論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近因為這個菲菲(佢對上一份工是斷約的, 只做了1年) , 我失眼咗好多日呀, 佢的罪狀有 :

·
佢已2次帶我仔仔番興趣班(每堂1小時15分鐘)$225一堂, 2次都遲到超20分鐘而且無同我講過遲到一事 (是老師通知我的), 頭3堂都無遲到, 又唔係唔識路; 理由係我個仔瞓緊覺所以遲門....!

·
之前係廚房打爆咗個爐頭, 我要比$1,800換過.

·
佢嚟咗我屋企半年啦, 同仔仔(2.5yrs)相處到現在還合不來, 仔仔成日講 [憎死姐姐, 打姐姐, 驚姐姐]

·
同佢講過好多次, 同我仔仔出街番學, 一定要帶手機 (要開機, 可以接通的); 但每次要搵佢時, 依然電話唔通, 但我SEND SMS比佢, 佢又會覆?? 問親佢, 佢又多多大話, 我無聽落去啦!

·
我講過帶仔仔出街前要通知我, 但2星期前的一個下午佢無同任何人講, 就帶咗仔仔落公園玩, 我打番屋企, 打手機..足足一個鐘頭都聯絡唔到佢哋, 請屋苑管理員上門拍門….後報打999同驚方備案, 我嬲到發咗個短息比菲菲話佢真我已報咗警, 因為我的兒子失蹤, 2秒後電話突然回覆, 仲笑笑口話我知佢哋只不過去咗公園玩……

·
無愛心, 成日黑面, 唔成實, 多藉口, 多大話, 對佢好唔知足….

·
但立即抄佢先要比$3,850 + 機票錢約$1,500, 從新請過又要比$3,500行政費….加加埋埋要成$8,580, 佢要等1個月先有新姐姐來….. 好煩呀………我可以點呀???

大宅

私自帶阿仔落去公園玩而唔話比你知, 剩係呢一點已經無得留低啦, 咁你認為錢緊要d定還是你仔仔既安全緊要d呢 ??

珠珠妹dy  講得對....呢一點已經無得留低....佢唔係真的同你呀仔去公園玩!  發表於 11-8-16 12:42

大宅

if i were u i will fired here immediately!! i cannot accept a moment that i cannot find my kids!! she obvisiously did this on purpose and once u told her u report to police, she replied to you.

this type of maid cannot trust!!

禁止訪問

大宅

咁仲要諗?
你個仔又唔鍾意佢... 佢又無愛心, 成日黑面, 唔成實, 多藉口, 多大話...
其實根本唔駛考慮喇....

luck_tang  係咯!!  發表於 11-8-16 17:43
mskaman  o岩  發表於 11-8-16 13:48

男爵府

畀面勳章

Can't accept the maid go out without telling the mum.
Can't accept the kid still doesn't like her after half year. There must be some problems.

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章

大宅

I will fire her...
You family and son are worth more than $8,580!!!
Also, remember not to hire 斷約姐姐

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

一係你就要搵野warning佢,warning相同事情唔駛補一個月即炒,轉登帶佢去agent面前簽...你記住第一次簽warning時寫埋...如相同情形再犯就不須一個月通知即炒,你佢都要簽名!!

vici  比個 like 你  發表於 11-8-16 15:07
mskaman  原來可以咁, 唔洗賠一個月  發表於 11-8-16 13:49

男爵府

即炒

禁止訪問

公爵府

私自帶小朋友出街 --- 炒得~~
唔好再請未完約工人喇~~ 完約都未必係好野, 何況未完約~~

2bbmom  agree  發表於 11-8-16 13:02

伯爵府

I don't think you have a choice. you must fire her. If yuo want to save more, look for someone now and also give her one month notice. When the new one is here, give her the short notice payment. meanwhile, ask your mom or in laws to come and watch out for her.
As for you, lock all your valuables up and install a camera.

男爵府

抄定唔抄呀?? 請幫我決定呀??????????好煩呀!!

咁你覺得佢係咪有得教返好, 佢有冇優點係緊要過佢d缺點。

大宅

炒啦!佢仲有1,2個月就話忍佢啫, 仲有成一年半, 點忍?
唔顧你身體健康, 都要顧你個仔既安全.呢啲人早走早着啦.

男爵府

炒啦, 錢緊要定你囝緊要d

大宅

炒硬!! 錢可以再搵過, 小孩吾可以係呢的工人手上,遲早出事.

大宅

唔駛問啦下嘩!!俾我即炒...同你個仔相處咗半年,你亞仔都仲唔鍾意佢巳經有問題啦!!

仲有你估佢真係咁有愛心..大熱天時30幾度同個小朋友去公園玩(仲要唔係太太叫)佢都係想去識朋友,見到啲同鄉咪係度傾計囉,我屋企樓下個啲,全部圍埋係度傾計呀,傾電話,SMS,..小朋友去咗邊都唔知呀~

佢啲咁嘅performance, 你唔係仲要諗呀!!

侯爵府

洗咩諗咁耐呀, 一早炒喇, 咁既惡行.

男爵府

最緊要係小朋友, 錢係肉赤但都係無計, 我而家都駛左過萬啦..
剛炒完印印就請左件極品 bun, 點知又要再炒, 再請番印又駛左 5 仟啦...

首頁

尾頁

跳至