自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係唔係父母都好喜歡自己小朋友係交通工具上大叫,大笑,大聲唱歌,大聲背英文,大聲同父母玩問答比賽...之後父母仲大大聲比返feedback佢,如: goooooood.....係wo ....好叻呀......(高八求個隻)?????

如果父母唔知,禁我話比你知.....

我地呢d日日返工返10幾個鐘,搵朝唔得晏,低階層,低技術勞動人口,係好需要係交通工具上安靜休息一下.....

各位父母,你可能覺得你自己小朋友好可愛,歌聲好好聽,背英文好叻,常識好豐富.....但唔係人人都like,至少我係...

希望你地享用自由空間時唔好踐踏到他人利益.......

snakeman  你係唔係搭輕鐵.我昨晚又係遇到一樣情況,極show off 加討厭  發表於 11-8-16 13:55
AK47AK47  有時唔係淨係細路仔, 啲後生仔女都會架, 係咁傾, 重傾到鬼咁大聲tim 呀.  發表於 11-8-16 13:20
allmylove  ,都會令人好煩擾~  發表於 11-8-16 12:21
allmylove  我從來唔會咁,d小朋友大聲dd講野.都會畀我話...因係車上只要係細細聲都好  發表於 11-8-16 12:21
bebebibi  有D阿爸阿媽仲要同佢一齊大叫囉, 好黑人憎!!!  發表於 11-8-16 11:55
sandy1425  我從不這樣做  發表於 11-8-16 11:29
MariaTsui  我雖然是父母,但我很少這樣做.  發表於 11-8-16 10:49
oxford0158  LIKE!  發表於 11-8-16 09:40
nicolwong  放心!我好珍惜任何親子時間去講故事,但我係細細聲,我99就大大聲讚-_-!!  發表於 11-8-16 09:02
AgnesMok  自由係要以唔影響他人為原則,自由唔係大晒  發表於 11-8-16 08:52
長者  公共地方冇違規係佢自由,你要瞓佢要親子都可以做。  發表於 11-8-16 08:43
方麗娟  like!  發表於 11-8-16 08:23

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會叫小朋友細細聲的,教佢唔好嘈到別人...
要細細個開始教

小木偶媽咪  係...一定唔可以影響到人  發表於 11-8-16 13:59
KS68  me 2  發表於 11-8-16 13:44
gianchan  x6  發表於 11-8-16 13:27
6299daside  x5,我都係  發表於 11-8-16 13:18
Prettypig  yes!  me 2  發表於 11-8-16 12:30
180  me 2  發表於 11-8-16 11:27
alice44  X4  發表於 11-8-16 11:04
lingling9cc9  x 3  發表於 11-8-16 10:39
yee2008  ME2  發表於 11-8-16 09:47

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我明白你的感受,有時d noise係好煩擾的.

可能係parents利用d time去同kids做revision, 也可能想show off d kids好叻好cute, 等人地為佢地自豪吧.

但也有個可能, d kids好曳, out of control, 我地都又細聲教到大聲鬧, 連自己都做埋noise, 其實都唔想也很尷尬架.

nicolwong  我好明白.  發表於 11-8-16 08:58

男爵府

回覆:我無小朋友,我唔係好明.....

太大聲影響到別人休息,咁大人有責任要教,是基本禮貌嘛,但如果大人都有教,但小朋友太細,未能自控,就唯有算囉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

總有呢班人,佢地好自豪

但我唔希望自己係呢班人,我有阻止架

nico011296  me too>_<  發表於 11-8-16 14:12
yellow1018  嘈生晒有咩好自豪? 一d都唔覺得佢地咁樣好cutie...  發表於 11-8-16 10:37

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我作為兩孩之母,老實講,不止人地小朋友嘈,連我對仔女嘈我都唔like.
對我黎講,妳的想法是冇問題的。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我仔見到呢D嘈之巴閉嘅細路時, 會同我講: 佢地好嘈/煩.

子爵府

環保接龍勳章

我有小朋友,但係我唔會容許我個仔在車上做出上述行為,因為我好唔鍾意咁,我老公更加係超憎, 所以我個仔一坐車就自動保持安靜
而且最主要都係睇父母係咩人,自唔自私,個小朋友先會有咩行為

allmylove  講得岩~  發表於 11-8-16 12:23
180  agree  發表於 11-8-16 11:27

男爵府

MommyPanel勳章

我唔係,我唔鐘意,小朋友响公眾場合大叫,仲有撘MTR絕不俾佢扶住等柱轉,絕不,如有發現,捉仔講道理!

180  me 2  發表於 11-8-16 11:28

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實我唔係怪父母或小朋友...

我理解親子樂開心....

但我希望藉住bk呢個平台,將呢個訊息發放出去,等多d父母alert呢個行為係影響到人.....

如果人人自律,紛爭就會少左好多,社會都和諧一點!

180  agree  發表於 11-8-16 11:28
sasa0208  明白你用心喎....呢d咪德育囉,小小事都有影響  發表於 11-8-16 08:51
wcpcelia  都啱的  發表於 11-8-16 08:40

水晶宮

環保接龍勳章

我完全明白, 我自己都係無小朋友,

我上星期去韓國餐廳, 後面那位太太成餐飯好大聲教佢既仔數,
個小朋友又係好大聲, 我想調位都無用, 因為每一個角落都會聽到...

但最怪係原來個爸爸都在場,但佢一粒聲都無出過....

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

八婆仔@ 發表於 11-8-16 08:21
係唔係父母都好喜歡自己小朋友係交通工具上大叫,大笑,大聲唱歌,大聲背英文,大聲同父母玩問答比賽...之後父 ...

有d父母係咁既 唔好話你呢d無小朋友既人 應該無人頂得順佢地咁樣

水晶宮

我都好怕搭巴士時好嘈!!!

珍珠宮

正常家長都會教小朋友喺公眾場所要顧及其他人感受,唔可以太大聲影響到人.......雖然小朋友唱歌/玩,就等於大人瞓覺一樣,係自由,但如果影響到人,就冇禮貌,呢d公民意識一定要教~

樓主所講,家長同佢一齊大聲玩,即係家長都冇禮貌,雖然佢地都有自由,但唔一定去到犯法先叫唔啱.....佢地的確唔啱~

180  agree  發表於 11-8-16 11:28
carrie123  agree  發表於 11-8-16 10:18

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我覺得係公共交通上做咩係你既自由, 但大前提係唔好騷擾到人囉!:;pppp:

男爵府

同意,只有無教養既人才會在公眾地方高聲說話,不理會別人感受。

樓住,低階層唔係你,係那些無教養的人.....

子爵府

我試過有次同老公搭MTR又係遇到咁既情況, 個媽咪仲要同個仔一齊唱歌. 一路唱一路望下我同老公笑笑口, 好似想我地讚佢個囝. 不過我同老公都無反應.
個女人先好無引停止左.

180  哈哈哈..比著我, 都會咁做  發表於 11-8-16 11:29

侯爵府

我絕對唔容忍我個仔係公共場所嘈. 佢見到其他小朋友嘈佢都會好唔耐煩. 呢d就係父母平時有教同無教嘅分別. 我有個朋友, 同親佢地去街就煩死, 佢個仔把咀好似speaker 咁, 講親嘢都超大聲, 好似撞聾咁, 我不停要殊佢, 但佢父母叫我尤得佢, 小朋友係咁架啦... 真係無嘢講
仲有, 我最最最怕佢地尖叫...... 尤其係男仔... :;pppp::;pppp:

侯爵府

其實吾止有小朋友嘅家長係咁,老中青都有呢d人。有人响巴士大大聲講電話、傾計,明明識得又吾坐埋一齊,一人坐一邊又要傾計。有人打遊戲機吾用耳筒,開到部機大大聲,重覆又重覆又刺耳高頻嘅遊戲機聲,你哋知吾知好乞人憎

bmwli0515  完全同意,有時真係好想休息下。俾d私人空間我得唔得ar!!!  發表於 11-8-16 13:58
180  agree  發表於 11-8-16 11:29
楠嵐  agree~  發表於 11-8-16 10:54
carrie123  agree  發表於 11-8-16 10:18
maypig  yes, agree!!  發表於 11-8-16 10:10
rilley  比起小朋友,佢地仲乞人憎~~  發表於 11-8-16 09:33

侯爵府

我自己唔中意LOR,亦唔會咁同仔仔玩,不過仔仔有時會不經意發出好大聲既感嘆聲,例如有大貨車經過時.....我會同佢一齊出聲,
但好快又靜返....
希望唔會騷擾到其他人啦~~~~

首頁

尾頁

跳至