在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Lovefish 的帖子

咩唔大問題..我覺得係勁大問題囉.. 講明先..我係全職媽媽.. 但係這樣的情形真係有發生係我身上..

複式洋房

回覆 qq_oa 的帖子

叻叻

複式洋房

Lovefish 發表於 11-8-24 14:20
唔跟我個套就一定架啦.

佢d野, 真係講到口水干都講唔完wor.
Point 3 可以係大問題, 小朋友亂食退燒藥會傷肝架!
呢樣嘢一定要教育你99, 好多人一見小朋友體溫升小小(西醫未當係發燒)就餵退燒藥係唔啱架。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

育嬰院

親人湊最好係唔駛擔心佢地對阿B唔好,但係有時太親反而好難講說話,你又睇唔過眼佢,佢又挑剔你,育嬰院乾手淨腳,放工自己接返,揀間好d既就得

大宅

如果樓主咁激氣, 不如請個工人, 再請99睇頭睇尾囉。你99仲唔洗咁辛苦添。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

#2.
上一代退休仲要揍孫真係好可憐!

複式洋房

等候更育嬰園, 有得選擇都唔好比99湊, 99都有亂比退燒的case, 最經典個次是用口水抺傷口, 夫妻磨擦增加

大宅

好媽媽勳章

如果你覺得奶奶湊得唔好,或有什麼不對的地方,其實可以多d同佢溝通,如果可以試範你自己個套俾佢睇,而亞b又真係ok,不妨去做。

當然唔好話佢先,讚完再同佢講,通常都肯聽架~

伯爵府

畀面勳章

我都係比6299揍, 我都忍左4年幾, 老公又吾比請工人, 下年我仔就升小一啦, 吾想再比佢地揍, 因為真係乜就要就哂佢地, 令我好苦惱又辛苦, 我忍到個仔讀小一自己揍番都對佢地情至已盡. 現在只係煩係小學附近搵吾搵托管至我收工去揍佢回家, 搵到就一天都光哂.

大宅

回覆 回覆:Lovefish的帖子

我會忍到 n 班返全日班。
一黎親人湊點都放心 d, 二黎 bb 唔應該成日轉照顧者。 你請工人唔滿意,又或者去到育嬰院唔適應成日病,又轉?

大宅

換完屎片唔洗手又摸返落BB到,BB又放返隻手仔落口到,我接受唔到囉!

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章

回覆 qq_oa 的帖子

我都係俾自己媽媽湊, 真係有好多問題大家都唔一樣, 特別係管教問題, 我試過請工人幫阿媽, 一心諗住幫下佢地做家務, 等阿媽唔駛咁辛苦, 但係到最後我阿媽同我講, 請個工人重辛苦, 因為要顧埋佢, 工人同老人家相處又有問題, 攪到個工人同阿爸阿媽關係越來越唔好, 又擔心佢唔知會唔會找阿B 出氣,所以最後都炒左冇用. 我都有諗過請工人湊, 接返阿B 返自己屋企, 不用阿媽幫手, 但阿媽同我講 "我係你阿媽, 果個係我個孫, 你都話唔放心俾我湊, 如果你請工人湊,你會放心咩 ", 自己諗返又係喎.

我阿媽都會唔安份量俾藥阿B 食, 又會話唔好食果隻藥會點點點( 明明醫生叫食), 我阿爸又會由朝到晚開住TV , 不論阿B 做功課時, 食飯時, 溫習時, 我個仔4 歲多, 都重餵食飯, 幫佢除/ 著鞋,SOCK, 等等自理問題, 佢發脾氣又會就佢, 我宜家會同阿媽慢慢講, 又或者借罵阿B 來給他們聽, 例如我阿爸好鐘意發脾氣, 當我個仔發脾氣既時候, 我就會大聲認真咁同阿B 講, 發脾氣冇用既喎, 你慢慢坐定定, 諗下有咩辦法, 跟住我阿爸就唔出聲, 宣家有時我阿爸發脾氣, 阿B 就會講, 公公你冷靜D , 唔好發脾氣

其實, 俾邊個湊都一定有意見不同, 除非自己湊返, 否則都係要忍一忍, 唔過份唔危險既就算啦, 真係會影響到阿B 既出聲LOR

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

"我係你阿媽, 果個係我個孫, 你都話唔放心俾我湊, 如果你請工人湊,你會放心咩 "

超agree呢句, 因為呢句係我地呢d請工人的媽咪的心聲

男爵府

菲傭我唔會考慮,畢竟家裡多一個人不方便;
日頭EE的優點是時間比較彈性,可優先考慮;
育兒園是第二考慮。

男爵府

菲傭我唔會考慮,畢竟家裡多一個人不方便;
日頭EE的優點是時間比較彈性,可優先考慮;
育兒園是第二考慮。

首頁

尾頁

跳至