在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我小女小一時, 我係放佢到補習社, 直至放工才接亞女回家, 上星期六, 我正想幫女女搵另一間補習社, 因上年間補習社我覺得不好, 但最后, 亞女都堅持去回上年那間, 那麼, 我就幫她報了名, 交了學費.

到晚上, 亞女同我講, 可否不去補習社, 佢唔想去補習社, 想留係屋企, 但亞女答應我會一回家, 即刻換校服, 跟住做功課, 做完就食小小野, 洗澡, 之后就打電話比我, 問左我先會開電視睇.

我跟她說, 9月份補習費巳付, 那麼9月就照去補習社, 可能去完, 又覺得適合呢? 如果真係都唔喜歡, 咁就10月比佢試吓留在家中, 但我一發覺亞女無跟答應我的方法去做, 又或者成績退了步, 我就即刻要佢再回補習班, 亞女都答應.

請問各位媽媽, 比小朋友自己留在家可行嗎? 會唔會因此學壞? 請比意見, 謝謝!

大宅

好似16歲以下的小朋友唔可以獨留在家架喎, 要有成人陪伴。

侯爵府

安妮EE 發表於 11-8-29 11:52
好似16歲以下的小朋友唔可以獨留在家架喎, 要有成人陪伴。

當然唔係佢自己一個啦, 我係有個PART TIME EE係到做清潔煮飯, 亞女就自己係家做功課.

大宅

學壞又唔會既, 但你個女自唔自覺先? 可能你間唔中要打電話提佢, 或者同佢要有個承諾囉。我有個朋友同你一樣都係有個ee在家, 自己做功課, 都ok

侯爵府

安妮EE 發表於 11-8-29 12:04
學壞又唔會既, 但你個女自唔自覺先? 可能你間唔中要打電話提佢, 或者同佢要有個承諾囉。我有個朋友同你一 ...

THANKS!

因我始終覺得佢年紀太細, 但唔比佢留在家, 堅持要她到補習社, 我怕會另佢反感, 重無心機做功課, 所以希望取多點意見

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

最緊要係樓主信唔信自己個女....如果樓主覺得阿女係可以自動波, 唔使人理的話, 咪當比個機會自己阿女學習下囉

水晶宮

我就唔夠胆比佢留係屋企,就算有鍾點EE佢都唔會TAKE CARE你個女。女仔怕佢成日留係屋企會學壞。

tszyau2000  我都吾夠膽比個囡向屋企...始終都係細...  發表於 11-9-26 17:49

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個人意見反而唔想初小小朋友已經要去補習社 ,除非佢成績唔係太跟倒 ,自律性又真係唔夠 , 我小朋友都係放學回家自行做功課 ,其實可以訓練小朋友自律性與責任 ,妳睇而家時下都興 補習 or 睇功課 ,小朋友要人督住完成 ,又或者補習社只係比個答案佢地 ,孩子自律性與責任 都比以往孩子底 ,當然唔係個個孩子都係 o甘,但初小係訓練佢地好時機。如果妳唔放心 ,妳可以同小朋友一齊設定時間表 .eg . 放學 --> 吃茶點 --> 做功課+溫習 --> 活動時間 ......等等 ,佢做得好就讚賞下佢 。

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 11-8-29 13:26
我個人意見反而唔想初小小朋友已經要去補習社 ,除非佢成績唔係太跟倒 ,自律性又真係唔夠 , 我 ...

我小一比亞女去補習社, 主要原因係家中無人湊, 係補習社當托兒咋, 話睇過D功課, 我回家要重新幫佢CHECK, 因都係有錯的, 我巳經有D不滿了, 好多時, 我放工去到振亞女, 佢都未走得, 我以為係亞女未做好功課, 實情係D職員未有空同她對功課, 真係白白浪費我同小朋友既時間. 亞女話, 其實做功課係好快, 但每次得CHECK要等好耐. 到回到家, 先再同亞女洗澡, 再吃飯, 之后再同佢對功課, 搞完都要SLEEP了, 跟本無時間再同佢傾吓學校裡既野.

但今次, 見亞女提出想回家做功課, 話自己可以搞掂, 我放工回來時, 佢會洗好澡, 而后睇陣CARTOON, 聽落有紋有路, 所以想比佢試吓, 但又心大心細.

tszyau2000  無人幫手湊又確係頭痛kei...  發表於 11-9-26 17:50

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

你地屋企同學校好近?? 女女二年班就可以自己放學番屋企架喇??

侯爵府

Ekko 發表於 11-8-29 14:05
你地屋企同學校好近?? 女女二年班就可以自己放學番屋企架喇??

步行15分鐘啦, 但我係比亞女搭校車, 我會叫PART TIME EE接亞女校車, 再送佢回家, 先開始清潔煮飯

水晶宮

我中學個老友由細到大父母都唔係屋企,佢到左中學時已經模清楚屋企無人既時間,結果到左15YRS開始就日日帶住係佢樓下既男仔上佢屋企,結果仲攪大左個肚.....呢件事我好印象深刻,所以我個女如果我唔得閒,我會帶佢去婆婆或99度,起碼放心D。

peachcreamy  15歲其實好大個,佢有心呃阿爸阿媽真係好難防. 要多D同仔女溝通  發表於 11-8-29 16:04

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我大仔出年9月都P1,我都係因為屋企冇人所以想搵補習社睇佢做功課。想問下你果時果間會唔會接放學架?? 定係都係PART TIME EE 帶佢放學再去補習社??

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:worry 的帖子

妳囡囡都想試下,妳咪比d 信心相信佢 law.其實響屋企總之有大人睇住就ok啦!而且d時間應該好用d ,講真,如果要學壞響補習社都會學壞啦!最重要係攪好親子關係,不過夜晚要睇佢功課就辛苦小小,囡囡自己都話負責任,妳應該信佢。

禁止訪問

伯爵府

回覆 shan_c00 的帖子

去完補習社 重要請麻補習老師 唔係金錢上既問題多

反而我覺得係個小朋友壓力 要關心多點

係咁迫 未必係一件好事

開開心心又一天

禁止訪問

侯爵府

Ekko 發表於 11-8-29 14:34
我大仔出年9月都P1,我都係因為屋企冇人所以想搵補習社睇佢做功課。想問下你果時果間會唔會接放學架?? 定係 ...

我就係貪佢肯幫我接校車, 所以先送亞女去補習, 但佢地好多時都會失時, 所以, 亞女會原車送返學校, 攪到我要自己去接回亞女, 亞女自己又唔開心, 去同補習社講, 佢地只係講聲SORRY, 下次會小心.

所以, 如果你仔間補習社係學校附近, 就會好d, 最見遲接亞仔, 影響無我女咁大

侯爵府

shan_c00 發表於 11-8-29 17:04
回覆 HAPPY_YY 的帖子

唔係...叫d 家長比小朋友去補習社, 係因為佢地屋企無人睇小朋友. 又唔請ee 湊, even ...

咁我女其實又真係做得好快, 只不過, 真係無人睇, 我先被逼要佢去補習社, 依家有左個PART TIME EE係屋企, 我無期望佢幫我睇女, 我係要亞女全程自己做自己野, 只不個, 有個大人係屋企會安心d.

首頁

尾頁

跳至