自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:窮就唔好入校隊??

樓主,我好明白你心情,如你仔仔已有三年級以上,你可訓練佢自己放學,辛苦d比佢自立,出部電話比佢報平安,用儲值卡or月費8元有300分鐘既台(加$12隧道費),都好ok!加油!唔好想埋一面,應為你個仔自豪!

weiwai  thank you ^^  發表於 11-8-18 13:24

男爵府

我都有兩個小朋友, 都係無人幫到手, 無工人, 無屋企人幫, 有兩個小朋友而又無人幫手一定會遇上分身不暇既時候, 有時响無辦法既情況下都要個大既有心理準備要照顧自己, 我個大既初初都唔鐘意, 但同佢解釋完佢又接受, 雖然個心對個大既好內疚但無辦法, 妳個情況都好啲因為只係一個星期兩日, 放心啦, 依家啲小朋友好醒, 同個大既傾下叫佢自己學下放學, 買個平電話比佢旁身, 試下得唔得, 問題一定有方法解決

究竟我是誰  買個平電話比佢旁身  -- 好辦法  發表於 11-8-18 13:42
weiwai  thx, 你真好, 感覺倒你ge真誠分享 ^^  發表於 11-8-18 13:24

大宅

好媽媽勳章

一心一意 發表於 11-8-18 13:11
睇左咁多版, 諗到一樣野..
有D係會坐係度等飯食, EVEN人地講左比佢聽邊度有都好, 都係坐係度問:即係係邊度 ...

就如我開topic, 只唸到想講乜就寫咁簡單, 估唔倒有人問得咁仔細, 咁人地問我米補充lor, 咁叫講野一忽忽?
點知原來有咁多人只喜歡探究窮,

亦唔少人睇d唔睇d, 誤解晒
回遲d就話我曬野

講左n次話講唔起人凑, 但d人仲係叫我揾人接.......叫佢移玉步睇1st post係最好方法

子爵府

好多有心人都問樓主個仔幾歲,都無答GE?

faye525  佢一早講左係小四架啦!!!!  發表於 11-8-18 14:53

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

weiwai 發表於 11-8-18 04:43

仔仔學校放學只得1轉校巴, 如課外活動/xx校隊就要自行處理
仔仔被選入2項校隊, 1星期有2日要留校練習
我住離學校遠, 如果自己接仔仔放學要坐巴士再轉巴士要個半鐘車, 我仲有個細女讀全日kg, 如果去左接仔仔就接唔倒女女放學
又冇保姆車肯入來我條村, 請唔起工人, 搬唔起屋......學校家長叫唔好入校隊就解決倒問題
如果放棄入校隊仔仔1定唔開心, 因為實在好難先入倒校隊, 而且佢1直表現好好老師也稱讚, 遲d仲去澳洲比賽, 佢好想代表學校去比賽:cry:

個仔咁生性, 但我就無辦法哉培佢

奇怪呢個topic 令人有咁大反應, 咁多冷嘲熱諷.....唔知情況但就好似識我乜都知咁

揀間咁遠學校就預左?
我揀學校時間學校係響屋企附近. 搬咁遠我都唔想, 但要有屋住就只有呢度, 否則訓街

我身家有幾多有幾窮, .....呢d 唔米呢個topic嘅主旨, 但都有唔少人會著眼"有2個細路唔洗返工1定唔米窮".........

唔可以早接妹妹, 校隊練習個2日, 咁啱撞正妹妹返e院做治療!

喜歡批評奚落嘅請移玉步去其他topic 1展伸手, 我呢個topic真係想同有心回ge人傾

樓主, 唔好為咗宣洩而鬧人, 一直都好多媽咪好正面咁提意見, 你稍稍唔合意就扯火, 叫人點覆你!

weiwai  當有人意在冷嘲熱諷和奚落, 冇錯, 我ge友善指數會下降的,所以希望大家尊重  發表於 11-8-18 13:38
lulu1312  就算無鬧人,但都比人覺得唔友善囉!  發表於 11-8-18 13:33
weiwai  我邊度鬧人?  發表於 11-8-18 13:28

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都知有$比無$有更多選擇,自由

但而家問題又吾係無辦法解決,如果有心想參加,考慮下其他媽咪既提議

否則,就放棄吧.

Sumyeema1  agree  發表於 11-8-18 13:37

珍珠宮

畀面勳章

Anpanmama 發表於 11-8-18 13:24
樓主, 唔好為咗宣洩而鬧人, 一直都好多媽咪好正面咁提意見, 你稍稍唔合意就扯火, 叫人點覆你!
...
樓主標題太搶眼
"窮就唔好入校隊??"

所以樓主只係想純粹話個仔好叻?
定想呻比人睇唔起?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 11-8-18 13:19
其實叫個仔等樓主轉頭番去接囉!學校關門咪叫個仔係出面等,以前我仔校隊練波都係咁啦!好多仔細個都係咁, ...

我都係咁, 我有時放工趕唔切, 叫阿女坐在車站等我, 有時一等就30-45mins, 吩咐佢唔好周圍行, 一定要坐在光猛人多的地方。小三就已經係咁, 話唔擔心就假, 但馬死落地行, 向好的方面想, 阿女好乖聽我指示,亦訓練成好獨立。

fengfeng  good girl!  發表於 11-8-18 14:02
(Samantha)  haha..係..你囡囡真乖...  發表於 11-8-18 13:37
Sumyeema1  good girl  發表於 11-8-18 13:36
(Samantha)  佔囡囡真乖.  發表於 11-8-18 13:36
lulu1312  妳囡囡好生性。  發表於 11-8-18 13:34
Almaz  你囡囡好叻~~  發表於 11-8-18 13:32

男爵府

我唔知樓主有幾窮, 但係在你眼中唔算窮的我(有工人), 都會遇倒類似嘅問題,因為有個細嘅, 有陣時工人都唔可以接到兩個放學。咁咪諗辦法囉! 可唔可以叫親戚/朋友/同學仔啲媽咪幫下手, 其實你話俾錢人去接, 又俾得幾多啫!一星期得兩日, 人哋收得你多又唔好意思, 少又好似好小家咁! 不如叫阿仔上完堂留係學校一陣, 等你接埋阿妹先 or 同阿妹間學校講可唔可以留係學校耐啲接阿哥先, 再唔係叫哥哥自己放學囉, 係時候要學吓啦!

其實做得full time mom都唔會窮去邊, 一個人搵錢都可養活頭家。我呢啲手停口停, 已經命中注定要做到死個日。

伯爵府

畀面勳章

你小朋友咁smart,應開心呢,盡量安排啦。

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實家有兩個或以上小朋友, 唔理有無工人, 課外活動撞時間常有啦. 我覺得有人回覆樓主亦唔係友善得去邊, 不過樓主自己都要明白, 寫出來就會有人有不同意見, 大部份媽咪都係想幫你仔仔, 希望佢可以入到校隊.

而家咁睇, 至少有一天可以請你仔留校等你接, 如果能加入一個校隊, 咁都算OK 啦. 世事唔係盡如人意的.

weiwai  多謝你明白  發表於 11-8-18 13:45

伯爵府

虎到金來勳章

樓主, 我由第一頁開睇, 有睇晒架.
1. 你仔仔入得校隊, 即係佢都係一個醒目既小朋友, 仲要入選兩樣, 都唔係十下十下個種, 可以考慮趁暑假未完, 搵一, 兩個星期, 同佢搭車由屋企去學校, 同學校返屋企. 仲有, 你可以叫佢一個搭車先, 你係後面跟住佢, 唔好比佢見. (我都有兩個小朋友, 大仔3年級開始, 試比佢自己返屋企, 我都要搭成個鐘先返到屋企, 都有需要轉車)

2. 你要同女女睇醫生, 可以叫哥哥去醫院搵你, 什至大家一人行一步, 去一個方便大家既地方等.

3. 叫阿仔去快餐店等你(m記, 大x樂), 咁係比較安全, 不過時間會耐d.

其實, 小朋友大左, 點都要放手比佢做d事, 何況point to point咁返屋企, 問題應該唔太呀!!! 樓主, 你一個人係做唔到咁多野, 應該同阿仔講, 阿仔有責任同你分擔, 可以叫佢想一想, 媽媽有咁既難題, 如果佢想參加校隊, 就要幫手諗一諗佢自己放學個問題. 或者, 你仔仔比到個你意想不到既答案呢. 比d信心自己個仔啦, 好多小朋友好多都做到架, 你欠缺一個機會.

希望你盡快解決到啦!!!

weiwai  thank you ^^  發表於 11-8-18 14:04
fengfeng  好提議, 如果仔仔四年級, 都可以開始訓練佢獨立了  發表於 11-8-18 14:02
Sumyeema1  I hope 樓主 will consider your advise.  發表於 11-8-18 13:50
6299daside  great!  發表於 11-8-18 13:49

侯爵府

好媽媽勳章

樓主, 不如放手啦, 既然你左諗右諗全部方法都唔可以APPLY落你身上, 可以做既就係放手~

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

好媽媽勳章

tomatoMM 發表於 11-8-18 13:28
樓主標題太搶眼
"窮就唔好入校隊??"

所以樓主只係想純粹話個仔好叻?
定想呻比人睇唔起?

我唔知點解你會咁唸! anyway, 點唸係你ge思想自由
i'm sorry to hear that

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

k_wong7 發表於 11-8-18 13:40
樓主, 我由第一頁開睇, 有睇晒架.
1. 你仔仔入得校隊, 即係佢都係一個醒目既小朋友, 仲要入選兩樣, 都唔係 ...

係囉。

最重要係出個手提電話俾佢, 因為小朋友有個手提, 佢會有安全感, 路上突然遇到一d阻滯, 佢可以即刻用電話搵你, 電話上當然幫唔到咩, 但至少佢唔會有徬徨無助感, 佢可以即時有媽媽指示, 安心好多。

手提電話唔駛貴, 用二手或買最平最簡單的款式就可以, 因小朋友易遺失。

k_wong7  同意呀!!! 試下啦!!!  發表於 11-8-18 13:49

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咁多媽咪比左咁多正面既意見你, 都解決唔到個接送問題, 咁真係冇法啦, 咪唔好入校隊囉, 係呢度糾纏"係咪窮"都冇用架。

樓主你有時回覆既態度真係有d幾唔友善架, 搞到d真係想幫你既媽咪都冇晒興趣去幫你.....

講完, byebye!!
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

畀面勳章

weiwai 發表於 11-8-18 13:43
我唔知點解你會咁唸! anyway, 點唸係你ge思想自由
i'm sorry to hear that
因為你話窮又唔係話時間點都就唔到
其他人幫你又話人唔明你
咁其實你想點呢

大宅

好媽媽勳章

w_y 發表於 11-8-18 13:39
其實家有兩個或以上小朋友, 唔理有無工人, 課外活動撞時間常有啦. 我覺得有人回覆樓主亦唔係友善得去邊, 不 ...

可能1 d 鍾意湊熱鬧ge人, 見咁多人銳住我, 佢又入來+兩句親下虛lor
我當然知道寫出來就會有人有不同意見, & 湊熱鬧之人,
我喺bk見慣了
不過亦真係有唔少真比幫忙比意見, 仲有d pm我同我分析
咩人係咩質素, 有眼見

到底參唔參+校隊, 參+邊個, 仔仔都話我話事, 佢明白wor......佢咁識唸, 我更+

大宅

好媽媽勳章

180 發表於 11-8-18 13:48
咁多媽咪比左咁多正面既意見你, 都解決唔到個接送問題, 咁真係冇法啦, 咪唔好入校隊囉, 係呢度糾纏"係咪窮" ...

當有人意在冷嘲熱諷和奚落, 冇錯, 我ge友善指數會下降的,所以希望大家尊重
我1而再叫大家唔好糾纏"係咪窮"架, 但人地要繼續我都冇辦法.

byebye!!

大宅

路係由人行出嚟既,凡事都有解決既方法。我好好心機去幫樓主諗辦法,只因係唔想小朋友失去一個學習既機會,有d媽咪都提議好好既方法,例如係m記、商場等,再唔係睇下學校附近有冇咩社區中心呀,可唔可以比哥哥坐一陣等樓主去接佢。

但都有另一問題,其中一項要5:45先放學,如坐個半鐘頭車返到屋企真係好夜,仲要做功課沖涼食飯,呢個我諗樓主你都要考慮下。

其實如係我既小朋友,我會選另一項仔仔早d放學既校隊入就算,咁就變為一星期只有一日難安排接放學時間,解決問題難處又容易左。

Sumyeema1  LIKE  發表於 11-8-18 14:22

首頁

尾頁

跳至