興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

收到律師信要我隻狗仔14日內搬走, 點算!!
我在此大廈住左6年, 狗仔11YEARS OLD, 大廈屋契係有寫唔俾養任何動物, 但唔通丟左狗仔唔理.. 電視都有睇, 養左佢就要照顧佢一世, 佢只眼就來盲...
我唔係想博同情, 有冇人有同一經驗教我點做, 揾唔到親戚朋友暫時收留佢, 一係叫佢住住酒店先, 但要住幾耐...我暫時都冇能力搬走...

請俾D 意見我
多謝多謝
歲月匆匆如流水.......

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:help help~~!隻狗仔14日內搬走

有冇親戚朋友可以幫幫忙先?

公爵府

回覆:rainbin823 的帖子

都係果句,揾地方安置住佢先。過多一排先算。試下揾狗場。

子爵府

醒目開學勳章

我有朋友為左狗狗,立即賣樓搬屋。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實出左律師信又點?

係你呢個時間無賴d講句,1)如果係你自己物業,佢最多頂你契2)如果你係租客,唔通佢地可以上來夾硬搬你走,入屋掉晒你d野出街?

不過,你有心理準備,你係餘下呢段日子,你同狗狗都會住得好唔開心,d人會比說話你聽,比面口你睇....而你地一定更加要確保狗狗唔會騷擾鄰居,如狗吠聲音,臭味等等....

所以,我係你,我一定會搬走,搵一個地方係可以比狗狗合法居住!

但都係個句,明知屋苑唔可以養狗,就唔好養喇!

最終都係害死狗狗!

珍珠宮

2BMa 發表於 11-8-16 00:29
我有朋友為左狗狗,立即賣樓搬屋。

好偉大
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

之前有朋友住居屋都收到信, 最後不了了之, 其實你搵下咩原因令人投訴狗狗, 如係吠得太勁, 就惟有關緊門窗, 出街時張狗狗困係房, 儘量減低noise 甘, 實有辨法既, add oil

男爵府

回覆:rainbin823 的帖子

希望你在任何情況下都不要遺棄狗狗!
長遠計:如果是自已樓,會否考慮將它出租,自己出去租住村屋或一些可養狗屋苑。又或趁現在有好價賣掉這層轉租或買其他單位?如果是租的就最簡單,轉租其他地方?
緩兵之計:找狗酒店暫住1-2個月,等風聲冇咁緊才接回家。接他回家後就不要出街,人多出入時間(上、下班時間)困在房中關上門以免他吠叫..........
選擇不要他,他沒有家人,最終會........
****我就是因為想堂堂正正想狗,將自己個層樓租俾人,自去租一個可養狗的單位。

mlsy921  我好同意你o既講法!可以自己租出去住, 將住緊o個度租比人!  發表於 11-8-17 16:27

大宅

我都好贊成其他網友講, 明知唔養得點解仲要養, 有冇為佢著想過呢?

我覺得而家只得兩個選擇, 一係你響限期滿果時將隻狗放響狗酒店一兩個星期, 話隻狗已經搬左, 相信一般黎講都冇人有權去搜你間屋, 但你要搵辦法之後唔好比人識穿; 一係就帶埋隻狗仔一齊走, 搵d短期租樓 (apartment 果d比唔比帶狗?) 避下風頭先, 然後再偷運隻狗番屋企.

點都好, 希望你唔會掉左隻狗, 你都話佢已經十一歲, 臨老唔過得世仲要比最愛既人親手遺棄.... 太可憐了

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

別墅

你住緊係私家樓? 定居屋?
其實你唔搬走, 最多佢都係釘你契, 如果你唔諗住會賣樓, 其實咪由得佢先囉~ 同埋, 你隻狗狗有冇騷擾到人? 即係例如有冇吠聲咁呢? 如果無o既, 點解住左6年都無事, 無啦啦會比人出律師信呢? 係咪比人投訴定點?
再諗下辦法啦! 養左11年, 就算而家有人幫你接手養, 你都唔捨得啦! 狗仔會好可憐ka......
---------------m@-@m---LSY-----

首頁

尾頁

跳至