論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我打算一家人去玩2天,第1天比工人放假,第2天打算叫佢做下家務
前一天同佢講,定現在講???因仲有一星期....
要唔要叫佢唔好帶人回來.....等等
要注意d咩??點做佢講???

禁止訪問

大宅

叫佢等人來,又無人來會唔會唔係幾好.....仲有無其他呢???謝謝

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

我就唔會同佢講啦! 因為你第一日已經俾佢放假, 佢都會出街架啦! 咁, 重駛乜同佢交代你哋去邊啫! 我就連唔返屋企瞓, 都唔會講啦, 費事佢帶人返屋企呀嘛! 到第二日, 你哋都返㴝啦! 重駛乜講啫! 咁早講俾佢聽,咪俾佢 plan 帶人返黎開 Party 囉,唔講俾佢聽, 佢就唔知你哋幾時返, 咁佢都唔敢帶人返黎啦! 如果佢大膽喺第二晚帶人返黎, 你咪報警拉佢囉。如果佢喺第一晚打電話問你哋幾時返, 你都唔駛答佢, 或者只係講俾佢聽今晚唔返, 叫佢鎖好門, 聽日要做啲乜嘢, 就算啦! 唔好講幾時返, 費事佢有準備。

大宅

我會放假前一晚先話佢知,但第一晚會叫親戚或朋友打電話 check 佢,當然會話佢知,等佢無咁大膽帶人返屋企.由於第二日你哋都返嚟,亦叫個朋友係早上或下午call工人,問佢有無事發生,擔心佢一個人的安全.

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

我之前去旅行嗰朝早先同工人講,第一日安排了家務俾她做,第二日去了我家姐屋企幫手湊我個bb!跟住開埋個cam同她講怕她响屋企有咩意外,同怕有賊入屋!笫三日星期日她放假!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

2日我無同佢講, 第1日佢放假我至出門口, 佢唔知就會好似平時個時間番屋企, 之後第2日佢照工作....

遲d我去玩3日, 我都諗緊點好...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我會安排佢第一天放假, 果晚會叫佢去boarding house瞓, 第二日叫佢黃昏先返屋企.

別墅

回覆:會離港2天,得工人一個在家,幾時同佢講好???

我會早一星期比佢知,跟住安排佢第一日下午放假,第二日上午放假,方便我出門前有早餐食,返來有晚餐食

百厭豬  要人咁樣放???絕D喎,  發表於 11-8-6 19:04

男爵府

我地去 5 日旅行都係叫佢放假放足 4 天, 最後一天至留係屋企做野,
因為要清潔間屋, 其實我地執行李佢都知道, 不過會早幾日至同佢講邊日,
甘我裝 cam 既原意就係怕佢地帶人番來開 p, 今次換人甘啱可以就到,
寧願早 d 比錢而家個姐姐走....

水晶宮

唔洗咁早同佢講....話會安排朋友上來看下佢係家有無咩事....

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:會離港2天,得工人一個在家,幾時同佢講好???

大宅

我們下個星期都會去三日旅行, 已同工人講了,沒打算要做些什麼,反正工人以往兩年個個星期放假都有幫我做少少野 (出去前餵奶、整粥、回來後收拾),就當這三天送給她,不過都會叫她不要帶人回家。

大宅

Q之媽 發表於 11-8-5 15:34
同佢講

果2日太太會有個朋友上來,
yes! I will also tell her my relatives (e.g.99) will sleep over.

首頁

尾頁

跳至