想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地好呀,今次係我係bk第一次寫文章,各位jm請多多指教!
近兩個月經常到bk forum,見到好多好好jm都分享佢地既心得,以下係我係準備plan bb 時做過既準備工夫,希望幫到大家啦!

一年前開始睇中醫,佢可以開要煲既中虊or虊粉,雖然有d jm 講虊粉冇咁好,但因為冇時間煲,都照殺啦。開頭醫師都話我有d腎虛,但食左大半年都已經脈象平和喇

半年前開始戒飲凍野,轉飲熱o水,最近天氣熱,飲凍o水走冰。食就冇乜戒口。食葉酸

2個月前開始早d訓,就算要OT到10點都要迫自己12點左右訓。 開始試紅D準備定自己排卯cycle

1個月前(7/1)day1,開始每日用紅D+量體溫 (我cycle 都算準既,平均28-32)

day 16 見到有淺控,早上和c6 dodo
day 17 中午見到有50-70﹪控,體溫由平時(36.1-36.3c 上升到36.5c),晚上dodo
day 18 晚dodo, 之後就收工lu

註:中醫教我每次dodo完後,唔好起身,搵個枕頭托高條腰,仰睡姿勢多半個鐘先好落床 
(等jj可以快d流向子宮/輸卯管)

day 21 開始keep住高溫 36.5c
day 24﹣29 紅D keep住淺控(20-30﹪)直到深控(50-70﹪) (紅D對我來說,檢測綫唔會高過對照綫,keep住高溫 36.5-35.9c。

day 28-30  綠D淺控,不過淺得黎都開始由好淺變淺 (用晨尿), keep住高溫

day 30(7/30) 等既等間係漫長既,唔等喇,個朝用左clear blue digital check(用晨尿),自己唔敢睇,推左c6入廁所睇,結果佢出黎呆左,因為冇諗過咁快bingo,digital display ﹣ pregnant 1-2

跟住10點幾落左去樓下家庭醫生check多一次,等左大半左鐘,醫生 hCG URINE OBC 有個+號,搞拈左, 拎埋醫生信去book醫院和C+醫生

今次係我第一個baby,之後應該點搞都要左摸索,好左有好多好同事﹠ bk jm's sharing, 日後有多d資料會再同大家share~~

祝各jm早孕!

別墅

回覆:第一個cycle,bingo左 (sharing)

恭喜

男爵府

Congrats!想問你身體狀況和平日有不同嗎?

別墅

回覆 hello365 的帖子

多謝!

別墅

回覆 chitchitboy 的帖子

近來覺得個人好易會覺得熱熱地,個肚有時吉吉地,耳仔有少少耳鳴,比之前仲想早d訓咁囉

男爵府

恭喜

別墅

回覆 gordonccc 的帖子

多謝!

大宅

恭喜呀!

別墅

回覆:桃桃 的帖子

Thanks ah!

大宅

恭喜恭喜

別墅

回覆:mandymak915 的帖子

Mandy:多謝,妳囡囡好cute 呀!我同我hubby 恨女恨到發燒呀!

複式洋房

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

恭喜晒!

但求順利  

複式洋房

恭喜晒 ~~ 多謝樓主分享 , 想問下係邊睇中醫 ? 一星期藥how much ?

大宅

恭喜

可否介紹你睇既中e卑我吖... 謝謝.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

回覆:hope2 的帖子

多謝各jm嘅祝福,其實BB 未夠三個月,都怕小器,只會與家人和好close 的朋友分享(當然包括你地啦)

Kathy and Jass: 我今日返學,而家係街,今晚夜小小pm 中醫info 俾你,佢係女中醫收得唔貴,for 我自己m前m後睇各一次就ok,有時唔得閒就一個月一次,三日藥

水晶宮

congratulations!
Where's your dr? Can you pm to me ...Thanks!

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

恭喜

首頁

尾頁

跳至