自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如题,THX................

男爵府

唔好博, 我有朋友試過, 境都未入就要返香港
跟住佢就即刻去申請特快 (嗰時好似係 BNO), 之後夜晚再飛

男爵府

環保接龍勳章

你做左簽證未?如果做左就唔使用passport入境架啦.如果做落地就唔清楚.做可以响香港做左先.如果做到就得,做唔到咁唔使諗

http://www.taiwaninfo.org/applyinchi.htm
最理想嘅生活係.........日頭休息,夜晚瞓覺.愉快過日神

大宅

回覆 gianchan 的帖子

已做網上簽證,真的可以不用PASSPORT嗎?

男爵府

環保接龍勳章

回覆 kyky媽媽 的帖子

佢出唔出到俾你?如果出到你可以問中華多一次.再保險d就問埋人民入境.我去台灣都無睇過passport.出香港關睇機票同用身份證,入台灣只睇visa.
最理想嘅生活係.........日頭休息,夜晚瞓覺.愉快過日神

子爵府

我記得我去台灣都只係睇VISA, 唔睇PASSPORT.

同埋以我的常識, Passport6個月有效期只不過係最保險既advice,

好多國家都唔洗一定6個月, 好似我C6上次去日本, 又係差啲唔夠6個月.
check過航空公司都話無問題, 最終都無事,
因為日本只比滯留三個月期限你, 咁你本passport夠三個月就得.
因為係你本passport未夠期前, 已經要離境.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

no..no..no...有visa都要passport夠6個月期呀, 係airline 櫃檯會唔俾你上機架

我記得個visa好似有寫住架

大宅

好媽媽勳章

博唔過~分分鍾境都未入就會原機折返香港!!

男爵府

我以前係airline做ground staff, 亞頭講明少一曰都唔收, 因為台灣嗰边捉到会罰airlines錢ga!!!

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

肯定入唔到, 係hk check-in counter 已經比人reject.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔好博喇, 到頭來成個TRIP都去唔成得不償失

上次有個同事就係唔記得左CHECK PASSPORT 有效期結果自己冇得去(也是台灣), 目送男友&朋友們係頭頂飛走~~

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

入臺灣時, 不用看passport? 不需蓋印在passport上嗎? 不明白

clpapa  台灣係唔會chop passport  發表於 11-8-5 17:47

侯爵府

陪月勳章

回覆:請問,有無人試過PASSPORT差幾日先夠6個月,可唔可以入到台灣

香港海關係唔睇你pAssport, 但你係航空公司櫃位要俾pAssport, 唔夠6個月根本啱幫你check in

大宅

據我所知應該出不到香港~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

入台証申請已寫明

.......

4. 經許可後請持本許可、「效期六個月以上之護照」、「身分證」、「回程機(船)票」查驗入境,若不符合將拒絕入境。

https://nas.immigration.gov.tw/hkvisa/

複式洋房

係唔得嫁, 佢哋會叫你原機返轉頭~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pizzapark 發表於 11-8-5 17:45
香港海關係唔睇你pAssport, 但你係航空公司櫃位要俾pAssport, 唔夠6個月根本啱幫你check in:thin ...

香港ge海關只係查貨, 5會無lala睇ppt 架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我好多年前試過得,果陣坐中華航空嘅!

大宅

我其實唔明既然仲有6個月有效, 點解會唔比?
咁最後個6個月,個本PASSPORT係咪代表無用??
Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

首頁

尾頁

跳至