自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

架火車好迫好多人, 個媽咪抱住BB入左車都只可以迫係門口, 我起身揮手叫佢埋來坐, 我一起身前面個男人就以為我讓比佢坐(佢五十咋, 我都吾會讓比你啦), 個C6動作好快, 好彩我企硬後同佢講我係讓比個媽咪坐佢先無再迫埋來. 個媽咪行入來都有D困難.

佢坐低係咁講吾該, (我同佢講吾駛吾該). 佢仲教個BB講"吾該姐姐啦..." 嘩! 我即時好開心但又好尷尬, 好想同佢講叫EE得啦, 但個BB應該未識講野, 只係對住我笑(希望吾係叫吾出口啦, 哈哈, 姐姐?!)雖然吾係第一次讓, 但都好耐無比人叫姐姐啦, 好開心, 等我繼續KEEP住讓先. 不過比人叫EE時都要KEEP住做MASK...

我愛Corina  Good!不過唔好係車廂敷mask wor,heehee  發表於 11-8-6 17:02
美亞  做左好事人都年輕左WO.幾開心...姐姐...我都要年輕D....  發表於 11-8-6 14:15

大宅

好媽媽勳章

做得好事多, 人都靚啲開心啲!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

回覆:讓座既恴外收穫

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

人迫時一起身的動作, 就會有人想坐下, 有時未必係想搶位, 只係可能個位係正前面, 就會順理成章想坐下。為免人地誤坐, 我通常會好老土咁, 用比較響亮的聲線叫" 婆婆/伯伯/太太, 過來呢邊坐丫 ! " 咁就無人會搶左, 附近的人亦會即刻讓開條路俾佢過來。

kitty0288  係喎, 好用!  good good good  發表於 11-8-6 16:18

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做得好好呀

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

做好事人都靚D啊

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

回覆:讓座既意外收穫

叻叻

我叫思思媽呀~

子爵府

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

你令我想起一件事, 希望唔會潑你冷水...

我個仔試過買野時, 叫唔該EE, 叫左倆聲, 即比個40歲有多既亞毛黑面, 起初我都唔知發生咩事, 但條毛講左句, 你亞媽生左倆件, 咪比人"E"到暈?
(但我一定起碼後生佢十年, 因為早結婚. 二十歲就做人嬸嬸了.)

我開始有所領悟, 唔係個個都會結左婚, 生埋B既...所以佢地一定唔LIKE比人叫EE..

從始之後, 我就教倆個小朋友, 你見亞婆就叫EE, 見亞嬸OR真係姐姐, 都要叫人"姐姐前" "姐姐後", 一定沒有死錯人.

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

你好心有好報~~
幫到人,人都靚D~~~

珍珠宮

好媽媽勳章

咁唔通阿婆唔結婚,又叫佢做姐姐咩?......哈哈...叫EE最好啦, EE係代表細過你媽咪既平輩... 無叫老到丫....即係媽咪個妹,未結婚,都係叫EE,幾時會叫姐姐丫.. 叫姐姐係同輩架..... 幾廿歲人比人叫姐姐,同個細路同輩,咪仲醜....好異相啫

lovelybearbear  我因為唔知人地結左婚未, 所以一律叫姐姐, 無死錯人....  發表於 11-8-6 22:13

男爵府

畀面勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

晟媽 發表於 11-8-6 13:31
雖然吾係第一次讓, 但都好耐無比人叫姐姐啦, 好開心, 等我繼續KEEP住讓先. 不過比人叫EE時都要KEEP住做MASK...
你想上CNN

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我阿仔,唔識既人,除左好老,其他都叫姐姐

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

複式洋房

回覆:晟媽 的帖子

首頁