母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

99話BB一出世到而家4個月都好濕,BB飲人奶都有濕疹。又話BB便便好水好濕好滑咁。佢叫我停人奶,比奶粉。佢話我濕,所以我D人奶都濕。佢咁講有冇跟句?我可以點做?

大宅

yaupuiwan 發表於 11-8-2 23:15
99話BB一出世到而家4個月都好濕,BB飲人奶都有濕疹。又話BB便便好水好濕好滑咁。佢叫我停人奶,比奶粉。佢 ...

!甘你有無睇中醫證實下啊?飲人奶都有濕疹?bb最近好多油脂粒,關唔關我事呢。。?

男爵府

回覆:99 叫我停人奶因人奶濕

人奶b的便便係稀d,冇肚痾就得啦。如果BB 有濕疹,就更加要飲人奶啦。

冬天的味道

別墅

飲人奶既bb便便係會比奶粉bb稀好多 聽姑娘講因為人奶水份多 而且易消化 係好架!不過可能你奶奶見狀以為係唔正常 緊張小寶貝先有呢個講法 我兩個小朋友都係全人奶左六個月 (之後加埋固體餵到一歲)佢地六個月時開始加入固體食物 便便先變成形咋不過至今佢地腸胃真係好好 托賴真係未試過便秘 所以你要堅持俾最好既俾bb 除非醫生叫你唔好餵••••老人家唔明 可否搵老公幫口解下話呀?艾
有時餵人奶真係會遇到一些外在既阻力 你要加油 對自己既人奶有信心啊!

有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

大宅

回覆 yaupuiwan 的帖子

我覺得冇根據

食人奶BB便便係好水的

你奶奶有冇餵過人奶?? 冇得話佢根本唔識, 有問題帶埋佢去問健康院姑娘啦

我99媽媽都冇餵過人奶, 所以佢地都唔識, 只可以聽我講

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

想問啲濕疹係點?同奶"善"係同一樣野嚟?我ah b面上有好多紅色一粒粒,幾密下,好似油脂粒咁,係濕疹嗎?定奶"善"?

大宅

引用:99話BB一出世到而家4個月都好濕,BB飲人奶

原帖由 yaupuiwan 於 11-08-02 發表
99話BB一出世到而家4個月都好濕,BB飲人奶都有濕疹。又話BB便便好水好濕好滑咁。佢叫我停人奶,比奶粉。佢 ...
我想知你99係咪一直都反對你餵人奶?值此借題發揮!
就算你試食奶粉都泵住先保持奶量,因為如果轉奶粉仲嚴重咗,起碼仲可以返轉頭!

別墅

我個B出世無耐成面生曬油脂粒,上網睇健康院的網站話不用理,嚴重看醫生楂藥膏,一般三個月沒有。其實現在有好多BB都會這樣,我身邊的同事個個BB都是這樣。不過我個BB成面都係,我都帶佢睇醫生。醫生話唔知係乜鬼炎,他話健康院通常只叫用清水抹,我地會叫它做濕疹。醫生開左藥膏,說有少少類固醇,話藥膏治標不治本,叫我食清點。同幫BB塗潤膚膏。我個晚幫BB塗完潤膚膏,第二天他的皮草已好多了。我努力戒口,BB的臉都係仲有粒粒,我用了醫生的藥膏,現在差不多全好了。我覺得不用停餵人奶。BB的粒粒和敏感,我覺得是現在太多污染所致(以前無甘多人有濕疹)。

大宅

回覆:yaupuiwan 的帖子

無根據。你上衛生處個website比d"根據"佢睇啦。

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_breastfeeding.html

大宅

引用:99話BB一出世到而家4個月都好濕,BB飲人奶

原帖由 yaupuiwan 於 11-08-02 發表
我媽媽好似你奶奶咁,成曰話我多風同濕,話人奶都會有,成日叫我唔好餵人奶,會過左落阿b度,其實我都想知有冇咁嘅可能?有時真係好灰,身邊好似冇咩人support

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

呢個原因真係第一次聽........
我個B細個時只係有肚風,但一直都冇濕疹....佢有肚風係因為佢用樽飲奶,都唔關人奶事嘅~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

回覆:elaine1021 的帖子

如果你或老公有濕疹,bb會大啲機會有,唔係因為你啲奶而係你哋啲gene。係醫生講,可能你哋無濕疹,但氣管/皮膚敏感的話,bb都會大啲機會有問題,所以仲更加要餵人奶來增強bb immune system,食奶粉可能會仲勁,仲有要留意環境,太大的溫差/濕度都會加劇濕疹,要同bb保濕,咁會好些,加油

大宅

人奶可以醫好BB啲濕疹架喎…我現在勁想餵番自己個大囡飲人奶…想知有咩方法可以快啲出到人奶添啊!今次無論幾痛苦/ 辛苦我都會堅持餵個細B飲人奶 !!!
2013 蛇年快樂 !!!

大宅

人奶係最適合BB O既食物, 如果飲人奶都有濕疹, 咁飲奶粉會更勁!

大宅

Agreed with that
"人奶b的便便係稀d,
冇肚痾就得啦。如果BB 有濕疹,就更加要飲人奶啦。"

You can take 龜靈肓 if yourself is really 濕, twice a week -> it works for me.

My baby also have 油脂粒 since 2 months old, some books said this kind of 油脂粒 = 奶"善 "= kind of 濕疹. My Doctor said 濕疹 have different presentation, sometimes like 油脂粒, sometimes like red dot, sometimes like 牛皮"善". My baby have lots of red dot on face & arms & legs & head when 3-4 months old, after visiting the doctor and have applied some 類固醇 (just for a few days) & 雙妹嚜, now is much better lar, only sometimes have to apply 雙妹嚜.

Btw, as you are breastfeed, you need to 戒口, such as seafood, milk products and egg & bread (w/wheat).

子爵府

兒科醫生叫我阿B一定要飲人奶,否則要飲低敏奶粉,因為佢都係敏感體質。
人奶係最好架,你唔好聽你奶奶講,佢一定係未餵過先咁講。:;pppp:

大宅

畀面勳章

回覆:yaupuiwan 的帖子

你應該帶埋奶奶去健康院上母乳班,又或者.....叫佢上唻forum睇下啦

複式洋房

嘩!聽到咁多意見!真好!我會堅持!

aacow  加油!!!  發表於 11-8-4 08:41

大宅

其實大家無需特別去戒口, 只要食物係乾淨, 自己本身對該食物冇敏感, 咁BB都唔會有敏感的. BB係你個肚裏面大的, 果十個月你食乜佢都食乜, 佢最適應到就係你身體俾佢O既野, 出咗世梗係食人奶最適合, 因為人奶係來自你身體. BB敏感可能有其他原因.

我自己真係垃圾桶, 蝦蟹蜆乜都食齊, 真係冇野喎~~~ 我都俾人鬧架, 但係我覺得唔需要太過保護BB保護到咁囉~ 反而盡早俾BB試下呢D食物, 將來食固體冇咁易敏感.

D人真係奇怪, 食人奶有濕疹或敏感就會話個阿媽, 食奶粉有濕疹或敏感又唔見D人會話下隻奶粉....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊