跳至

首頁

尾頁

大宅

近排同阿仔(0810仔仔)戒奶樽唔成功,寧願唔飲都唔用杯,又唔飲fresh milk.我唔想佢戒奶,但唔想佢continue用奶樽, 可以點?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔都係唔肯用杯杯飲99...如果fresh milk佢又肯drink喎....係咪可以介9粉...轉飲fresh milk嗎??

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

有無試過比飲管佢試下飲唔飲.

cycream  試過,唔肯飲.  發表於 11-8-15 14:20

大宅

日落 發表於 11-8-15 12:03
我仔仔都係唔肯用杯杯飲99...如果fresh milk佢又肯drink喎....係咪可以介9粉...轉飲fresh milk嗎?? ...

係可以飲fresh milk化替奶粉,不過我仔仔都唔肯飲.

別墅

回覆:cycream 的帖子

My boy too. He is strange, he only drink fresh milk mix with some water!!!

大宅

我女女剛兩歲時就戒左奶樽, 都算容易戒. 剛開始我比佢用RICHELL果款有飲管的奶樽飲奶, 好快就轉用杯, 開始時都要放支飲管係杯度比佢飲, 慢慢就唔使用飲管.

珍珠宮

我個仔都係兩歲介咗奶樽,兩歲10個月左右轉飲鮮奶,初是介果時,用些得意的杯,得意的飲管吸引佢.
轉飲鮮奶時,就將鮮奶加入佢飲開嘅奶粉,初初加少少,慢慢加多些,最後當然全鮮奶,我個仔瘦,所以飲全脂奶,每日早餐一杯.
唔好放棄,試多幾次啦!如果個小朋友一唔飲就比返奶樽佢,咁佢好難會肯用杯,因為佢會知如果堅持唔飲,媽咪就會比返佢用奶樽,咁佢就得逞了.

男爵府

醒目開學勳章

cycream 發表於 11-8-15 11:36
近排同阿仔(0810仔仔)戒奶樽唔成功,寧願唔飲都唔用杯,又唔飲fresh milk.我唔想佢戒奶,但唔想佢continue用奶 ...
我個仔依家三歲三個月, 我無刻意同佢介奶樽同奶粉, 因佢每朝都係飲一支九安奶.

亞仔飲食習慣有九成似我, 唔鐘意食肉, 好鐘意食菜, 唔食甜野(包括糖, 汽水), 我本身由細都唔飲奶, 我驚亞仔似我呢樣, 所以我唔敢同佢介奶樽, 既然佢仲肯飲奶就隨佢.

依家最煩就係奶粉問題, 以前一直飲開日本奶粉, 依家要同佢轉香港奶粉, 但香港所有奶粉都係甜, 同佢轉咗好多種佢都話好甜, 唔多願飲, 試過坐熱鮮奶入奶樽飲, 佢發覺D味唔同完全唔肯飲, 我仲有D日本奶粉旅行裝, 俾返佢飲佢又無問題, 仲話我買啱咗奶粉, 呢隻唔甜......依家都唔知點算, 最驚揾唔到啱佢口味連奶粉都唔肯飲, 我唔係寵佢, 只係覺得佢仲算肯飲奶就盡量俾佢飲, 因奶嘅營養都好高, 唔好好似我咁唔飲奶.

大宅

wan_sosin 發表於 11-8-15 23:43
我個仔都係兩歲介咗奶樽,兩歲10個月左右轉飲鮮奶,初是介果時,用些得意的杯,得意的飲管吸引佢.
轉飲鮮奶時, ...
Agree!!!

大宅

wan_sosin 發表於 11-8-15 23:43
轉飲鮮奶時, ...

thanks! 我都係唔想俾返奶樽佢, 等我試下加奶粉d奶入鮮奶先. 再去買d得意杯/飲管, 屋企果d佢唔鍾意.

複式洋房

我個囡3歲介左奶樽. 因為我想同佢介埋片. 唔想佢目訓之前飲奶.
初初"縷計"縷得好緊要, 仲唔飲奶. 又目訓唔度.
我由得佢. 因我知道開始左既野,如返轉頭, 之後仲難攪.
點知過左兩日,佢自己話大個女啦,唔用奶樽,仲話dump左d奶樽佢.
仲用杯飲得好好.
可能佢意識到縷唔度.

大宅

Cindyjasper 發表於 11-8-16 00:16
我個仔依家三歲三個月, 我無刻意同佢介奶樽同奶粉, 因佢每朝都係飲一支九安奶.

亞仔飲食習慣有九成似我, ...
其實我都想由佢, 我老公唔想, 佢呢2個星期要阿仔戒奶樽同自己食飯(以前識自己識但唔會成餐自己食). 食飯已經成功咗,全餐自己食!

wan_sosin  很好的開始啊!加油!  發表於 11-8-16 10:48

男爵府

醒目開學勳章

cycream 發表於 11-8-16 10:39
其實我都想由佢, 我老公唔想, 佢呢2個星期要阿仔戒奶樽同自己食飯(以前識自己識但唔會成餐自己食). 食飯已 ...
好叻仔喎, 自己識食飯, 真係教得好!
我反而無乜理個仔係唔係自己食飯, 同介奶樽, 尤其係奶樽, 佢哋覺得有安全感D.

cycream  :)  發表於 11-8-16 15:16

伯爵府

我最近呢兩個星期, 都幫二 女介o左奶樽, 最初佢都唔肯用杯黎飲,
就算依家餐餐用杯, 佢都喊晒咁口, 在我用威遛利誘之下都會飲晒,
仲快o左好多添, 平時用奶樽飲一支 7-8 oz o既奶, 要成 30-45個鐘.
呢家用o左杯黎飲, 15分鐘之內會飲晒.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我個女自兩歲起介奶, 所以介埋奶樽, 又無扭過要喎

別墅

我個女3yrs old時戒奶樽, 本來我都擔心佢扭計, 但佢好合作
見佢幾日都完全肯用開口杯 (我第一日已經俾開口杯佢飲奶), 就同佢講奶樽掉哂
之後有時佢心情唔好都會話想用樽, 但我話已經掉哂, 如果唔用杯就冇得飲, 佢都肯用杯
如果大家都係08bb, 應該9月都要返學, 或者可以同佢講返學就大個仔/女, 老師唔俾用奶樽, 或者可以tum到

大宅

iluvchun 發表於 11-8-17 13:28
我個女3yrs old時戒奶樽, 本來我都擔心佢扭計, 但佢好合作
見佢幾日都完全肯用開口杯 (我第一日已經俾開口 ...

我唔丟得d milk bottom 因為個細仔用緊 我都試過同佢講升k1啦,大個仔唔駛用奶樽, 奶樽係細佬bb手用, 佢話佢係bb wor, 細佬係哥哥!俾佢激死!

禁止訪問

男爵府

iluvchun 發表於 11-8-17 13:28
見佢幾日都完全肯用開口杯 (我第一日已經俾開口 ...

咁..3歲其實大個仔大個女喇~!
應該戒奶添喇~!!
我仔33個月.0811的.. 佢2歲多少少 自從無日本奶粉後. 一野戒哂奶.~!
現在我只會間中買D紙包子母牛奶/屋仔鮮奶給他作為"飲品".
唔會作為主糧~!
依隻幾好.唔SO. 又無防腐劑...)

E生都建議小朋友食奶食到2歲..
係D奶粉商先會建議小朋友食到7歲囉~

我覺得唔食奶. 反而1日3餐會食多好多.
自己餵食. 午晚每餐可以吃到一個方形碗滿飯送架
所以我唔會覺得. 飲奶的營養係比食新鮮食材高囉
只要小朋友肯食多D飯送/(唔同食材). 咪仲好~!
我完全唔明依家D人點解總係要迫小朋友飲奶飲到6,.7歲囉

大宅

引用:[i=s]+本帖最後由+leungfunb+於+11-8-17+21

原帖由 leungfunb 於 11-08-17 發表
我個仔早晚2餐奶唔係主糧wor,仍然食早午晚3餐正餐。正餐食得多過我!我唔明白飲到6,7歲有咩問題,如果佢肯飲奶(奶奶又好鮮奶又好)我會keep住俾佢飲!我反而唔明點解要戒晒d奶,飲奶有害咩

首頁

尾頁

跳至