懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

你係左側睡、右側睡定係仰睡呢?睇雜誌有研究話左側睡較好。
幾多周開始唔可以再仰睡(望住天花板瞓)?

我而家16周開始尾龍骨有少少痛,仍然鍾意仰睡。

別墅

我仰睡會覺得唔舒服,唔知點架,我通常側睡,但左右我都唔定果WO,左右訓齊試到訓入眼

大宅

我都係鍾意仰睡呢~ 但我而家仲可以咁睡, 遲d個肚大d就唔得, 我都係睇書話左側睡好d, d血液可以順暢d通行bb同媽媽~~

你而家16wk應該個肚都唔細, 仰睡會壓住你尾龍骨呢~ 唔太好, 試下習慣下左側睡呢~

大宅

醫生話左側睡係最好...
其實仰睡同右側睡都無問題,睇你會唔會覺得唔舒服~

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:你係左側睡、右側睡定係仰睡呢?

我未有嗰陣習慣側睡,但有咗之後反而瞓得唔好 ,成日周身骨痛,要仰睡先得 到而家31週間中都要平瞓,我都驚咁瞓唔好,但好過失眠

大宅

我之前習慣平睡, 有左之後就盡量左側睡,
但睡耐左會腰骨痛, 就換右側, 右側再痛, 先平睡.
不過平睡時, 當雙腳伸直, 唔知點解有一種輕輕扯住個肚既感覺, 所以我會喺腰兩邊墊個扁cushion仔, 咁就會舒服好多.

男爵府

乜嘢姿勢都訓,除左趴住因為有左,都同老公分床訓,我一個人獨霸張大床,訓得好舒服。我都16周啦,不過仰住訓都冇乜,我宜家個肚都未算大,平躺GEI時候都唔系好覺有肚

artsmeetmusic  係啊,我平瞓時好似唔見咗個肚咁  發表於 11-8-15 23:11

珍珠宮

ghoti 發表於 11-8-15 15:59
我未有嗰陣習慣側睡,但有咗之後反而瞓得唔好 ,成日周身骨痛,要仰睡先得 到而家31週間中都要平 ...
我同你一樣,之前一定要向左先可以入睡。而家一呢個 pose 阿 b 就係咁踢,可能佢嫌我擇住佢~ 而家通常仰睡多。我又覺得無乜好唔好O既,最緊要自己覺得舒服同訓得好。同埋我都仲訓得幾 lum,成晚流流長我自己係咩 pose 我都唔知啦~

子爵府

我係Johnson個網站睇到:

側左邊睡對孕婦也很好,如果妳沒有這樣習慣,可以訓練自己側左邊睡。這個姿勢可以讓血液與養分流到媽媽的身體與子宮,幫助腎臟消除排泄物與液體。如果妳的肚子已經逐漸隆起,這個姿勢也可以讓妳睡得更好!

大宅

我都睇到話左側訓最好.. 不過如果我向左訓, 亞園會係咁踢.. 反而向右就冇踢, 仲好乖咁添... 不過我成日覺得因為爸爸係我右邊... 佢鍾意向住爸爸訓... 未出世就好聽爸爸話既傢伙... :;pppp:

artsmeetmusic  我同你完全一樣,老公瞓右邊  發表於 11-8-15 23:12

男爵府

我依家8wks,仰睡成日覺得個子宮扯住扯住咁...所以側睡多...

別墅

哈!我一晚用晒咁多個睡姿!不過以左側訓先及主!
通常都係左=>右=>平=>左。XD
因為個肚有返咁上下大,好難keep住一個睡姿

別墅

我24w,但都係平訓多,未有bb前我都係側睡先訓到!但依加打側佢就踢得好犀利....打返平佢就乖乖比我訓不過我第一個胎個肚唔大,打平訓暫時都冇咩唔舒服

大宅

我24w,三隻睡姿都有,又未覺瞓到腰痛!

大宅

畀面勳章

30wks la..習慣左側睡,仰睡個肚皮扯住扯住咁,有d唔舒服。有時刻意右側,又唔覺唔妥,所以睇自己啫!

複式洋房

引用:哈!我一晚用晒咁多個睡姿!不過以左側訓先

原帖由 mrssuen_kp 於 11-08-15 發表
哈!我一晚用晒咁多個睡姿!不過以左側訓先及主!
通常都係左=>右=>平=>左。XD
因為個肚有返咁上下大, ...
Agree, me too

首頁

尾頁

跳至