跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:荃灣愉景方方樂趣幼稚兒園好唔好

我仔仔讀完N班就冇讀,方方課程較深,N班讀K1課本。但學校從來都好神秘,我完全唔知個仔每日番學做d咩。6月時已派回下學期的所有集作,7月都唔知番去做咩,學費白俾!$3300/月,交足十二個月,學校一d都唔透明,莫講觀課,一隻蚊都唔俾飛入去!每個月都有派通告,但全部都係叫你捐款之類。校服相映左3個月至派到俾你,都唔明點解可以哂咁耐!老師冇愛心,問多兩句都唔鐘意,亦唔會主動同你講小朋友嘅事!亦冇幫小朋友戒尿片!茶點食乜都唔比你知!最過份係學校假期定好哂無啦啦一星期前通知你嗰日唔放改放第二日,實在不負責任!雙語班每日都有英文堂。

大宅

亞女出年先準備讀N班,都有唸住捒方方,但見大家話佢透明度唔夠?想問其他學校係點樣比家長知道小朋友o係學校做咩咖呢?因為我見好多學校都係d家長o係條"喇"到"妝妝"下咁!!同埋想問方方嘅雙語班好d定國際班好d呀??最大分別係咩呢??

大宅

我仲搞笑, 我小朋友本身係報國際班, 佢地通告比我都係國際班, 點知到開了學第4日先知, 我小朋友被偏了去中英班, 你地話搞唔搞笑, 我覺得佢地校政有點亂, 透明度不高, 因為返了學2個星期, 真係唔知佢係學校上了咩堂?? 無time table, 問老師, 佢地話其實日日都有中,英文堂, 最搞笑係, 佢叫我地要日日放條圍裙係書包, 因為隨時都有機會用, 我唔知其它幼稚園係咪都係咁, 不過對呢間幼稚園行政及管理上真係有點失望, 我打算只係比我小朋友讀一年便同佢轉校, 希望佢可以考到其它幼稚園.....

複式洋房

條圍裙係做勞作用的,但講真用嘅次數一定唔超過十次,其餘時間都係放喺書包原封不動。學校又唔幫我仔戒片,日日去完廁所就幫佢着番條片就算。有一次放學我仔瀨左屎都冇人知!$3300/月,九龍塘大把選擇。

大宅

回覆:waiting3308 的帖子

我比足書簿什費,所有書包、書本、任何東西都未比番我,唉,咁大間機構,好失望,我五月打電話退學,淨係表明1毫子都無得退,名同班都無問,所以感覺唔係幾好

大宅

原來係3590!

依家唔係3300喇...係3890呀!!!

大宅

原本打算報方方 聽完各位評價 都係唔報
透明度唔高 行政又亂 家長咩都唔知 都幾差

大宅

回覆 喵媽 的帖子

成$38xx一個月真係好貴, 只係讀 N1, 仲要收足12個月, 真係貴過九龍塘d名牌幼稚園, 其實佢地憑咩收得人咁貴??? 我如果唔係貪近, 我一定唔會簡呢間讀

大宅

巴士 發表於 11-8-24 12:36
我仲搞笑, 我小朋友本身係報國際班, 佢地通告比我都係國際班, 點知到開了學第4日先知, 我小朋友被偏了去中 ...
巴士︰

佢地冇手冊咩?乜唔係通常嘅做法係會將嗰星期學咩嘢貼返或寫返喺手冊度,咁家長知佢地學咩,雖然未必會真係有timetable,但起碼會知大概係例如今個星期學咩主題(開學/形狀/顏色/關於節日....),唱咩兒歌…之類,唔好話我知佢地冇手冊,又或者本手冊唔會update哩d嘢呱??
國際班變咗中英文班?哩樣真係好過份喎!咁你點發現?真係好不知所謂喎!

大宅

佢本手冊每個星期只會派一次, 而家返了差唔多一個月, 我都係見過2次咋, 手冊內容無提過佢係學校學過d咩, 只係係整潔, 飲食, 守時, 禮貌 等等上比了d評分, 真係唔多覺佢有寫, 可能寫咗我都唔留意.........

大宅

手冊一個星期派一次, 家長需要簽回給學校, 評分下面有一欄會寫上果個禮拜既學習主題 e.g. 禮貌週, 另一個月學校會貼一張詳細既學習內容 e.g. 兒歌名, 故事名同埋剪報題材等等.

茶點及午餐每個禮拜會都會貼係學校門口, 不過唔係自行接送既家長就睇唔到.

我小朋友今年讀 K2, 我初初都覺得學校透明度唔高, 但見佢讀得好開心, 日日放學都嘻嘻哈哈, 而且班主任都有成日打電話比我跟進小朋友情況 (不過係 K1 既老師, 暫時 K2 仲未有收到老師電話, 可能果別老師唔同). 見到小朋友平時做既功課都幾深, 問佢地又識架喎, 到學期尾學校會派返小朋友平時係學校做既習作, 原來不知不覺間小朋友已經做咗好多習作, 學識咗好多野, 而且小朋友英文對答亦有進步, 唔知係咪學校多外籍老師呢!

我小朋友唔係讀國際班, 以我所知, 一個星期有兩日會學普通話 (會幾耐呢唔知), 日日都有英文堂, 由外籍老師講故仔, 但上幾耐又係唔知), 學校冇詳細時間表!

子爵府

回覆 wyjanet 的帖子

我個仔讀N班,現在差唔多1個,日日都唔肯穿校服返學,佢會哭得好厲害,你地有冇方法呀?

大宅

我個小朋友除咗第一日番學喊之外, 之後都冇喊, 可能個個小朋友唔同, 不過我果小朋友冇返 N 班, 一返就返 K1, 可能大個 D 好D! 你試下問下老師佢地係班上面既情形, 了解下!

複式洋房

2012-13年度N1仲未開始招生嘅?網站又吉嘅…請問邊度有資料呀?

洋房

我有打電話去問,佢叫我15號再上website睇wor

複式洋房

Purplelip 發表於 11-9-8 01:40
我有打電話去問,佢叫我15號再上website睇wor

複式洋房

唔該purple!

其實8月我打去問過,佢話9月…不過一直冇新資料,可能開學忙冇人update website掛!?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我上星期DOWNLOAD左申請表啦, 今年學費係$3585

本來一心想幫仔仔報N1 但聽完大家的意見 我真係開始十五十六

大宅

好媽媽勳章

我都download左,報左先算啦~ 可能in左唔收架嘛,你揀人人都揀你,有offer係手先再揀囉^^

大宅

我個B上年係方方讀, 我又覺得唔錯喎. 老師好細心, 其實教的東西都深, 但小朋友都學到, 而且佢地的茶點有粥或通粉等, 我覺得對小朋友都好.
每個月都有學習進度, 知道他們學了咩, 可能九月未過, 所以未貼.
不過方方始終不夠九龍塘的學校名氣好, 將來見私校比較蝕底, 所以都同亞B轉了校.
但問心我唔認為佢係一間差的學校

首頁

尾頁

跳至