自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

見大家議論紛紛,我lunch hour都睇咗
http://www.youtube.com/watch?v=PrD9noZOqk0

我又覺得o個兩家長(9歲小朋友個家長同$1200@8暑假活動)都算正面,除咗去沙灘玩要幾百蚊有d誇(我星期日先帶完兩個仔去,搭車/飲嘢夾埋$45左右)

個阿媽都最後都要個小朋友答應唔用黎打機,先要部電腦,幾正面bor

其實,我只係覺得d小朋友好無辜,但都已經好幸福,起碼有衣有食有書讀。收集簽名都只係話要15年免費教育同增建公屋,呢d都係基本民生,比起遊學,算合理好多。

個街頭劇係d社工既問題,灌輸d不良意識,利用小朋友,呢點真係好討厭。

同埋有個人講1對1學羽毛球,一個月要成千幾蚊,我心諗呢d咁奢侈既活動,都唔係一般市民/中產負擔得起,而且羽毛球係好容易去進行group class,又唔係彈琴,搵黎講。

我又未至於不滿呢集,不過真心希望d小朋友可以努力讀書,將來努力工作,唔洗下一代又問點解。其實d小朋友仲係好天真/好可愛。

lok1503  yes...個小朋友比較唔生性, 但仲細丫...  發表於 11-8-31 18:39
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

真心希望d小朋友可以努力讀書,將來努力工作,唔洗下一代又問點解。其實d小朋友仲係好天真/好可愛。

認同

男爵府

我lunch hour都睇咗
我覺得,他們不算是不幸的,有吃有住有書讀,仲有福利署辦的暑假班,其實已經算不錯了。
至於他們拍攝他們不可以去的場所,問:點解?
這個比較無道理,那些是需要收費的,也不是一般家庭能消費的,至於冒險樂園投幣遊戲之類的,我覺得可玩可不玩,不算基本需求。

LedTV  我都唔會去冒險樂圓玩,掉錢落海咩  發表於 11-8-31 16:18
CALVEN  我從來吾帶我囝去冒險樂園,但節目講成係必需品mouth:  發表於 11-8-31 15:15
fengfeng  yes  發表於 11-8-31 15:09

公爵府

問題是灌輸左一套錯既價值觀給小朋友..

pigpigyy  agree  發表於 11-9-1 16:34
LedTV  AGREE  發表於 11-8-31 16:18
alice44  yes  發表於 11-8-31 15:33
180  agree  發表於 11-8-31 15:27
mcdullyiu  agree  發表於 11-8-31 15:16
我想生三個  agree  發表於 11-8-31 15:10

男爵府

我lunch hour都睇咗
我覺得,他們不算是不幸的,有吃有住有書讀,仲有福利署辦的暑假班,其實已經算不錯了。
至於他們拍攝他們不可以去的場所,問:點解?
這個比較無道理,那些是需要收費的,也不是一般家庭能消費的,至於冒險樂園投幣遊戲之類的,我覺得可玩可不玩,不算基本需求。

fengfeng  agree  發表於 11-8-31 15:26

禁止訪問

引用:見大家議論紛紛,我lunch+hour都睇咗+http:

珊瑚宮

環保接龍勳章

當然可以啦. 我老公同我睇法都好唔同架. 唔係要個個諗法一樣架嘛

LedTV  我老公覺得我激動..  發表於 11-8-31 16:19
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

複式洋房

我都好認同,尤其比起東張西望

大宅

其實我地都好理性, 唔係話一見人呻窮就發茅 只係唔明點解而家咁多免費/ 低收費康體場所/ 活動, d 人都仲係呻呢樣呻嗰樣呢? 比起我地成長的環境, 其實呢一代真係好多資源.

男爵府

主要是單親家庭比較可憐!

水晶宮

講老實。

我好鍾意小朋友,小朋友天真可愛,同埋佢地唔可以選擇出生的家庭。

我估網民針對的是有能力工作但不自力更新的父母,又或者係一黎香港就要攞福利的新移民,再加上推波助瀾的政棍、社工。希望佢地學懂什麼叫知足。例如遊學,學樂器,其實又係咪必需呢?又要政府資助呢?

kck811  無錯 , 一小撮人既行為影響真正需要幫助既人 .  發表於 11-8-31 18:37
180  agree  發表於 11-8-31 15:28
fengfeng  totally agree  發表於 11-8-31 15:25

水晶宮

yes agree

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

支持,要知足常樂!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係唔認同d社工/組織教壞小朋友。

小朋友如果發自內心問點解,其實可以係一件好事,家長可以話俾佢地聽,因為佢地家窮,如果想要,將來就自己努力賺錢去獲得,千祈唔好問人攞﹗ 我有d表哥細時比較家貧,有d嘢我家有佢地家無,我d姨媽都係咁教佢地,而家佢地都好出息。

km1357  AGREE,   發表於 11-9-1 10:35
lok1503  yes...  發表於 11-8-31 19:00
alice44  agree  發表於 11-8-31 15:36
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當然可以喇…
以前每次見到類似報導,
都會好同情佢哋,
但唔知由幾時開始,
發覺自己已經變得麻木,
還會有點煩厭…

sasa0208  我又係喎.....  發表於 11-8-31 15:56
pondlily  加油~唔好令自己變成咁~  發表於 11-8-31 15:38

珍珠宮

我都唔認為係小朋友既問題...佢地唔係自己決定黎唔黎呢個世界.
我係覺得佢地d父母好討厭!
生之前已經知自己係咩環境咖啦...仲要生..即係接受啦...
咁仲怨得邊個呢?
如果本身係大陸生活開既..更加應該已經接受係大陸係生活底下生小朋友係咩生活質素...!
咁多大陸黎既單親家庭..佢地自己都要負大部份既責任!
為左以為可以改善生活名一個唔認識,唔了解大自己好多既男人結婚..
仲諗住快d生返個小朋友就可以keep住個男人..
最終緊係唔得啦...咪攪到變成單親囉...
仲要落黎本身生活指數好高既香港生活.
又要係冇咩條件底下同香港既小朋友睇齊...根本就冇可能

大宅

eeb 發表於 11-8-31 15:19
我係唔認同d社工/組織教壞小朋友。

小朋友如果發自內心問點解,其實可以係一件好事,家長可以話俾佢地聽, ...
我同你一樣.

因為呢類節目, 只係會播左小朋友想要呢樣、想要嗰樣, 又或者佢地 d 父母呻話唔夠錢, 但就無講番而家佢地已享有幾多支援, 所以感覺好偏頗. 其實家境冇咁好既小朋友睇左, 都會因此而覺得自己好慘, 或社會欠左佢地. 而我地呢 d 負責交稅的, 就會睇到眼火爆. 老實講, 傳媒係好大責任.,

伯爵府

我lunch都睇左, 個節目探討窮人生活.

講真我有d同情佢地架, 不過果一幕街頭話劇, 灌輸錯誤觀念, 影響成長價值觀, 點解? 點解要問點解? 要問問個天, 或者問你自己, 如果問街外人, 邊個可以答到你?

km1357  佢地應該問下佢地呀媽, 點解唔嫁比李+X   ???  發表於 11-9-1 10:36

首頁

尾頁

跳至