自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

又係父母唔識教LO....
讓俾你係人情,唔讓你亦無不可,
我個仔由歲半開始教佢坐火車無位就要企!!

珍珠宮

好媽媽勳章

如果我個小朋友咁講, 我會覺得好尷尬, 人地以為係你教佢咁講博人讓位.
好彩我d仔女從來未試過 mouth:

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

根本唔係安唔安全問題, 佢哋有位坐都唔會坐定定

最憎坐我隔離d人讓位俾細路仔, 因為最後最慘一定係我...可能會坐兩個落唻/郁唻郁去, 連腳都擺上唻

cottontree  同意!  發表於 11-8-1 19:03

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

o個日我放工時, 見到有個細路女唔夠亞婆快, 之後不停話"有冇搞錯呀...有冇搞錯呀...有冇搞錯呀", 個亞婆冇理, 仲細声咁話佢痴線...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 Kelove 的帖子

無位坐就企下,要讓位都唔係讓比佢地

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

這個當然是家長的問題.
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

洋房

唔嗌既就會讓

男爵府

畀面勳章

回覆 Kelove 的帖子

尋日先同我小朋友講, 坐 mtr, 有位座係 bonus, 無係應該. 尋日同佢坐 mtr, 一見到有老人家入梨, 佢即刻起身讓坐. 佢知搶位座好難睇! 因佢見過

男爵府

環保接龍勳章

Not really because there is not enough seat in MTR and some are reserved for the elderly/pregnant/disabilities. I will ask my daughter to hold my legs tightly and wait until there is vacancy.

大宅

回覆 jso130 的帖子

咁佢父母有無話佢呀??

jso130  梗係冇啦~~  發表於 11-8-1 20:16

大宅

家教係有問題, 但學校都應該會教下.,教讓坐俾有需要人士,我覺得好basic....
如果唔係, 好似big 6 咁家喇, 唉! 我之前見過有個香港人, 讓坐俾個老人家, 有個big6 女人, 好快坐左個位, 仲大聲講"我好累"..........
我唔想我老左要企呀...........omg.....

bowling2004  個大陸婆咁累叫佢坐地下啦! 還掂大陸人興坐地下.  發表於 11-8-1 17:42

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

連我個囡未夠3歲都識得要緊握扶手自己企係到啦

而家好多父母覺得自己仔女係大晒, 人人都要讓架

子爵府

畀面勳章

上到車如果好快有人讓位都會坐,
但如果出聲而令他人讓位,一定唔會比,仲一定要企到落車.

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我試過坐西鐵..一直企左系近門口個位..I住玻璃..
咁有人落車..我C6就坐左落去..有個死8婆同2個7-11歲
既女..個8婆系度講..有冇搞錯呀!!!同細路爭凳坐..我C6起左身
我果時未知個8婆講左呢句野..我問C6做咩要起身..C6就話
個8婆話同細路爭凳坐..我火刀黎..系咁彈9個8婆...
你吾好跑去車頭鬧D人同你2個公主爭凳坐..死腦殘

Kelove  7-11歲好大個喇wor, 正常都應該知道自己咁做好肉酸.....唉~  發表於 11-8-1 17:06

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢 d 係父母唔教導佢地

我仔無呢個問題, 有時有人讓坐比仔仔, 仔仔都會答人家: 仲有幾個站下車, 唔洗坐啦!! 唔該~

子爵府

環保接龍勳章

引用:我而家坐mtr,+都成日見到小朋友+(around+4-

原帖由 Kelove 於 11-08-01 發表
我而家坐mtr, 都成日見到小朋友 (around 4-7歲), 一入車廂, 會大叫" 我無位坐呀! 我無位坐呀?", 之後就會有 ...
話分兩頭~~~如果我自己好人好姐唔讓位比小朋友,而一停車個小朋友跌親既話,我覺得自己好自私!

小朋友大吵大鬧話無位坐,出於童言無忌定係無家教?!我覺得係無所謂,始終,小朋友犯咩錯都好,大人既責任係最大既。。。

讓位,係出於個人品格,覺得「老奉」係唸多咗啫。(不喜勿插)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女三歲,佢鍾意企住捉住條柱多過坐

大宅

回覆 akina_yeung 的帖子

哈哈! 平時見到讓位俾小朋友個個原來就係你.....
小朋友太細可能唔識,不過好多身邊既大人真係無出聲, 有少少默許同encourage,
我估好多媽媽(好似bk 媽媽) 有教過既, 小朋友就唔會有哩d 行為......

水晶宮

畀面勳章

哎吔, 咁轎既?
頭先帶完我仔出街搭輕鐵返屋企, 佢玩嘢咁話冇位坐呀冇位坐呀....咁樣. 佢平時唔會咁㗎! 佢應該係見平時啲人係咁佢又玩嘢囉! 佢一講完我掘住佢,我話: 冇咪冇囉! 你冇手冇腳定係老人家呀??
個亞婆聽倒企起身話俾佢坐, 我即刻話唔好!! 有手有腳等佢企吓囉!!!!
啲人望住晒, 個亞婆就對住我笑笑口囉!

水晶宮

Kelove 發表於 11-8-1 11:36
琴日我就係坐mtr, 見到一家人, 個樣似港人中產, 係太古城上車,一入車廂,個細仔(around 4,5 歲), 大叫無位, ...

我都見過幾次呢種情況
Bye

首頁

尾頁

跳至