跳至

首頁

尾頁

別墅

新來報到...請問有冇第二胎媽媽入來分享吓
懷第二胎喇, 跟第一胎有冇分別?

我是完全不一樣, 第二胎所有嘢都跟第一胎掉轉

大宅

回覆:新來報到...請問有冇第二胎媽媽入來分享吓

Me2 第一胎勁爆瘡皮膚差肚細超舒服無水腫,第二胎無爆瘡勁滑溜肚大成日倦塊面水腫!

大宅

回覆:miracle123tang 的帖子

2個都係仔

別墅

我都係第二胎..依家18週...12月31日預產期...同第一胎完全無分別,分別左於累左, 因要睇住個大仔...依家第二個都係仔....

別墅

我兩胎都唔同! 第一胎仔, 陀得舒服! 現在陀第二胎女, 頭3個月成日作嘔肚疴, 宜家就舒服晒, 係易累啲!

kitty猫  我同你一樣呀..第一胎係仔,哩胎係女..第一胎陀得好舒服,哩胎頭3個月嘔到傻  發表於 11-8-20 16:54

男爵府

好媽媽勳章

回覆:新來報到...請問有冇第二胎媽媽入來分享吓

我係第二胎,今次作嘔得嚴重左同時間長左,就算依家廿一週,間中無啦啦又想嘔,有時會嘔d胃酸上黎。而且成日頭痛... 不過我估唔同唔夠休息都有d關係

我上一胎係孖仔,今次係女

別墅

回覆:salsalee 的帖子

我第一胎好舒服吓,除了頭三個月有些作毆及個口冇味之外,仲好好瞓唔係幾洗食嘢、個肚細及七個月時仲好輕型差啲唔記得咗自己大緊肚
今胎第二胎,完全相反,最慘係失眠,可能掛住睇大嗰個,及成日肚餓,要小食多餐+消夜,好彩四個月左右開始冇咁肚餓。
第一胎生女,有腰肚尖,這胎係仔,肚圓及覺自己笨重咗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我第一胎係仔, 今胎係女....但兩胎也算陀得幾ok...除了之前頭三四個月有作悶...但都冇嘔過...明天就22週, 近幾日胃口仲幾好...

別墅

想問問各人意見......我其實都擔心攪唔攪得掂湊兩個, 而且佢兩個年紀都算近, 細佬出世家姐就18個月大,

我是FTM及有工人姐姐幫手...雖然有工人姐姐幫手, 但我基本上都希望自己湊到就湊, 我個囡到7個月大左右, 我先至比工人姐姐第一次抱or"店"佢, 直到我依加再有咗, 比較易攰, 我至開始比佢餵奶餵飯仔, 但始終都是我同老公幫個女沖良, 親子啲嘛!

你係我會唔會比大女讀兩歲幼兒班, 到時細仔會係約8個月大, so that係囡囡返學時我可以有多些時間照顧細嗰個and帶細嗰個返吓playgroup, 而等大女放學又可以陪翻佢, 咁希望佢唔會覺得我只顧住細佬而忽略了她, 你們覺得這樣可行嗎? 但我又擔心and好多人都話咁細個返nursery會時時病....唉!點取捨好呢? 請指教!

複式洋房

我也是係第二胎, 因為有了第二個所以寧願大既讀全日班, 留番D時間和精神俾細B, 工人湊兩個唔多放心~

禁止訪問

複式洋房

我第一胎都係胎得好舒服成日都好想食野,個肚都算大,但KEEP 住唔辛苦去到9個月都可以行得好快,不過勁肥 TOTAL 重左50幾60磅,係女。今胎頭3個月都係食唔到野又勁嘔,飯, 麵包, 奶全部都食唔到只係想食麥記,到而家都係重左4-5磅..個肚細過之前好多到而家都唔講都冇人知我大肚. 不過今次係仔...

男爵府

我第一胎係囝, 果陣時食乜都嘔但到咗3個月後情況好好多, 亦食返多啲嘢。今胎係囡無乜點嘔, 但作悶, 頭暈, 唔係點食到嘢, 家陣就嚟5個月食量都唔多。

洋房

好高興與你們將要做第二任媽咪分享, 因為我都係, 12月預產。

我兩個都係仔仔, 感覺都差不多, 但第二個就大肚得很快, 現在21週左右已是第一胎的8個月的大小, 所以覺得行動好快變得笨拙了,衣服都要穿大肚或鬆身的。

見到每天哥哥(5歲半):都話好掛住我和BB, 又每時每刻要錫BB, 希望BB出世後哥哥真係唔會呷醋。

別墅

我今次都係第二胎,但頭四個月既反應比第一次勁,同埋個肚比第一胎大得快,可能真係因為生過肚皮鬆個肚明顯左.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我都係12月生第二胎,大囝下個月就返K1,我要返工,所以請咗工人,但媽咪就會每日來我屋企幫手睇住,我唔放心交晒比工人揍。我第一胎陀得好舒服,今胎就辛苦少少,可能要照顧埋大囝,今胎係囡囡。

首頁

尾頁

跳至