論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

d人成日話,好既工人,一定比顧主keep住,但有冇人咁好彩請到d好既完約工人呢?

我朋友叫我考慮吓d現成工人,其實我未諗住換,但想有個參考....

大宅

我家姐姐做咗三星期, 係本地完約菲傭(age 40, 有個5歲囡), 前後係香港做咗八年 (四年一個僱主), 因為之前嘅僱主唔比長期服務金, 所以唔再續約.

姐姐負責照顧我一歲半囝囝及日常家務.

佢一黎到所有野自動波攪掂, 我請咗三日假諗住教佢, 點知佢好叻, 三日同我抹晒d沖涼房, 厨房, 抽氣機, 地板, 所有門窗, 連"loan loan la la".......etc

又主動同我個囝唱歌, 建立吓關係. 我返工之後就用IP Cam睇佢做成點, 見佢都好好, 我個仔都肯同佢玩, 我估姐姐都無"蝦"佢.

姐姐又唔會似住經驗夠就自把自為, 佢有咩都會問吓我先.

當然佢平日都有睇 / send SMS (無可避免, 唔過份就算)

希望佢ok keep 到 la

大宅

我現在的工人都算ok, 在前僱主做了四年, 因僱主放假去旅行時要佢放假(一年幾次), 等於no pay, 故此不續約.

別墅

kwansara 發表於 11-8-12 12:39
我家姐姐做咗三星期, 係本地完約菲傭(age 40, 有個5歲囡), 前後係香港做咗八年 (四年一個僱主), 因為之前嘅 ...
嘩!唔錯喎,好羡慕呀,希望佢keep住到尾就好!

別墅

Junomama 發表於 11-8-12 13:31
我現在的工人都算ok, 在前僱主做了四年, 因僱主放假去旅行時要佢放假(一年幾次), 等於no pay, 故此不續約. ...

原來真係有好既完約工人!咁佢响你到做咗幾耐呀?

水晶宮

我個賓又係好好架, 係我老細個賓嘅朋友個姪女, 前僱主做左4年, 响我度就快2年喇, 做野好有heart又勤力好幫得手唔洗我操心, 我外家同我奶奶2邊嘅家人都好鍾意佢架, 哩個我一定唔放, 比長服都抵呀

joyce_baby  仲有冇d咁正既工人介紹呀...  發表於 11-8-12 14:33
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

別墅

琛媽 發表於 11-8-12 14:23
我個賓又係好好架, 係我老細個賓嘅朋友個姪女, 前僱主做左4年, 响我度就快2年喇, 做野好有heart又勤力好幫 ...

好羡慕呀,真係比長服都願呀!我曾經請過一個工人,佢做野好ok,我同c6去旅行我都好安心咁交2個仔比佢,當時細仔得果歲半,但.....最後個工人去咗加拿大

複式洋房

請工人好多時都係講運氣..........我宜家都搵緊工人,比曬d條件agent嫁喇,不過好似冇咩選擇...

水晶宮

細佬仔媽咪 發表於 11-8-12 14:52
好羡慕呀,真係比長服都願呀!我曾經請過一個工人,佢做野好ok,我同c6去旅行我都好安心咁交2個仔比佢,當時細 ...

我第一個賓同我揍nb又係好好架, 可惜做左4年佢就去左意利搵錢, 跟住幾年請果d都唔係咁好, 而家搵到個好嘅真係幾大都唔放呀
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

我個來了四個月,之前一份二年完約,我亦當場與佢前傭主對話.至今都吾錯, 自動波,清潔好Ok, 一樣loan loan la la 都清潔埋, 吾會黑面,幾好笑容.又有禮貌,對小孩都ok. 比起我之前炒過個,呢個真吾錯的!!

別墅

琛媽 發表於 11-8-12 15:04
我第一個賓同我揍nb又係好好架, 可惜做左4年佢就去左意利搵錢, 跟住幾年請果d都唔係咁好, 而家搵到個好嘅 ...

都係既,唔係成日都咁好彩請到d好野,我前前後後都請過6個工人(3個印+3個菲,連埋依個),有好有唔好,但感覺印尼姐姐會好d,同上一個走咗去加拿大既菲姐

別墅

Orv 發表於 11-8-12 15:12
我個來了四個月,之前一份二年完約,我亦當場與佢前傭主對話.至今都吾錯, 自動波,清潔好Ok, 一樣loan loan la ...

哎呀!係呀,你講起禮貌,我都未數佢呀!!!我以前果d,我放工一入門口,佢地就叫我,我呀媽話,以前d工人,佢一入門口,d工人就大叫婆婆,但依個工人,好似見佢唔到咁!!

Orv  我之前個個都冇的, 現在這個就有做,感覺好好多.~  發表於 11-8-12 15:43

水晶宮

Orv 發表於 11-8-12 15:12
我個來了四個月,之前一份二年完約,我亦當場與佢前傭主對話.至今都吾錯, 自動波,清潔好Ok, 一樣loan loan la ...

請到好嘅真係放心晒, 返工都唔洗心掛掛

Orv  同意,煩少好多野.  ^^  發表於 11-8-12 18:31
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

水晶宮

細佬仔媽咪 發表於 11-8-12 15:18
都係既,唔係成日都咁好彩請到d好野,我前前後後都請過6個工人(3個印+3個菲,連埋依個),有好有唔好,但感覺印 ...
我細佬請工人又係好黑仔, 7年黎只有一個完到2年約, 走左之後我弟婦至發現比人洗刧左唔少野, 其他工人都係兩三個月貨仔, 中間不停請不停炒, 佢有2個仔又無房比工人只可以請印, 但係真係無個好, 真係side左唔少錢, 而家佢一路請一路等我工人個家姐完約睇下肯唔肯去幫佢做,見佢地咁都鄧佢地煩
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

i m lucky to have one . She is finished contract with 1 family for 6 years.

took good care of my baby gal and everything is done good.

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

我自己都 in 過一個 bun, 係 bk 媽咪介紹, 因為有僱主 comments,
in 完都 ok 既, 當然佢會好有主見, 話小朋友唔可以唔食早餐, 佢亦會
識得煮 d 乜野比佢地食, 唔駛我費神喎, 個樣亦都好 ok 架, 3x 歲,
已經諗住簽約啦, 甘當時佢都有好多工見緊, 要等佢覆, 最後佢雖然揀左我,
但係我地因為一個問題解決唔到, 所以就放棄左.... 跟手就請左而家
炒緊既 bun, 真係整定....

而家急用所以要請現成印姐, 係我第一次請現成, 個種緊張法 (同人搶妹),
真係好難形容.... 我睇啱左個, 點知佢又唔想做我, 另一家人就已經吼實,
唉, 個妹仲要係斷約架....

都唔知係咪我好彩, 呢個斷約唔肯簽約之後, 個 agent 先比個完約我揀,
一 in完就簽左啦, 9 月頭返工, 希望我真係甘好彩啦.....

別墅

我個工人係sing做左4年,係h.k做左4年,6月完約,我見佢唔返印尼,我就請佢,因為我怕有d放左假唔肯返h.k,又怕佢大肚,佢一黎就自動自覺做野,每日都打掃,抹廚房,洗浴室,佢煮野仲好味過我阿媽,所以暫時都ok,最初怕佢污糟,但係佢每日都沖涼,洗頭,個人衛生都ok,一食完飯,洗完碗,佢又抹乾淨+掃地,所以我會再觀察下,睇下遲d會唔會比佢獨自留在家中~

大宅

回覆 細佬仔媽咪 的帖子

舊年十月開始, 到現在差不多十個月. touchwood, 未有出現講電話(我最討厭), 明顯吞pop果啲衰嘢, 希望計逐keep到.

大宅

Junomama 發表於 11-8-15 13:06
回覆 細佬仔媽咪 的帖子

舊年十月開始, 到現在差不多十個月. touchwood, 未有出現講電話(我最討厭), 明顯 ...

可否 PM 個AGENT 資料我呀 , HELP

首頁

尾頁

跳至