嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

見阿b仔快兩歲諗住幫佢戒片,第一日唔比片佢著同叫佢坐potty,佢賴左幾次,但佢會話比我聽vv不過就係都唔肯坐potty.我push佢幾次佢都好抗拒。第二日佢一急就會話vvvv,係咁通屋走好似好騰雞咁,都係唔係potty/大人toilet到去。最終屙係地下,但佢一見到自己d尿尿係地下就會覺得好羞咁同喊...由佢話比我聽vv到真係屙出黎可以隔成4/5個鐘,其間佢真係會不停話vv架。咁我就知佢真係忍左好耐,vv杲陣就係咁喊,就算比片佢,佢都唔肯屙落條片到。到岀街,我有同佢包片,佢忍忍忍,忍到返屋企又再忍下先屙。見到佢咁樣真係好心痛,昨晚買左個靚d既potty比佢...但都係無用。what can I do?Pls help!

子爵府

好媽媽勳章

我囡個時都係咁,試過8個鐘都唔屙,死忍.從2歲開始train到4歲都要在片解決.佢係control到,急先包片.健康院話佢係toilet phobia,轉介睇心理醫生.心理醫生教從片到potty加多幾個steps,e.g.先包唔好太緊,連片坐上potty,等佢習慣坐係potty解決先.慢慢放鬆到唔貼,即只夾住塊片坐上去,等佢心理上覺得安全習慣.到最後先拎走塊片.我覺得都有少少work,其實最重要佢過到自己心理關口,佢係特然在4.5歲的某日話唔再用片,就真係成功介了.

別墅

Thx for your sharing.最弊佢包片都唔肯去,今朝起身條片仲係乾的,一起身就話vv,係咁喊哂口但又唔屙,連奶都唔飲,直到一個鐘後忍唔住屙左落片到。我已經無叫佢屙係potty到,只係叫佢vv啦,佢都係忍住。我而家係咪應該train返佢屙落條片到呢?真係唔知點好...

伯爵府

我個仔係戒片變左戒水呀!
佢知飲少d水, 咪唔駛去咁多!
條片好耐都唔濕呀!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

anish_mum 發表於 11-9-1 09:00
見阿b仔快兩歲諗住幫佢戒片,第一日唔比片佢著同叫佢坐potty,佢賴左幾次,但佢會話比我聽vv不過就係都唔肯 ...
我個仔都有呢個問題,去街唔去vv,忍到返屋企先去,但係去親都喊到去完為止,真係煩惱
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

哎吖,這個topic令好有同感啊!因我個仔都有咁ge問題!
佢而家2歲半,早幾個月諗住同佢戒片,點知佢唔肯坐potty,又死忍唔瀨尿,係都要等到包番片先痾!
因我要返工,由99湊,99成日唔忍心見佢忍尿,所以幫佢包住片片。之前佢都話淨係痾尿係片片度,poo poo時都肯比我哋"勒"佢痾屎。但而家佢曳到連痾屎都唔肯比我哋"勒",一定要瀨係片片度,激死我啦!
有乜辦法教到佢?有時見佢死到唔肯自己痾屎痾尿,係都要瀨係片片度,真係怒到打佢pat pat。但事後又好後悔,只怪自己當初無好好湊佢,唔應該咁遲先戒片,唉

大宅

我仔2歲,,,又係諗住同佢戒片,,,佢就死都唔肯,,一見到個potty就喊!!!死都唔肯坐落去....
而家只係問下佢有冇vv去...就而經喊定先....唉...我都唔知點算....

首頁

尾頁

跳至