爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

假如你剛攞牌,會唔會揸老公部車?
佢駕係Lexus, 車身都算大,仲有3000cc

我會一至五揸返工,而佢只會在周未才開車,你地會點做?

1. 自己買過一部平二手細車操車(每人一車)
2. 換左老公部車,二公婆揸埋同一架(因為時間分配得到)
3. 唔換車又唔買多一部車,照揸老公部車可也

(附加資料:我工作地方有免費車位,而自己屋苑泊車大概一千蚊)

別墅

如果妳財政許可...我認為可以買一部細車操一操先...
因為P牌好容易弄花車身...如果3000CC...應該是大車...好難駛...特別是泊位...
我就買了十年GOLF 2.0...因為是細車...無尾...EASY泊位...

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你老公唔仲介意你虐待佢"小三"咪揀
3. 唔換車又唔買多一部車,照揸老公部車可也

複式洋房

其實如果你唔介意架車會hi花~其實無謂買過另一架車~因為養兩架車煩好多,而你地又唔係同一時間要渣

複式洋房

回覆:kellyoms 的帖子

時間分配到,兩人一車好,因保養一架車要花時間,如果你老公唔係特別鍾意現在架車,換架細車一齊用好,有你老公留意架車,唔駛你自己煩保養

大宅

我建議....1
你老公架車一定係大車,一定會整花的﹗
我當年第一間車,老公係為我而買的,只係Mazada323,唔係大架,都俾我撞花晒...
聽聲停...撞爆晒尾燈
U-Turn唔夠位,撞爆晒霧燈
90度位轉彎出停車場,攞唔夠位,司機位車門凹咗
我果陣都係日日揸,10個月之後就換車﹗
而家我已經揸咗6年幾車,基本上係我揸得多過老公﹗
哈...我係個仔的司機,車佢去Playgroup~~~
已經好少有HI花車的問題了﹗

你整花佢架車,佢一定有意見的﹗所以,唔好同佢揸同一架車,講明係P牌車,佢只可以話你技術的問題,唔好投訴你整花架車﹗

別墅

MiniCooperS 發表於 11-8-29 00:56
我建議....1
你老公架車一定係大車,一定會整花的﹗
我當年第一間車,老公係為我而買的,只係Mazada323,唔 ...

同意...P仔幾小心都會弄花車...我駕了半年...已經好好好小心駕...都曾經泊車弄花了車尾小小...

大宅

回覆:P牌 - 揸咩車一問

我老公本來都叫我開佢架新benz 但我怕撞花 所以買另一部二手七人車 撞花都無咁肉痛 同埋七人車夠大載兩個女同爸媽出入

複式洋房

同我一樣CASE

老婆考到車牌之後, 星期一至五揸返工(依家P牌8個月),假期我自己揸返

揸左個零兩個月已經花左, 雖然係預左, 但見到真係肉赤架.

其實妳咪同老公商量下囉, 佢肯又唔介意嘅咪揸佢架車, 唔肯嘅而又負擔得起咪出架車囉!!!

水晶宮

for me
i will choose no. 2

洋房

CC 少一點會較易控制油門

伯爵府

snailman 發表於 11-9-3 07:59
CC 少一點會較易控制油門

我係樓主, 好多謝你地咁多位既意見

揸番老公架車, 我第一樣野諗到既, 係怕自己揸唔掂, 多過怕整花佢部車
架車3千CC, 平時佢唔係點比油, 都好似開得好快,
我成日叫佢揸慢DD啦, 佢已經話, 我邊有比油唧

買唔買多一部車, 真係好睇自己既經濟狀況, 同埋實際需要
但我又怕, 唔通永遠唔揸老公架車?

有無人一開始揸左細車, 就適應唔番大車既呢?

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至