家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

我家準備裝修,D報價都相佢幾大!請問各位造廚櫃會比裝修c f造定出外搵鋪頭造?試過返大陸睇過D廚櫃,要自己搵c f安裝收口,而搵裝修c f造個價貴好多,有無mama搵鋪頭造而又交帶的呢?

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章

tomintoul 發表於 11-8-11 08:30
我老公做設計都唔敢找 " 師夫 " or 鋪頭做, 因無保証.
我地搵左 IKEA, 物有所值, 最重要有大公司跟進以後 D ...

做咗手工好唔好? 因為聽人講佢D傢俬麻麻地. 但唔知廚櫃得唔得.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

tomintoul 發表於 11-8-11 08:30
我老公做設計都唔敢找 " 師夫 " or 鋪頭做, 因無保証.
我地搵左 IKEA, 物有所值, 最重要有大公司跟進以後 D ...
你老公是設計咩? 室內裝修設計應該有師夫班底, 有咩可能不用自己人???

男爵府

熱血勳章

ikea睇過,幾貴喎!有裝修報價要成12xxx,18xxx,26xxx
好混亂!好煩!只係廚櫃都諗到爆,未計其他的呢!!

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我覺得ikea 唔好喎,我租緊呢度業主整左ikea 廚櫃,宜家住左2年幾,d門已經一塊塊谷起出黎咁

大宅

回覆:hiunam116 的帖子

但設計公司是否好少淨係造廚櫃?

大宅

回覆:LKS媽媽 的帖子

不過廚櫃本身都真係貴嘢?有無問過廚櫃公司?你自己買落嚟cfu唔會裝,無錢賺又容易整爛,有機會要賠$,蝕本生意

禁止訪問

伯爵府

回覆:請問各位造廚櫃會比裝修cf造定出外搵鋪頭造?

Ikea好貴,不過他用的五金跟鉸鏈好像是德國的,很順很耐用,其實看你要求到怎樣的程度,你要怎樣的門板,五金,人造石枱面,桶身,樣樣都有分等級,價錢可以差到很大。我娘家的就是我自己配置自己出圖然後找廚具廠的按我要的來裝。
你自己要研究一下才不會被當肥羊宰

這世界唯一不變的就是變

男爵府

我裝修時搵師傅做埋, 手工幾好, 好實用

大宅

昨日去過ikea. D 廚櫃好靚. 最特別是轉角位. 其他OK. 用料不知. 板不知好唔好.

男爵府

熱血勳章

今日到一設計裝修公司睇報價,櫥房同浴室上下兩套櫃2萬幾,用料是6分夾板十人造石面,不銹鋼雙盤,價錢好吸引,不過其他裝修價就勁利

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我搵大陸公司做,聽日就上去驗貨!運到黎好既我再介紹

LKS媽媽  等待你的介紹  發表於 11-8-19 01:45

伯爵府

引用:今日到一設計裝修公司睇報價,櫥房同浴室上

原帖由 LKS媽媽 於 11-08-16 發表
今日到一設計裝修公司睇報價,櫥房同浴室上下兩套櫃2萬幾,用料是6分夾板十人造石面,不銹鋼雙盤,價錢好吸 ...
設計公司還要再扒一層皮,你認為用料會多好?

這世界唯一不變的就是變

伯爵府

引用:今日到一設計裝修公司睇報價,櫥房同浴室上

原帖由 LKS媽媽 於 11-08-16 發表
今日到一設計裝修公司睇報價,櫥房同浴室上下兩套櫃2萬幾,用料是6分夾板十人造石面,不銹鋼雙盤,價錢好吸 ...
夾板即是木蕊板?用在潮濕的地方要注意選好一點,人造石我看是不可能給你杜邦的,用到大陸的到時麻煩一堆

我提供我當初選的你可參考,我上下桶身都是選E1 V313的板,門板是結晶鋼烤(也可選E1門板),枱面是三星人造石(我是L型廚房要貴一點點),st(不銹鋼)水槽,st側拉,st大拉籃兩個,轉角小怪獸。

他給你的報價可能不含五金,即陽春款,對開櫃子,裡面沒五金籃。

這世界唯一不變的就是變

男爵府

熱血勳章

回覆 ula1219 的帖子

你估得無錯,五金料唔包,你的那套廚櫃滿意嗎?大約幾$

伯爵府

引用:回覆+ula1219+的帖子 你估得無錯,五金料

原帖由 LKS媽媽 於 11-08-19 發表
回覆 ula1219 的帖子

你估得無錯,五金料唔包,你的那套廚櫃滿意嗎?大約幾$
我那套我很滿意,因為本來叫廚具公司來估都2萬5起跳,還不是我要的那些東西,後來我自己出圖自己量加設計,才花了1萬5,我五金不是用頂級的,但不是最差的。所以我說,你要不要搵設計的,他們抽的後大。你把你要做的列出來再去估價他們不太敢吭你。而且你心理會有個底。

這世界唯一不變的就是變

首頁

尾頁

跳至