懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

問咗自己阿媽,佢話唔湊,叫我搵奶奶湊,但考慮過好多因數同埋n年前(我們還未結婚)她的一句:我身體唔好,壓力大,唔會湊,玩就得。(其實佢果d只係小病,我阿媽都有)我唔係好想比阿B佢,就算佢知道我有咗,都冇話開口話要湊。

請工人條數又煩。

小B係上天緣份安排下,突然來找我的,所以我同c6其實之前還沒有傾過全面的湊B plan(因為我只是剛剛結婚),但當然我同c6是計劃會要小朋友的。現在這個局面,難道我話不合時嗎?這樣對小B唔公平。

依家我都唔知點算,一訓醒就好唔開心,好down

男爵府

回覆:好唔開心,BB唔知搵邊個揍!

反正你都打算要小朋友,早啲來就早啲開心,依加大把時間諗啦!請工人,育嬰院,姨姨,家居褓母,好多方法呢!

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

自己湊,請工人湊,請媬姆湊,比錢姐姐湊放工接返或星期六日接返,育嬰園~
其實有好多選擇,點解會諗到bb唔岩時候?

大宅

畀面勳章

其實b係你既,最好自己湊, 不過如果真係無左份工5得既~ 就請姐姐啦, 老人家幫你湊既, 到時又未必合你心意

男爵府

回覆:babylove12 的帖子

我都覺得比工人湊啦 我同你一樣 最終比工人湊

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

育嬰院

大宅

同我一樣,最後我媽忍唔住都幫我湊,佢身體麻麻,我有諗過請中點比佢,間中幫我媽幾個鐘囉!

複式洋房

我都係請姐姐,我同老公都要返工!當然搵個合心水好嘅都要睇好唔好彩!每月$3580又要包食住,夠期續約又要駛一筆都好襟計。我個姐姐做多一年就夠五年,又要比長期服務金!但我就可以安心返工,有人打理屋企,清潔打掃我唔駛煩,最重要我可以多D時間同BB親子樂!

大宅

回覆:smilelulu 的帖子

唔好為左小事唔開心啦!好多人都有依個問題,我都係無人幫我湊要請姐姐,開支真係好大,但相對係屋企對BB時間同唔駛分心打理家務係值得既。

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章

回覆:car_tai 的帖子

唔好唔開心la,船到撟頭自然直。自己揍到當然好,不行就請工人,有時某d錢係唔慳得的,加油

男爵府

要煩的事還有好多,好多野都只能見步行步,唔好旨意家人,更加唔好因為佢地唔幫手而埋怨,我成日覺得上一代無責任幫我地照顧仔女的,一係請工人,一係自己唔做自己湊,睇下你可以接受邊一樣,如果唔捨得俾工人湊,就自已黎,但預左物質生活會差d。

男爵府

引用:問咗自己阿媽,佢話唔湊,叫我搵奶奶湊,但

原帖由 smilelulu 於 11-08-21 發表
問咗自己阿媽,佢話唔湊,叫我搵奶奶湊,但考慮過好多因數同埋n年前(我們還未結婚)她的一句:我身體唔好, ...
介紹你去買本我的低能湊b之道,一路睇一路笑。你大緊肚開心d

男爵府

引用:問咗自己阿媽,佢話唔湊,叫我搵奶奶湊,但

原帖由 smilelulu 於 11-08-21 發表
問咗自己阿媽,佢話唔湊,叫我搵奶奶湊,但考慮過好多因數同埋n年前(我們還未結婚)她的一句:我身體唔好, ...
這本,你睇bb幾可愛,記得開心d,,

男爵府

我c6 堅持要比奶奶揍,但每朝要把bb 由青衣車去旺角,放工由旺角接返青衣, 因佢唔想請姐姐, bb 未出世,我諗起都既擔心又辛苦~

愚妹妹  我都想我c6有咁既決心!  加油!  發表於 11-8-22 10:07

男爵府

唔記得講, c6 唔想請姐姐係因此佢唔想多個人同佢住~

大宅

引用:唔記得講,+c6+唔想請姐姐係因此佢唔想多個

原帖由 Dreamingday 於 11-08-21 發表
唔記得講, c6 唔想請姐姐係因此佢唔想多個人同佢住~
真係幾辛苦
你再同你c6傾下啦, 我有好多朋友起初都好似你咁要跨區,最後都係要請姐姐

大宅

我就請姐姐.雖然唔LIKE家中多個人

但我每日都可以見到囡囡.

而且你比6299都要比錢佢.條數差唔多

別墅

我都係諗緊呢個問題,我6299已經唔係度,我亞媽又要睇住1歲幾嘅姨甥仔,所以我地多數會請工人湊咋!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

請工人LOR, 好多人都唔LIKE多個人在家, 不過有需要就冇計啦`
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

自己湊番,
我都係有左BB,就無再返工,生完自己湊番!!

首頁

尾頁

跳至