個半月,最鐘意打側瞓!打平咁放低佢,佢一陣就自己打側瞓!哈哈!同埋我丫b鐘意"paa"係我心口瞓,又係好似你丫b咁一放低就喊,所以有次我丫媽放佢"paa"响度瞓,之後佢瞓得有史以來最長時間7個鐘!個次攪到我有d驚,成日去睇下佢有冇呼吸.... 或者試下用安撫奶咀,我丫b宜家都用緊,效果唔錯!

男爵府

回覆 KanamMiu 的帖子

我都試過幾次俾奶咀佢, 不過佢唔識食同唔多肯食, 食到發MUNG憎! 唔知關唔關事佢食開人奶.
佢之前有時喊, 我就俾我個人肉奶咀佢, 佢好快2分鍾就訓左, 唔知係味因為咁佢唔肯食奶咀.
依家唔知點算, 我仲有2個星期就返工啦, 到時我DADDY MAMMY點湊佢呢?
我已經心力交瘁.......

複式洋房

其實我丫b都唔係好識食奶嘴,食唔穩,成日跌出黎,我就响隔離幫佢揸住....最少唔洗抱到手軟!等佢瞓咗就輕輕攞返出黎!

男爵府

我都有呢個問題, 有D人話BB仲掛住肚入面既生活, 可以用包被包實佢, 但我呢招矢敗

有D人話抱實佢訓, 手都軟, 無再用

我有試過帶佢去有遮蔭既公園行下, 好似返黎好訓左

大宅

我個囡囡都係咁, 係我臨返工前一個星期開始,晚晚都不停喊,抱住都可以訓下, 一放低就醒, 醒左又要再抱過, 好不容易放低左冇醒到, 訓5-10分鍾就醒,叫奶咀佢食,食兩下跌左出黎又喊過.

比珍珠未佢食都冇用咁, 返左幾日工, 累到等巴士都可以訓著...

真係唔知點算....

男爵府

回覆 wsbobo826 的帖子

哈哈.. 今日我試左你SUGGEST個方法, 好似WORK啊: )
食完奶奶, 放佢落床仔, 佢自己玩左半個鍾就開始黎料, 開始大聱喊, 我忍住唔抱佢, 由佢喊, 不過我忍唔到15分鐘, 佢喊左5分鍾, 我先抱起佢, 俾少少水佢濕下個口! BB可能喊到攰左, 我抱住佢2分鐘佢就訓左, 於是我又放返佢落床仔, 佢就自己訓左啦...

夜晚訓覺前, 我用被比平時包實少少亞B, 佢真係醒少左, 琴晚我只係需要起身一次喂佢奶咋
前所未有, 我一次過訓左3個鍾, CHARGE足晒電. 超正

我依家有返信心可以0係返工前train好BB啦... YEAH!

真係唔該晒你地既意見啊, 超有用.

大宅

我bb就黎二個月啦, 都有呢個問題, 佢仲要係打直抱, 唔肯打橫抱, 日頭一放落床, 唔夠二十分鐘就醒! 我試過俾多些奶佢飲, 但都係唔得! 有人話食保嬰丹, 但我怕有水銀,所以無試!
之於包實佢, 佢又唔多鐘意,因為現在佢想食手指, 唔肯食奶咀! 唉... 所以日頭我同工人係輪流抱佢! 本來我試過由佢喊, 但佢喊到瞓住都好似打c egg, 所以最終都係試左一次!又有人話唔回應佢既要求,佢會缺乏安全感,將來無自信心!
有時會諗係唔係因為我夜晚有埋身餵, 所以佢有安全感,日頭我就pump出來加奶粉俾佢, 佢就覺得無安全感! 唉..... 真係好矛盾! 如果返工時, 工人都唔使指意可以做到家務! 係唔係三個月之後會好些呢...

大宅

如果妳唔介意佢有幾日係成日CRY我有一個方法.

複式洋房

我個囡現在個半月到,同你講嘅情況一模一樣,都唔知點好,你個B點麻,有冇改善到。有冇好方法?

男爵府

回覆 Gigiwhx 的帖子

我個亞B情況改善左.
多左好多訓覺時間, 每次訓覺都有2 HRS左右, 夜晚仲可以連續訓3HRS先起身食奶.
不過有一日有朋友黎睇亞B, 佢抱住亞B訓抱左幾個鍾後, 亞B就勁扭計, 又扭抱.
我又要再TRAIN過佢mouth:
睇黎真係唔可以抱得太多.....

大宅

我個b都係日頭一放低就醒, 夜晚都係成日醒, 都唔知點train佢....
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

大宅

我個b曰頭都瞓好少,又係扭抱嗰隻。我都係由佢喊,喊到累佢就瞓架啦。不過要視情況而定,喊得太耐太辛苦要抱返佢。

別墅

我個B日頭都係咁,但夜晚就訓到6-7個鐘~
日頭要我陪住佢訓, 佢就訓到2-3個鐘, 如果唔係15-20分鐘佢就醒...我返左工之後, 日頭我MUMMY就做唔到野.....要成日陪住佢....

首頁

尾頁

跳至