家庭理財

跳至

首頁
45678...26

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

Hang Seng

九九金條(一金衡兩) : 差價只係 $20, 唔知係咪實物

http://bank.hangseng.com/1/2/chi/rates/gold-prices/gold-prices

黃 金 價 格 ( 直 至 08-08-2011 09:59 為 止 )
黃 金 價 格 買 入 (HKD) 賣 出 (HKD)
黃金存摺/結單(一金衡錢) 1,573.90 1,576.00

九九金條(一金衡兩) 15,755.00 15,775.00

財神金牌(二十克) 8,870.00 8,920.00

財神金牌(十克) 4,605.00 4,655.00

財神金牌(五克)橢圓形 2,450.00 2,500.00

財神金牌(五克)長方形 2,450.00 2,500.00

鷹揚/鴻運金幣 (一金衡安士) 13,695.00 13,745.00

* 只 適 用 於 黃 金 存 摺 / 結 單

男爵府

東亞

黃金
(兌換港幣)
於香港時間 2011年8月8日 10:12:10
單位 銀行買入價 銀行賣出價
一 15759.0000 15784.0000

男爵府

其實開存摺/結單, 係咪方便過攞實物呢? 請問你定買完金粒放在保險箱嗎?

shukmei22  實物  發表於 11-8-8 11:04

男爵府

中銀實金買賣差價只係 $30, 平過上商呀, 不過買入成本價就好高.

http://www.bochk.com/web/market/ ... g_rates&fldr_id=279

資料更新於香港時間:2011/08/08 10:29:09
種類 單位 買入 賣出
香港九九金(存摺) 1 兩 15,763.00 15,788.00
香港九九九九金(存摺) 10 克 4,251.00 4,263.00
九九實金 1 兩 15,761.00 15,791.00
九九九九實金 1 兩 15,886.00 15,916.00

倫敦金 1 安士 13,226.00 13,251.00
1 安士楓葉金幣(無膠套包裝版) 1 安士 13,246.00 13,296.00
1 安士楓葉金幣(原廠膠套密封版) 1 安士 13,750.00 13,800.00
1/2 安士楓葉金幣(原廠膠套密封版) 1/2 安士 6,946.00 6,996.00
1/4 安士楓葉金幣(原廠膠套密封版) 1/4 安士 3,539.00 3,589.00
1/10 安士楓葉金幣(原廠膠套密封版) 1/10 安士 1,452.00 1,502.00
1/20 安士楓葉金幣(原廠膠套密封版) 1/20 安士 811.00 861.00
1 安士熊貓金幣(當年版) 1 安士 13,720.00 13,760.00
1/2 安士熊貓金幣(當年版) 1/2 安士 6,916.00 6,956.00
1/4 安士熊貓金幣(當年版) 1/4 安士 3,519.00 3,559.00
1/10 安士熊貓金幣(當年版) 1/10 安士 1,432.00 1,472.00
1/20 安士熊貓金幣(當年版) 1/20 安士 791.00 831.00
5 克幻彩女神 5 克 2,481.00 2,521.00
2.5 克幻彩女神 2.5 克 1,425.00 1,465.00
倫敦銀 10 安士 3,139.00 3,157.00
長城銀條 10 兩 3,833.00 3,847.00
1 安士銀楓葉 1 安士 341.00 349.00
蘇黎世白金 1 安士 13,339.00 13,489.00
1 安士白金龍 1 安士 12,539.00 --
1/4 安士白金龍 1/4 安士 3,135.00 --

男爵府

但中銀無一兩賣, 一買要買5兩呢, 銀碼太大了

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

agnes-L 發表於 11-8-8 11:11
但中銀無一兩賣, 一買要買5兩呢, 銀碼太大了
我之前問過,有四兩裝,但金幣果d連總行都冇貨

複式洋房

agnes-L 發表於 11-8-7 23:31
1)基本係邊間銀行買都保值, 正所謂認金不認人,不過唔係間間銀行有金賣粒/條賣, 你買之前最好打電話去問下先 ...

請問如果買金粒係唔係買999.9金比起999金保值呢?thx.....

男爵府

cfbb 發表於 11-8-8 11:15
我之前問過,有四兩裝,但金幣果d連總行都冇貨

哦..原來改左4兩裝啦...連金幣都無貨啦, 呢排真係好多人去買金幣

男爵府

narai 發表於 11-8-8 11:21
請問如果買金粒係唔係買999.9金比起999金保值呢?thx.....
講純度4條9好d, 999牌價同9999牌價都係差少少

複式洋房

如果我想拿舊的999金手飾去賣,應該拿去哪裡賣先高價?銀行會唔會收呢?可以介紹那間賣出高價d?麻煩你。

公爵府

上商差價 $70
中行差價 $30
如要買金粒 , 是否要去 上商 ?

大宅

其實買實金好D定買紙金好D? 我諗住係恆生買, 因為有戶口. thanks
Pekklesiu

男爵府

畀面勳章

引用:[i=s]+本帖最後由+Pekklesiu+於+11-8-8+21:

原帖由 Pekklesiu 於 11-08-08 發表

其實買實金好D定買紙金好D? 我諗住係恆生買, 因為有戶口. ...
點解咁懶?自己睇番前面啲post啦

大宅

回覆:買金牌仔定去買金粒好?

我今後去左上商買,再咁升法,我都唔夠錢咁一両両買

男爵府

narai 發表於 11-8-8 18:08
如果我想拿舊的999金手飾去賣,應該拿去哪裡賣先高價?銀行會唔會收呢?可以介紹那間賣出高價d?麻煩你。 ...

銀行唔收舊金飾, 你可以去d溶金店應該會放得高過金舖

男爵府

littlehoneymum 發表於 11-8-8 18:39
上商差價 $70
中行差價 $30
如要買金粒 , 是否要去 上商 ?

上商有一兩金粒, 中銀得4兩裝金條

大宅

回覆 mymelody0701 的帖子

我其實有睇, 不過睇到一舊舊, SORRY, 我再睇多次, HAHA!

Pekklesiu

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章

回覆 hyogacom 的帖子

我今日買左啦!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁
45678...26

尾頁