親子旅遊

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

想聖誕節去韓國滑雪, 大家交流一吓資料!! 我agent話佢末有聖誕節去韓國package.

大家知唔知邊個滑雪場近首爾D, 唔駛坐太耐車.

複式洋房

me too, I also want more information, thanks!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 bbeasy25 的帖子

我上年去韓國滑雪,跟東瀛遊,行程好好,你可以留以吓。

男爵府

Thanks. But I want to ski at least 3 days. Anyone has been Alpensia Resort(阿爾卑斯)?

禁止訪問

大宅

bbeasy25, you are very lucky that I stayed (自己去滑雪)there for 5 days last year.... and planning to stay in Aplensia again in coming winter.... what do you want to know?

男爵府

BigMac16 發表於 11-9-5 13:15
bbeasy25, you are very lucky that I stayed (自己去滑雪)there for 5 days last year.... and planning t ...

Hi Big Mac16,

謝謝. 我想知道由首爾去Aplensia要幾耐車程, 同係邊度搭巴士去? 仲有我同4歲仔仔去, 附近有冇其他嘢玩? 你上次住邊間酒店? OK嗎?

民房

http://www.gotrip.hk/discovery.html?keyword=%E9%9F%93%E5%9C%8B

大宅

我都想知呀~

男爵府

Any update?

禁止訪問

大宅

引用:回覆+bbeasy25+的帖子 我上年去韓國滑雪,

原帖由 olympic08 於 11-09-02 發表
回覆 bbeasy25 的帖子

我上年去韓國滑雪,跟東瀛遊,行程好好,你可以留以吓。 ...
How much?

大宅

Bbeasy25,

Alpensia is run by Intercontinental hotels group, thus the resort is great..... 詳細資料可以係佢地 official website 搵到。整體來說佢係新+靚,我上年租的係2 bedrooms apartment, 非常大仲有3個露台,正!
至於滑雪方面,你本身識唔識呢?一般玩家係可以滿足到,但如果你滑得好叻就可能覺得唔夠刺激, 因為ski slope冇龍平/鳳凰城咁多......如果你個仔4years old 應該可以,因為我個女上年去滑雪的時候係都4歲,佢係嗰邊學識,後來玩到跟daddy坐吊車上山頂滑落來,由朝滑到晚。所以依家每年冬天都會出去滑雪......

另外Alpensia其實好近龍平滑雪埸, 5-10mins ride, 可以過埋去嗰邊玩。至於交通,由seoul去一般要3.5hrs.... And there are some ways transfer from Seoul to there.....

男爵府

BigMac16 發表於 11-9-7 02:37
Bbeasy25,

Alpensia is run by Intercontinental hotels group, thus the resort is great..... 詳細資料 ...
Hi Bigmac,

點解甘夜都未訓呀? 我地今年都決定去返龍平滑雪, 因為我地覺得龍平真係好好玩. 呀仔今年話要學埋玩snowboard, 我又要搵教練教佢. 其實我地都今年大家都係首爾過農曆年, 睇下會唔會係滑雪場相遇. 今年我地想再征服多一條雪道, 睇下得唔得先. 你講得岩, 我地呢幾年, 年年都去滑雪,真係玩上引, 所以我地依家都係每年都會去滑雪, 而家次次去滑雪都識到好多新朋友tim.
:) :)

男爵府

回覆 BigMac16 的帖子

Hi bigmac,

2 bedrooms apartment 幾錢日晚呢? 租滑雪用具貴唔貴呀? Tks!

男爵府

BigMac16 發表於 11-9-7 02:37
Bbeasy25,

Alpensia is run by Intercontinental hotels group, thus the resort is great..... 詳細資料 ...
謝謝回覆!!

我同老公都識滑雪, 之前去日本滑, 舊年聖誔仲去咗日本東北滑同玩, 估唔到今年人面全非. 所以我哋今年想試吓韓國滑, 但係有D驚聖誕夠唔夠雪量, 滑冰就唔好啦!!

我個仔仲未敢滑雪, 唔知今年曾唔會好D. 你係咪係Alpensia請私人教教你個女, 識講英文?? 需唔需要預地Book定? 其實我比較担心交通問題, 你知冬天多行李, 又要帶著細路係雪地行好麻煩. 唔知韓國有無得自駕? 可以方便D..

大宅

Hi toto, 我呢排成曰半夜醒咗瞓唔番,咪覆吓bk囉!你又做乜半夜唔瞓?你今年又龍平我可以約你喺嗰邊食飯喎.....

Bb clever, 2 bedrooms 好似係around $1500 per night, and ski rentals around w$10,000 per day.....唔貴!如果租細d既房會平d..

男爵府

BigMac16 發表於 11-9-7 14:18
Hi toto, 我呢排成曰半夜醒咗瞓唔番,咪覆吓bk囉!你又做乜半夜唔瞓?你今年又龍平我可以約你喺嗰邊食飯喎. ...

Bigmac,

甘你係唔係住返Alpensia呀? 你幾多號住呀? 我就應該係22/1-27/1都係龍平滑雪, 如果近既, 可以搵晚一齊食飯喎. 講開又講, 我21/1 wait到早機喇! 唔駛坐凌晨機.
:) :)

大宅

bbeasy25,
講到滑雪一定係日本好好多,不過韓國就勝在平好多...... 韓國自駕未試過、因為好多滑雪場都有shuttle、所以唔難揾.至於雪量就睇彩数,事關我前年去好正好夠雪,但今年年頭去(chinese new year)-17度好凍但又冇落雪...... 樓上網友ToTo, x'mas去就好大雪.... really depends on the weather!!

另外我個女係老公自己教滑雪,韓國教練一般英文都係唔得.如果you need a coach who can speaks English you need to book in advance, it cost higher than Korean speaking coach and only few of them... also, most of the ski resorts will not allow foreigner to join the local ski learning class as for safety reason.

珍珠宮

阿爾卑斯 & 龍平都好似離 Seoul 好遠, 要坐幾個鐘車程. 請問仁川個滑雪場係唔係近啲 Seoul?? 好似附近仲有個 miranda spa 添.

如果志在俾小朋友玩睇吓, 玩吓, 感受吓雪 o既...唔知仁川呢個滑雪場又 O 唔 OK 呢 ?? many thanks.

首頁
12345...16

尾頁

跳至