興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睛靈勳章

chinatea 發表於 11-9-19 15:50
回覆 carrie.carrie 的帖子

其實唔應該放大遺照架,而家好多人都跟唔返古老做法,古老時冇相機請人拍照好貴 ...

係呀~~~ 我屋企都掛咗老爺張車頭相, 上個禮拜返去我教阿女叫阿爺~~ 忽然間一陣風吹埋個窗~~
驚就唔太驚, 不過嚇一嚇lor~~ 我對呢啲又無乜感覺, 初初掛張相喺度都有啲驚, 不過都咁多年, 又慣咗lu~~

瑪瑙宮

chinatea 發表於 11-9-19 15:50
回覆 carrie.carrie 的帖子

其實唔應該放大遺照架,而家好多人都跟唔返古老做法,古老時冇相機請人拍照好貴 ...而你個問題點解小朋友會驚,始終果張係人像有對眼,你行去邊雙眼都好似睇住你,加上死者本來就係家人,你帶佢返屋企,佢都會出來行下坐下啦.

呢個 MAMI carrie.carrie ,佢話既先人既大相,
已經搵紅紙包住架喇, 唔係冇包架,

我自己亞爸張車頭相, 就拎左番鄉下,
祖屋度供奉, 因太大張, H.K. 亞媽間屋,
唔知點放好, 鄉下間屋大, 地方多,
亞爸又好 LIKE 鄉下, 就帶張相番去喇.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

睛靈勳章

仲有十幾個post~~ 預備走佬......

chinatea  我今日好勤力架啦,你地努力呀.  發表於 11-9-19 16:18

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 11-9-19 15:33
回覆 miffymiffy 的帖子

果日都好靈異架,有人介紹我聽亞潘,佢叫左我好多次聽,我冇收音機所以冇習慣聽電台, ...
好精彩呀 有野唔明, 可唔可以問

我睇到佢前世係和尚, (亞潘前世係和尚?)

果晚我突然個魂跟左佢地去, (即係你瞓左覺出去 ?)

鬼仔請走之後,d有陰陽眼人上去台講見到咩呀. (上台 ? 電視台 定 人地表演既舞台?)

風水佬又話自己係法料仲話識捉鬼添..真攪笑. (係咪 XX法正 ?)

水晶宮

chinatea 發表於 11-9-19 15:01
我岩岩又有激氣野,而家d人真係冇朋友感情架,識佢十幾年,果年契女話跟我返星加坡玩,佢帶呢個女子一齊來,去到 ...

茶姐唔好嬲啦, 佢正正只係一個攞著數嘅酒肉朋友, 知佢份人係咁咪算囉, 好嘅岩傾嘅叫friend, 要受氣嘅咪散band囉

chinatea  我激一激反彈左就冇事架啦,多謝你呀..錫啖先  發表於 11-9-19 16:10
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

先人如果土葬佢張車頭相可以拎返,但如果火葬就最好一齊燒返比先人,因為一火完之後,先人就冇形冇相,比返張相佢,等佢仲記得呢個樣係佢來.唔應該帶返屋企架.

而且老人家已經有兒有女有孫,只要用張細相請埋佢上神檯坐就得啦,但如果有d人3層神檯,上面擺大神,咁先人就唔可以擺神檯啦,另外擺開,因為佢地位都唔夠大.

用紅紙包住只係幫佢避開d門口土地,等佢入到屋,而唔係唔出來.總之有小朋友但又想擺老人家相就最好換一相細相,整個架擺上牆頂,唔好眼look look嚇道小朋友.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 miffymiffy 的帖子

我睇到佢前世係個肥和尚,所以今世佢心胸有一道黃光,就係咁佢唔會比野跟身架,做呢d節目都岩佢架,而司徒我90年代已經識佢,睇住翜修法架,係唔係有料...唔多清楚,我先生臨過身前最後見面係佢個壇開張,不過佢家庭係風水學架.

我講神棍果道有幾個啦,連個低胸女人都係咳咳咳...根時高運啦.

果次係酒店一個宴會廳攪架,有個台仔咁啦.

我訓教係llook係床low,出魂係打住坐係道.返到來腰酸背痛low,暈暈地想嘔咁.
<br><br>

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 11-9-19 16:07
先人如果土葬佢張車頭相可以拎返,但如果火葬就最好一齊燒返比先人,因為一火完之後,先人就冇形冇相,比返張相 ...
唔好話小朋友驚啦,我見到d先人相都覺得佢地對眼跟住咁架,我都

水晶宮

我細個住唐樓, 亞爺張大車頭又係掛响屋企嘅, 次次望住都好驚架, 唔係因為見到, 係因為張相太大有d驚嚇感唧
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

瑪瑙宮

而家好多明星相, 都係好大張, 通街都有,
仲張張 LOOK 大眼架,

^w^  HAHA~  發表於 11-9-19 16:34

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

所以唔好搵野來嚇自己low,大人都驚小朋友又點會唔驚,好啦我又歡樂時光好快又到運動打圈時間,我出去沙地打圈唔係出閘會甩腳..
<br><br>

子爵府

好媽媽勳章

ho_mama 發表於 11-9-18 08:21
早呀!呢兩日教仔做功課,教到嘔血,超忙!家下d學校痴架,16樣家課,又要抄寫又有週記,駛唔駛咁呀!mou ...

你個仔几多年級, 我個仔1-3年級都好輕鬆, 但一升到四年班, 真係人都癲埋, 我睇多一兩個月, 再係咁落去, 我唯又送佢去補習班做功課, 唔洗咁傷感情

瑪瑙宮

我屋企冇掛過先人既大相,
但去到人地屋企, 好多時見到人地屋企,
掛先人既大相, 我又冇乜驚既感覺.

而家我有放張亞爸生前既細相 ( 証件相 ) 響銀包.

瑪瑙宮

仲有幾個回覆 就開新 PART 4喇.

chinatea  嘩..你今日好懶...我加班要加人工  發表於 11-9-19 17:12

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

moonlight9198 發表於 11-9-19 16:29
仲有幾個回覆 就開新 PART 4喇.
月亮姐,你開定啦

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chinatea 我第一次去亞潘個網聚,佢地玩請鬼仔,我就見澳門來個女人身後就有個. 發表於 1 小時前

係咪亞ANN呀?

我都有聽開呀

chinatea  我聽得好小所以唔知d人名,而家都冇聽成年幾啦,有時都唔知d人聽咩.  發表於 11-9-19 17:13

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

chinatea 發表於 11-9-19 16:07
先人如果土葬佢張車頭相可以拎返,但如果火葬就最好一齊燒返比先人,因為一火完之後,先人就冇形冇相,比返張相 ...

我先父係火葬 張車頭相都係放係屋企 我果時(未嫁)成日望我老豆張相 我家姐仲話驟眼睇好似見到我老豆(斬)眼 不過細個時到出黎做野見過我老豆幾次

瑪瑙宮

GogoCheung 發表於 11-9-19 16:29
你個仔几多年級, 我個仔1-3年級都好輕鬆, 但一升到四年班, 真係人都癲埋, 我睇多一兩個月, 再係咁落去, 我 ...

將軍澳, 寶林村, 有間朗日補習社幾好架, 你去睇下啦.

瑪瑙宮

^w^ 發表於 11-9-19 16:33
我先父係火葬 張車頭相都係放係屋企 我果時(未嫁)成日望我老豆張相 我家姐仲話驟眼睇好似見到我老豆(斬)眼 不過細個時到出黎做野見過我老豆幾次

講黎聽啦, 你點樣見到你亞爸 ?
響 PART 4講啦.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

moonlight9198 發表於 11-9-19 16:35
OK 不過唔驚架

首頁

尾頁

跳至