自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

星期日難得與一大班朋友大大細細十幾二十人去大清水玩,一行共有七个六歲以下小孩.真係又興奮,又開心。

,事情就發生啦.由於正是四點左右,大清水十分多人,好不容易我地地找到近樓梯既角落擺檔,小朋友好興行來行去。在檔口前的一大排檔口其中一檔用厭惡既眼神d小孩。跟住另一檔一大家人抱著一bb的人就開口話人啦:你地行來行去,d沙整到我個墊個角有沙呀!真係冇家教!!!!

乜係沙灘唔係到處都有沙咩?咁个沙灘咁迫,又冇條通道留比人行,加上我地又唔係有心,咁都冇家教?

子爵府

咁我地就帶晒d小朋友,連同所有玩沙玩水用具去海邊開餐,唔想再”整到”人啦.期間d細路玩水戰,我全程實佢地,費事又誤中副車,我唔介意濕但其他人可能唔鍾意,大部份人都唔介意,但有d游緊水既人反而眼啤啤,真係對唔住,所以我地叫d小朋友向反水桶射水,唔好互射,可憐…..

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

叫佢訓上馬路/停車場呀MA~果度應該無乜沙!

bonnielhp  like  發表於 11-8-17 17:44
bonnielhp  like  發表於 11-8-17 17:44
bonnielhp  like 你的建議  發表於 11-8-17 17:44
kkttssng  haha  發表於 11-8-17 12:22
dongmin  hahax2  發表於 11-8-17 11:32
gemiling  haha  發表於 11-8-17 11:16

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

其實去得沙灘都預左又沙又水架啦, 咁介意佢應該去佢既'私人沙灘'

chunyatmama  私人沙灘都有沙有水啦 =='  發表於 11-8-17 11:26

子爵府

之後玩完要沖身,其中一個朋友就係户外公共冲身既地方幫个女冲身,佢用个小桶載水淋落個女個頭,呢個時候,係佢地隔離個女仔用手篤我朋友個膊頭話:你d水滴到我……我朋友o哂嘴,因為個個開住花洒,佢都比人地既水整濕對脚,乜咁都可以投訴嗎?我朋友停咗二秒,就同佢道歉.

我真係唔知点先可以玩得有家教d,唔通係沙灘唔玩沙同水乎

anxiouspapa  嘩!佢都好得意wo!個女仔唔係淋緊身咩?
佢都已經濕曬啦~又知係個d水滴到佢?  發表於 11-8-17 17:37
piglet713  精彩!  發表於 11-8-17 17:36
newbiee  睇到"你d水滴到我"呢句, 忍唔住笑左.  發表於 11-8-17 12:39

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chunyatmama 發表於 11-8-17 11:13
咁我地就帶晒d小朋友,連同所有玩沙玩水用具去海邊開餐,唔想再”整到”人啦.期間d細路玩水戰,我全程實佢地 ...

CY ma下次帶埋豬豬去,包保方圓五哩都無人夠膽埋黎,(我去到一個area先扮成儍婆,勁鬧人又勁掃D沙,一定無人入黎)

唔好嬲,話人者是

wcpcelia  咁都比你諗到,haha  發表於 11-8-17 11:45

子爵府

豬豬,我地冇同人嘈架mouth:mouth:想開心咁玩都咁靴

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chunyatmama 發表於 11-8-17 11:34
豬豬,我地冇同人嘈架想開心咁玩都咁靴

收到飛鴿傳書未

chunyatmama  收到啦,呢2日到你收啦^^  發表於 11-8-17 11:37

禁止訪問

回覆:大清水下水篇之冇家教

水晶宮

下次嗌我落黎放狗吠佢!

男爵府

回覆:大清水下水篇之冇家教

講真小朋友玩整倒d沙同水好小事姐,咁都比人話,我二個仔去玩沙都會唔小心整倒人啦又唔係有心,有時d人都唔知想點好冇耐

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

對我黎講呢個暫時只係one-side story,好難話邊個錯。
點解會咁巧恰3家人分別用厭惡既眼神”啤”住d小孩,同埋要開到口話你地呢?
會唔會係動作大得濟你自己唔察覺?
你話d細路好興奮,會唔會興奮到整到人都唔知?
你都知,香港生活太緊張,又無空間,人遇到空間進一步受到侵佔或者少少滋擾,就會比你地可能覺得係無心既舉動一觸即發。

jolo  AGREE~尤其係太興奮, 踢到d 沙係人o地樹, 尤其 bb添.....  發表於 11-8-17 11:51

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

有無巴閉左d呢?

去沙灘唔想有沙
沖身唔想有水

咩道理

醜樣豬  好似巴斯光年咁包實就最好!!!!!  發表於 11-8-17 11:49

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

無法啦,天口興個個都燥底,郁D就開火

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

珍珠宮

sasa0208 發表於 11-8-17 11:46
有無巴閉左d呢?

去沙灘唔想有沙
沖身唔想有水

咩道理

~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

王國長老

shannnb 發表於 11-8-17 11:43
下次嗌我落黎放狗吠佢!

好喎,你隻狗狗咁靚,一齊玩

珍珠宮

遇到呢 d 情形,我會企定响佢面情 搖頭耻笑後 就行開去

有家教的話係唔會當街亂吠架
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

子爵府

gion 發表於 11-8-17 11:44
對我黎講呢個暫時只係one-side story,好難話邊個錯。
點解會咁巧恰3家人分別用厭惡既眼神”啤”住d小孩, ...

你既疑心係冇錯既,我覺得係我地人多同當時得d女人同小孩,因為d男人初時去哂泊車.佢地想靜,唔應該去沙灘.

我地係即刻帶哂d細路去水邊玩,唔想大家唔開心,咁算唔算冇家教呢?我地全部人連同d男人反去時,冇一個人再啤埋嚟囉.唉.....

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

jolo AGREE~尤其係太興奮, 踢到d 沙係人o地樹, 尤其 bb添..... 發表於 6 分鐘前

係呀,特別係帶住bb,人地緊張d都好正常。如果自己有bb,都唔想因爲其他細路玩到忘曬形踢到沙入bb眼掃興啦,大家都係想玩得開心遮。

別墅

回覆 chunyatmama 的帖子

有病?!

首頁

尾頁

跳至