美容扮靚

跳至

首頁
12345...18

尾頁

別墅

我星期二(26/7)在荃灣做第一次

約左5:30(但小姐話4點appointment的少女5:00先到)~結果我6:15先有得入去

真討厭

一入去(始終第一次)我期待醫生比多少少建議我(由始至終~除左「妳見邊道唔舒服」之外、只有我自己努力發問)

一共打左50針、肚有一邊瘀左(有4個五元幣咁大)

左肚有一粒(按左5日都未散)、有戒口(其實醫師係答我話乜都食得、連蝦都得)

如果唔係事前在網上看了一些有關文章、真有些徬徨(不過、助手妹妹就好樂意回答問題)

當天我覺得醫師不夠專業及粗魯(但都多人建議這間及有執照、所以仍願意試試)
助手妹妹好低讚一路解答我嘅提問、一路手快快替我止血和消毒並貼上膠布

埋單時我買左2次埋穴+14日藥($2280)

第一晚:未夠9點我已經上床昏睡(平時無2點都唔瞓)一直好疲倦、周身酸軟、斷續瞓到第二日下午5點、胃口明顯細左

第二日:輕微頭痛和身體微熱、胃口無、好昜覺飽、成日想瞓、行路覺得好似做完運動咁酸軟(平時有一星期做3-4日運動)-但助手建議頭3-4日唔好去做運動啦

第三日:我主要係調理經期(停左三個月、體重升左10磅)...心理作用吧~覺得胸部及下腹都有平時經前的反應
今天依然四肢疲倦(好淵)

第四日:無乜意慾食嘢、四肢依然好淵、小腹feel到猛住猛住咁

第五日:偶然會覺到d穴位好似有些說不出的感覺(尤其係肚)

第六日:無咁淵~但仍然好似做完運動覺得肌肉好緊咁、左邊肚嗰粒粒仲未散由於醫生頗粗魯下(有些穴位有瘀痛)

諗諗下都太大膽了(難怪第一晚老公很耽心)因為根據我多年給中醫師針灸的經驗、分分鐘針錯位都幾驚會癱、見到有不對稱穴位都好耽心、但連日嚟嘅憂慮都慢慢解除.

((憂慮已經解除~UPDATE POST #56))

有無sis可以肯定"荃?針灸係用一次性丟棄的針架(我無機會問)醫師好快手

((憂慮已經解除{證實左係全新一次性丟棄的}~UPDATE POST #56))
另外建議有心做埋線的sis~唔好去美容院做呀搵有牌中醫做好過、始終係有風險的、我原來book左"太子"好出名嗰間、後來見有sis話「荃?」好d~所以試左先

建議大家睇下有關「埋線」嘅文章
http://devilbeauty.blogspot.com/2011/07/ii.html
起碼知道基本運作先

減到肥就仲好~我最想係可以先醫好我嘅四季經

別墅

回覆:穴位埋線初體驗

第七日:大致上同之前幾日無乜分別、全身無咁酸軟、但烏低身時、肚皮感覺好似做完sit up咁

食量細咗、我有配合中藥~好瞓左

今日暫時係咁未有勇氣上磅、經期亦未到...

男爵府

做果時痛唔痛 ?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好神奇呀, 針左胃口又細左, 肚又好似做完sit up咁

大宅

加油ar

別墅

回覆:babycoming 的帖子

我本身不太怕痛的人

基本上唔痛、但...針大比有小小"痺痛"(醫師針此位前有通知聲)

別墅

回覆:gigi1020 的帖子

Gigi1020..你都有咁嘅經驗呀?

別墅

回覆:bmwli0515 的帖子

試多一次..希望可以改善體質

別墅

第八日:身體明顯無咁酸軟、但左肚的粒粒仍存在

第九日:感覺食慾這九天都好細、左肚粒粒仍在、但細左d

別墅

第十日:左肚粒粒仍在 ~ 我的左手內側亦多左1粒
雖然明知係所謂的"蛋白線"未完全吸收....
需要自己按散它(但因為已經咁多日.心理上還是怕)
其他:食欲依然好細...但體重無減少到!! (但可以感到身體無咁腫)

第11日:左肚粒粒仍在 ~ 我的左手內側多左的1粒越來越大..(有凸出來的)
我打電話去改遲d下一個appointment
問姑娘~點解d粒粒會大粒左 (很明顯都是機械式答案)
姑娘建議~再多按一些並用熱毛巾敷一敷

問姑娘如果一直都不散呢??(不會的...是因為埋線吸收得唔好)
會建議我去看其他科的醫生嗎??(應該無問題的..只是有些人比較不吸收)

咁如果一直唔散??(不會的...)

如果下一次appointment 前仲有...咁仲做唔做??(如果多過3粒就唔做)

別墅

第12日:我係咪太大驚小怪呢?我左手粒嘢今日用熱毛巾敷足一日都無細到、唔知係咪我不停揉按佢(有少少微腫)

真係無sis試過咁嘅情況?

如果咁係正常嘅反應~我真係遲鈍啦(網上+姑娘都話一般在4至六曰左右會發生

而我一直都無乜胃口、所以自然食得少、剛巧早兩日食左幾塊「麥?雞」就出現粒粒

看來無乜人試過

maeeietam  微腫可能系發炎,你打電話問下姑娘點做!  發表於 11-8-7 09:39

子爵府

嘩,你話要止血黏膠布,聽到都好驚
我仲未夠膽去試mouth:

別墅

回覆 momohk 的帖子

打左~雖然粒粒仲係度.

有可能我有食炸野+太心急一直按該位~(以至腫左)

今日又無事 .....

別墅

回覆 tyon 的帖子

我係咪誇左d 呀 ?! ...

無咁嚴重 ~ 我只係如實報導 ... 希望唔好嚇親你

別墅

第13日:明明第十日磅體重都無郁過 ...

今日上磅輕左3.5 磅 ..最主要原因係胃口細左.相對體重都控制了吧!!

左手+左肚的粒粒尚在 ~(代表我的新陳代謝好差) - 唯有耐心按散佢

完成埋下星期第2次穴位埋線 - 我會先觀察經期有無黎番再決定繼唔繼續

別墅

你會唔會太勥敢呀?!?! 一次過落50針?!? 太多嗱... 會好辛苦過喎...
一般中醫都係埋8~10針咋, 如果係肚DUM嗰個位.

我聽日都會去註册中醫度埋線, 睇吓會唔會有相同感覺先得咋....
我都有啲驚呀...

別墅

回覆:RonWeasley 的帖子

RonWeasley我係第一次、一般聽其他人約做10~28針

我針的時候只問了一句「大約幾針」

姑娘話「無數住嘅喎」

註冊醫師話「每個人唔同」

一下子太多針、會好疲倦的

祝你順利

別墅

第14日:粒粒細番啦、我的代謝超慢、可能人地5-6日有反應、我要10日、今日離奇少在1磅

合共輕左4.5磅

我有配合中藥、有幾次唔記得飲

別墅

好多人都話磅數唔會落好多. 但個SHAP就明顥細咗.
但我都唔想落太多針.... 驚驚呀...

別墅

回覆 RonWeasley 的帖子

係呀~多數都係細左個碼

但磅數就唔多見有明顯回落~但我有做運動+多多少少幾磅應該有

我主治~不孕(我想試多一次先決定下一步)因為經期未到

首頁
12345...18

尾頁

跳至