家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

窗口式分體冷氣機1 匹邊隻好?
較凍及慳電而且好用

THANKS

大宅

回覆:lm251099 的帖子

Panasinic is good, cool quickly and quiet. Daikin is also ok

民房

回覆:窗口式分體冷氣機1 匹邊隻好

而家差不多全部既窗分都係2級能源標籤,樂聲都一樣,但2級又不是好做電既,你不用擔心,1同2級只差小小啫。樂聲好貴啊,我老公之前去電器舖睇,佢話想買部比奶奶同阿B用,無論大細舖都唔平,最後係老人家既龍威之下係奶奶樓下間電器舖買左隻叫伊萊克斯(未聽過呢,我都未,不過老公話個sale姐姐話係歐洲機)既窗分一匹!真係唔錯,又平,老公做過搜集,呢隻係有自己廠做,品質有番甘上下,電器舖又有安裝保養添!希望我們既經驗幫到你~

子爵府

我昨天裝了金章一匹
夠靜。$23xx
是一級標籤
我是用家。
不是打手

大宅

我部樂聲1匹機是新裝的,開至9度勉強OK,不算靜,而且每次開著便滴滴答答響個不停,就像外面下雨般,起初還以為是樓上冷氣滴水,差點去投訴,有人可以告訴我是甚麼原因嗎?

子爵府

賣機的人有提過,是機的設計,金章都是這有水聲的設計,好處是慳電和比較涼,飛歌是另一種設計,吾會有水聲,但不比金章涼(設計是放engine的位置)

別墅

回覆:twl40c 的帖子

有否拔掉機尾底部黑色去水塞

別墅

引用:我部樂聲1匹機是新裝的,開至9度勉強OK,不

原帖由 twl40c 於 11-08-31 發表
我部樂聲1匹機是新裝的,開至9度勉強OK,不算靜,而且每次開著便滴滴答答響個不停,就像外面下雨般,起初還 ...
有否拔掉機尾底部黑色去水塞

大宅

唔清楚,只知道應該有裝去水喉,其實同時裝了三部,只有這部有問題,遲早忍無可忍,但叫師父檢查是否要成部機拆落嚟?唉!又抹餐死。

別墅

日立小涼伴

大宅

去年裝了一部日X,沒有水聲,但用IPHONE(不太專業)量度噪音,有70多分貝,很吵耳而且不夠凍。叫師父來檢查了多次,他認為是死症,因房間的冷氣機位在床的右上角,除非我能站著睡,又說慳電設計的運作是每到一定冷度便自動停機,結果我每晚除了熱至滿頭大汗外,還要忍受不斷停機的嘎、嘎聲。

大宅

我有個元朗地膽friend,有條街好多裝修公司,Lee排搬屋所以跟佢四維格價
Panasonic, 好靜啊,元朗?鳳街玉龍樓有間電器鋪,包裝3/4匹$2450,D?C成$3050貴成5舊水,可以上www.price.com格下價
呢d料送嘅
換廁所同工同料,有間800廁所900工,我幫襯lee間580廁所700工
富達廣場地下加洲紅則有間全條街快靚平的窗簾公司,例如同–款布別人賣40蚊碼,佢地賣30蚊,而且店主的仔及新抱起貨和裝都快靚正

grace_xian  多謝你, 搵到www.price.com.hk  發表於 11-9-6 11:43

侯爵府

環保接龍勳章

我用開利.. 廳房都係,
無投訴. 正!

子爵府

畀面勳章

藍貓仔 發表於 11-9-4 22:34
我有個元朗地膽friend,有條街好多裝修公司,Lee排搬屋所以跟佢四維格價
Panasonic, 好靜啊,元朗?鳳街玉龍樓 ...

sorry, delete

大宅

回覆 twl40c 的帖子

你應該叫c父來check 我今年5月買左2部樂聲用左幾曰就轟轟聲 後來叫回裝機個c父上來check 原來個c父唔記得拎走舊鐵 兩部都係 之後又有d喲喲聲 今次打去代理叫c父上來check 個c父話個扇葉制鬆左加左隻戒子上去到現在都好靜

大宅

謝謝你的提示,我真的忍受不住了,天天像打十號風球般,吵得很討厭,但我想多問一句,維修時是否要將整部機拉出?若是,我要先部署一下。

大宅

回覆 twl40c 的帖子

你講甚麼原因要維修 因c父會問 我講的原因 可能c父已get到 不需要移機 c父只加了1個戒子圈 襯重有保養快d打去啦

男爵府

我用左 RASONIC 樂信三部分体式一匹,三年来都ok, 夠凍,省電,又靜,房內每個角落都是26度,我check過,haha

男爵府

我剛買左富士 分体2部一匹係珍宝姊妹廠都ok!

子爵府

yellowmama 發表於 11-8-31 22:50
賣機的人有提過,是機的設計,金章都是這有水聲的設計,好處是慳電和比較涼,飛歌是另一種設計,吾會有水聲 ...
金章 = 大陸機

首頁

尾頁

跳至