論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印尼新年幾月幾號? 你地有會有咩表示?

禁止訪問

禁止訪問

回覆:印尼新年幾月幾號?

侯爵府

BK Milk勳章

我唔知幾時亦唔想知。
表示?最多講句 新年快樂 好好清潔 做嘢俾心機

別墅

應該係31號(星期三)但係星期日4/9集體拜神! 唔會有表示!!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

??我姐姐話係9月11日? 佢話新年假? 想放假架喎~ 原來係31/8嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:印尼新年幾月幾號? 你地有會有咩表示?

淨係知8月,我今個月出糧醒咗兩舊水比姐姐叫佢買野/寄$比父母

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

要表示的嗎??

但佢又冇同我講幾時新年, 如果冇拿拿比錢/買野比佢話係賀佢新年, 好似怪怪咁.

如果佢同我傾開計話幾時新年, 就會可能買D野食, 比佢同同鄉慶祝下.

大宅

my mother & sister helper go home on 26-27/8/2011, to join the coming new year.

別墅

Indonesia bank holiday is 1/9 & 2/9, so 1/9 should be the official new year. They request for 4/9, just for their celebration.

No need to give them gift. it's their new year, not mine.
use her own money to celebrate lor. :;pppp:

大宅

我地新年已經有表示(比利是), 佢地新年又要有表示?我怕會縱壞佢地噃.

翡翠宮

回覆:印尼新年幾月幾號? 你地有會有咩表示?

農曆新年已經比咗,佢哋新年我晤會比!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

I gave her $100 Laisee in the past 2 years. this year will do the same. 利利是是, just a 意頭la.

大宅

下!無諗過比表示喎~~~我地農曆新年就比利事咋!
Agent話8月新年,9月國慶,所以要比佢依兩個月放多一日假咋!唔放假就補錢囉。

複式洋房

引用:下!無諗過比表示喎~~~我地農曆新年就比利

原帖由 fionliss0522 於 11-08-25 發表
下!無諗過比表示喎~~~我地農曆新年就比利事咋!
Agent話8月新年,9月國慶,所以要比佢依兩個月放多一日假 ...
唔好理agent跟足香港勞工假期就ok,無恥agent幫工人屈錢

別墅

今年的齋戒月是由8月1日開始,今年的齋戒月只得29日,所以假期=即是你們所說的新年應是由8月30日早上第一次朝拜鐘聲響起後開始。假期一連4日,即是8月30日(星期二),8月31日(三),9月1日(四)和9月2日(五)。

我們這邊的習慣是,新年時家中長輩會給孩子糖果和小利是,至於成人呢,我們是很少可會派的。所以我們這兒叫這假期做糖果節。

別墅

今年的齋戒月是由8月1日開始,今年的齋戒月只得29日,所以假期=即是你們所說的新年應是由8月30日早上第一次朝拜鐘聲響起後開始。假期一連4日,即是8月30日(星期二),8月31日(三),9月1日(四)和9月2日(五)。

我們這邊的習慣是,新年時家中長輩會給孩子糖果和小利是,至於成人呢,我們是很少可會派的。所以我們這兒叫這假期做糖果節。

大宅

回覆:carolyilmaz 的帖子

我工人做得好好,好多人都贊佢。我給了$500比佢,話比佢阿媽過年。

carolyilmaz  只要你給得開心就行了,工人和她家人又開心。  發表於 11-8-25 23:35
carolyilmaz  這是一個大節日,我們也會給爸媽錢買糖果準備過年的。  發表於 11-8-25 23:34

子爵府

工人好就話醒少少比佢無所謂
唔好既, 多 $1 都嫌多!

我都唔會有咩表示, 咁我地過年佢又有咩表示比我呢? 又唔係照放假去開心!

侯爵府

我地屋企每年都比兩次利是工人,
第一次係中國新年,第二次係佢地既印尼新年,
其實多少唔重要,心意黎姐!!

首頁

尾頁

跳至