跳至

首頁

尾頁

複式洋房

又有痰, 又發燒 (輕微), 又流鼻水.....
醫生話佢感冒喎, 都唔知响邊野返黎.....

複式洋房

我個仔都病, 今日第100日, 又話BB既抵抗力可以去到六個月, 點解會病架...睇咗醫生, 食咗葯都第二日, 又未清哂, 真係好擔心, BB仲好似瘦咗, 體重本身都係岩岩好, 依家仲要病一病, 唉..........
心情好低落, 仲有時會自責係咪自己照顧得佢唔周到, 好唔開心呀

大宅

我阿b又係, 而家4個幾月, 上星期開始發燒, 睇左醫生, 就開始流鼻水同咳, 又多痰, 又睇多次醫生, 但到而家都未好, 最衰佢老豆, 自己發燒又唔肯帶口罩, 而家傳左比阿仔, 我話佢佢仲要話"一定係我傳比佢架咩?"真係血都嘔埋出黎, 見阿仔咳到眼水都流埋, 勁心痛, 我發現佢病既時候塊面同頸都有紅色點點, 好似疹咁樣, 問醫生, 佢話bb有病既時候好多時都會咁喎, 你地個b有無架?

複式洋房

咁又無呀, 不過PAT PAT 起咗啲一粒粒, 唔知咩嚟.....

複式洋房

回覆 zovin 的帖子

Zovin, 我囡囡都係咁呀! 面有紅色好似疹咁, 醫生又係話無野.....
我囡囡D 小便仲有D粉紅色....

我都以為BB 頭6個月大嘅抵抗力強好多唔會病, 醫生解釋其實係抵抗麻疹, 百日咳之類強咋.....抵抗感冒同我地一樣架!

唔知係咪我上個星期四晚帶咗佢出街食飯, 攪到感染到!

所以响呢度提醒各媽媽小心病菌, 呢期好勁呀!

複式洋房

回覆 alicechristian 的帖子

Alice, 唔好咁唔開心啦! 我本來都好似妳咁諗, 但諗深啲, 其實小病是福, 希望佢今次病好之後抵抗力會強啲, 增強實力嘛!

好好照顧BB啦~

大宅

我頭先帶阿b去睇第三次醫生了, 咁細個人仔食咁多藥水, 真係勁心痛, 因為佢而家仲有好多痰, 條氣管好似唔多順咁, 頭先醫生叫佢聞氣, 話會好快d喎, 希望小b睇埋今次醫生唔駛再睇
至於你地話頭6個月有抵抗力, 我開頭都以為係, 唔知食人奶既bb係米會好d呢?我阿b而家全奶粉了, 希望我地3個阿b都快d好番啦

大宅

真係唔好帶阿b出咁多街呀, 特別係農曆七月, 唔係迷信, 不過寧可信其有, 因為我覺得佢呢排佢成日無端端大喊, 有時都唔知佢做咩, 所以如非必要, 唔好帶佢地出夜街

複式洋房

zovin 發表於 11-8-10 16:24
我頭先帶阿b去睇第三次醫生了, 咁細個人仔食咁多藥水, 真係勁心痛, 因為佢而家仲有好多痰, 條氣管好似唔多 ...
我個B係食人奶, 唉.......

複式洋房

回覆 claudiatai 的帖子

其實自己都己經好照顧阿B, 見到阿B食葯, 又喊哂咁, 真係心都痛埋.......又唔敢俾人知, 怕俾人話

複式洋房

回覆 alicechristian 的帖子

佢係妳嘅寶貝, 無人俾妳更緊張啦!
如果有人話妳/怪妳, 係佢唔了解妳做媽媽的心情啫! 唔好放係心度啦
我老公呢排都成日硬食我幾野, 鬼叫我又病, 又擔心呀女咩:;pppp:!
我今日睇咗醫生同食藥, 好返好多啦~

Zouvin, 其實我都有諗過係咪7月出街架! 我而經同呀女陀咗啲野先去街....我以後會小心啲

首頁

尾頁

跳至