興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我相問用CANON 600D影演唱會,諗住帶埋呢部相機去影,我坐第24行..影個陣應該用咩mode,同埋要整d咩?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

1. 一支大光圈長焦距鏡頭 (最好就300mm 以上, f4.0 就更好)

2. 用auto / 日光白平衡

3. set 連續對焦mode

4. 光圈先決的, 就set 最大光圈, 留意快門值, keep 住 1/150 秒以上 (以歌手企定定來計); 如果歌手郁緊, set 1/200 秒以上快門
(部機如果有 auto iso 去設定就更好)

5. 測光就測歌手臉部
不過, 一般影多幾張, 都可以set 死一個setting 去影

6. 影raw, 方便返屋企時再較下d 光暗, 白平衡

7. 最好就連拍, 一次拍幾張咁去影

8. 有單腳架就更好 / 或者用三腳架開少少都得

版主

坐二十行以上, 真係唔好諗住會影得好好,
好似呢張, 都好似二十幾行, 用 500mm, iso3200, 再crop 返少少, 至影得大個d
加上二十幾行, 角度唔好, 影頭頂多

呢張, 坐第十行左右, 200mm 都夠用

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

男爵府

chloepapa,

用 500 影會唔會隊到前面 ??
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

版主

Bronic 發表於 11-9-3 09:24
chloepapa,

用 500 影會唔會隊到前面 ??

500mm, 記得好似係用左增距鏡, 唔係用支真正焦距500mm 的鏡頭, 所以唔算太長
不過都係要小心, 以免撞到前排觀眾的頭 (如果坐定定去影, 應該就唔會撞到的, 只是有時要就下位就有可能)

首頁

尾頁

跳至