論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

明年個仔升小一及姐姐岩岩完約.想問下大家會唔會搵補習托管or 再請工人.
因為覺得上小一返全日請工人好似無咩野做,但如果放系托管又怕佢會學壞+ 自己放工要煮飯做家務會好辛苦.請問大家有無好提議?

公爵府

請鐘點得唔得呀 ?

大宅

升小一好似得6-7歲, 可唔可以獨留在家?

男爵府

如果要返工, 我會請工人
小朋友去補習班都要人帶去啦
參加D咩咩活動都要人帶啦

過多一年, 我仔仔都P.1
我就諗住唔請工人, 自己湊
搵個鐘點做清潔

侯爵府

一定係繼續用工人架喇, 因為學生實在太多假放, 同埋小朋友病又要人看管, 返工邊咁多假放陪到子女丫, 所以請工人係唯一方法, 托管我唔讚成, 因為小朋友係會群壞架, 同埋果d商業機構只為錢, 佢地有愛心極都有限.

子爵府

啲朋友就系話會學壞系托管.所以好煩.鍾點上門唔知收多錢個鍾.又唔知去邊度搵..

男爵府

雖然小朋友係番全日小學, 但都真係唔好睇小佢地要人幚架....
首先, 要每天洗熨校服/運動服, 要每日同佢對手冊, 對功課 (可能抄漏),
一年班仲要幚下手執書包, 要每天早上預備送小朋友返學及食早餐,
(午飯無人煮都可以叫飯), 跟手接放學同去補習班或需要去興趣班....

仲有小學有好多假期, 係咪有人可以幚手睇住佢? mouth:
先唔好講暑假, 仲有聖誕節 / 復活節 / 家長教師日 / 老師訓練日 /
小三及小六報分試, 低年班要放假 (一年有幾日) / 考試日放半日等等...
都要諗埋架....

當然你有人幚到手就梗係唔好請工人啦, 請鐘點算啦....

子爵府

就系無人幫多手...即系要請啦

子爵府

回覆 MonMonLam 的帖子

伯爵府

我就係咁焗住要請工人,唔講屋企家務,果時阿囡放學去個ee屋企,放工去接佢走,跟著喺街食飯,食完返居企沖涼睇功課,晚晚都差不多十一點先瞓,遇着學校假期、病假,係就係可以去ee度,但仲要早過返學時起身,因要同佢去咗ee度我先返工,大人細路都辛苦,最慘阿囡成日唔夠瞓,成日病!最後在極不情願之下都係要面對現實,要請工人;加上細果個都歲幾,始終跟返自己會好d!之前就係個ee湊細果個,再幫手湊埋大果個!

大宅

男爵府

如果無人幚手就真係要請架.... 雖然係千萬個唔願, 但都無辦法啦....
起碼都要捱到佢地上中學, 就可以請鐘點算啦...

子爵府

首頁

尾頁

跳至