跳至

首頁

尾頁

洋房

小女今年要選擇小學但唔知邊間上水小學好,還想知道哪一間小學注重品德和功課一般多的學校??

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果揀注重品德的北區學校,寶血會培靈一定係最好,因為培靈係天主教學校,又係修女做校長,品德要求比較高,學生會比較純品,而且在香港所有寶血會的學校都係以品德好出名,沒有一間係差的
但培靈都有弱勢的地方,因為北區沒有天主教中學涵接,而且培靈的校舍比較細

男爵府

于良發都幾嚴.........同埋功課都係一般多, 唔會太多!!

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

男爵府

但我都聽聞培靈幾著重品德的.........
不過都係聽.......姐!!

至於講操口....哈哈!!其實間間學校都總有一D曳曳學生....無可避免!!

男爵府

我的細路讀過培靈,亦讀過上水榮真小學。

培靈屬天主教學校,位置比教近工廠區。傅統教學。
的老師是用既是比較保守教學方法.
放假前,就好多功課,呢個睇的家長既看法。
有的家長會喜歡小朋友多功課。

冇聽過個女講過粗口喎。 (若佢在我背後講就唔知啦! )

另一個孩子讀榮真小學, 老師們非常有heart, 好錫小朋友.
不過如果讀佢地呢間小學,最好要小朋友備課,否則佢地教得好快,跟唔上就煩了。

其實如果有家長在孩子小一時入唔到心儀的小學,何不在孩子 小二 時試試呢?
我個女也於小四成功轉校.

大宅

Will you choose primary school at Tai Po?

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

我和囝囝都係培靈畢業, 學業成績和品格都OK, 其他小學教到學生的東西培靈都比到, 是否成材就要靠學生自已的學習態度及父母的支援, 大約兩年前鄧顯有一位10優及一位8優狀元都係培靈畢業, 至於校舍細, 咁鄧顯, DGS, 聖瑪利 , 它們的校舍都好細, 室雅何須大, 又唔係揀樓住, 無謂將大人個套加諸於小朋友身上, 他們較着重朋輩關係及相處, 老師的關愛, 反而在學校硬件上覺得無乜所謂。

MATTMIA   發表於 12-8-25 16:43

禁止訪問

回覆:上水邊間小學好和注重品德的學校

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:MumMum_Lai 的帖子

聯和墟

首頁

尾頁

跳至