論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一: 工人passport係唔可以keep
不過 記得番工第一日 係a準到接佢個陣
叫a準同佢講 叫姐姐手寫一封信 內容係話驚自己唔見左passport
所以自願交比僱主保管.. 記得仲要用番佢地既語言..
跟住叫a準番釋一份做英文或者中文..
肯定內容冇錯... 要佢自己簽埋名 同護照或者合約既簽名一樣!

第二: 記住幫佢開銀行戶口
我曾經炒一個賓姐 已經將佢送番a準公司到
佢既人工+passport 都係a準枱面到 叫佢簽收人工
a準幫佢訂機票所以passport放左係枱面到
賓姐玩野 唔肯簽收人工之餘
仲自己走落街拉左個差人上a準到.. 話我keep左佢passport
同埋佢唔會簽收d人工 差人 局住開file同我落口供
但係差人上到去親眼睇到佢passport放左係枱面同埋d糧一齊
覺得冇可疑 close file.. 告唔入.. ( 如果成立既話 僱主會比人告偷竊 )

差人叔叔私底下提醒我 叫我小心個工人
因為賓姐話佢會告到去勞工處 話我炒人唔出糧
平日冇假放又冇錢補 .. 好彩佢一黎香港 我就幫佢開左個銀行戶口
佢唔肯簽收既錢 我就入晒係佢銀行戶口到比佢
結果我真係收到勞工處既信 叫我上去解釋...
後來個staff見到張入數紙 糧已經係法定日子入面比左佢
與我無關 工人仍然一口咬定冇收過
最後佢比人丙:「 話晒大家時間 你個僱主冇咁大勢力夾埋HSBC造假」

好在一早已經幫佢開左戶口 所以佢屈我唔到! 還埋我清白, 但都好煩

伯爵府

回覆:工人來港 必做二事

呢d垃圾應該禁止佢再踏足香港

水晶宮

請工人真係好煩呀....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝樓主分享呀

珍珠宮

佢地真係好麻煩

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人來港 必做二事

開佢名啦!

別墅

Up!

大宅

我想問如果幫工人開戶口係點架?
係用佢身份證開?
你同佢開?
咁會唔會用左你屋企的住址證明?
有住址證明咪可以借到錢囉?
唔好意思
我工人就快到
想問清楚
Thanks

別墅

每間銀行要求文件都唔同你問下滙豐同中銀佢地有d户口工人祗可以用提款機唔可以用櫃枱户口唔需要最低存款額。
池址證明應該唔需要,因為合約已經有你個地址。我從來都唔比信箱鎖匙比姐姐咁佢地冇機會攞我d私人信件好似銀行单冇鎖匙响手一般佢唔敢用你個地址搞搞陣信都唔敢叫人寄過嚟

ronng  非常清楚~多謝  發表於 11-8-31 15:16

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

d工人好煩, 重話想留港做永久居民.
唔好喇掛, 10個都有8-9個唔好, 點可以俾佢地係到.

大宅

多謝你既分享, 請問工人係香港開戶要帶咩架??有冇最低存款要求

男爵府

BK Milk勳章

多謝分享.... 我之前請過2個工人... 2個都炒咗... 真係怕怕.

大宅

Thank you for Sharing!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

嘩...你個工人真係衰得很呀 !~

伯爵府

唔明點解佢地認為發難就得,
唔講道理

別墅

A準同我講背後有個會教佢地甘做,如果成功屈倒僱主果筆钱大家瓜分

伯爵府

如果個工人唔想俾你keep passport, 咁點做好

大宅

回覆 lazysheepsheep 的帖子

中銀有一種户口, 只有提款咭, 冇statement, 又冇minimum deposit requirement, 工人只須要帶passport, id, contract 去開就得, 我工人都係開呢種.

大宅

謝謝你解答呀~
不過我無中銀戶口
想問下恆生有無呢?

birdy09  恆生有,但係佢要用500元來開户口  發表於 11-8-31 17:42

大宅

請工人真係好煩

首頁

尾頁

跳至