跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Becareful of Home Accident

Hi Moms,

Just a reminder to you all to take seriously care on the babies as they are now a walker/runner.

Ian had a head injury on Monday night!!!!!! He knee down while he was walking and the head hit the edge of a wall. Bleeding all over the face and now with 4 stitches on the forehead. I cried so much at the hospital by the time I knew that he will have a scare on the face. So so so upsad recently :-( :-( :-(

Rebecca:-D Ian's Album

大宅

Re: Becareful of Home Accident

Rebecca,

聽到妳仔仔發生意外, 真係好唔開心! :-( 妳不防問吓醫生遲吓結完"蕉", 可唔可以用退疤貼減退個疤痕?

多謝妳提醒我地要小心家居意外, 不過意外意外, 有時真係意想不到架, 惟有小心D. 妳都唔好咁唔開心喇!

大宅

Re: Becareful of Home Accident

Rebecca,
依家Ian點呀?唔好咁upsad啦! 我都明白你既心情,但係你都唔想ga嘛,意外既野真係好難講ga,,就算你金睛火眼咁睇住佢,有時真係意想不到架,惟有睇緊d啦!
仲有, Ian依家咁細,如果真係有疤痕touchwood(希望Ian冇啦)大大吓會唔覺呢!

等待驗證會員

rebecca,
係啦.. 意外ge 野無人預料到.... 有時3對眼望住亞仔, 佢都可以自己跌低.... 亞仔成日都hum 瘀塊面...真係無得避....
希望ian快d 好番, 小心打理傷口啦... 佢撻la 係邊殊呀? 覺唔覺眼呀??

大宅

Rebecca,

How's Ian? Hope he will recover soon!

我聽到個心都好痛 :-( . Did he cry a lot?

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

rebecca,
希望 ian 快d康復啦...
我諗你都要考慮一下"痴"d防撞膠邊o係 d 角位度, 起碼撞落去都無咁傷嘛...

男爵府

Rebecca,
聽到 Ian 受傷, 好唔開心...! 希望佢快 d 埋口, 個傷口 小1點, 就唔係好覺 lor..! Ian 仔駛唔駛戒 口, 唔好食雞蛋住 ah...!
有時意外 ge 野真係好難避免, 婷婷前幾日放學番來, 我都見到佢塊面瘀左, 而家重越來越大塊, 可能而家散緊瘀, 相信係學校整到, 你都唔好咁唔開心. 可能個傷口好番唔係好覺呢....!

子爵府

Rebecca,
Ian咁細個整到, 大左個疤唔會好覺ga。樂觀d諗, 好彩Ian係男仔, 即使有個疤都係有型d
最緊要唔好俾個傷口發炎同濕水, 唔好咁唔開心呀!

男爵府

Yes, luckily Ian is a boy and it doesn't matter if he has a scare....and it is too early to say whether he will definately has a scare.

男爵府

Rebecca, 多謝你o既提醒. Ian受傷爸媽一定心痛死, 不過我深信佢一定會好快好番, 唔好咁擔心, 小心處理傷口, bb新陳代謝快, 未必一定會有疤痕o既.

大宅

rebecca,係呀,而家佢地識行識走,真係好難每一刻都跟住佢,意外嘅野好難講,我地唯有盡量小心同避免.風扇,櫃桶,玻璃,房門或者可以琴高嘅野,都要好小心.
希望ian快啲好番啦!

大宅

double左...deleted

大宅

Rebecca,

嘩...四針!! Ian 仔一定好痛! :-( (多謝你再次提醒我...我成日都整親個女架! )

不過你唔好太自責, 意外嘅野真係好難避免...希望Ian快d好番啦. 相信大d個scar就會無咁覺架啦, 不過你要留意下佢會唔會對學行有左戒心, 唔敢四圍去呀, 要鼓勵佢大膽d再行過, 仲要學識步步都 '腳踏實地' 呀!!

男爵府

Rebecca,
都的估不到, 剛剛同自己講要小心.
斯渝昨日就撞到, 還縫了四針...

大家,
真是要好小心, 同埋不要低估我們寶寶的能力!!!!我希望不要再發生....

複式洋房

Hi All,

Thanks for your caring. Ian feels better now. In fact, he keeps on walking around the house.

Stephanie,

What has happened to Vanessa?? :-( :-(
Rebecca:-D Ian's Album

男爵府

Rebecca,
Please check PM...

男爵府

各位大家好,
好耐無上黎啦!開學初好忙,但而家要向大家報導一單家庭意外......
童童識自己放手行行啦!大家好開心,不過......
佢上星期日行行既時候被一個玩具(成6,7磅既嬰兒錄音機) 左落隻腳指公處,即時爆甲...... (因有人擺左個玩具係張椅子度,唔追究邊個啦!) ,醫生同佢用左手術膠布包住隻腳仔! :-( :-( :-(
不過唔識c既佢,仍然好開心咁係度爬爬同行行,仲好有滿足感(因剛剛可以行),嚇c佢媽媽同爸爸
昨天覆左診啦,好番晒啦!(bb既身陳代謝真快!)by the way,我細佬早幾日(做護士,簡直係勁過個醫生)將bb隻腳指甲"禁"番落去d肉度(當然,童童痛c啦!但無計!),原來離左甲!(醫生都睇唔到呀!)
我地一家人發誓:我地會小心架0啦!

大宅

哎呀...十指痛歸心,我聽到都心痛! :cry:

仲有樣野大家要小心,傑傑夠高開到房門啦,我媽咪啲門把係向下按就開到嘅,所以佢吉高腳就好容易開到...以後更加要跟到佢實.

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

雲 寫道:
不過唔識c既佢,仍然好開心咁係度爬爬同行行

童童仲可以好開心咁o係度爬爬爬, 咁即係証明佢傷得唔算太嚴重 :mrgreen: 應該無乜大礙o既, 真係好彩!!!

男爵府

唔...童童腳指最新消息:
童童細細個就要面對"喪甲之痛"了!
打從上次被玩具
到隻腳指後,可能係時間耐左,而家個腳甲一路長出黎就知道脫落左啦!
其實,我最鍾意佢隻腳仔,次次見到我都會好肉緊,而家...好心痛,尋晚同童童一齊祈禱仲喊左出黎添.惟有等新腳甲從新長出來吧!(樂觀D!)

首頁

尾頁

跳至