懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

三年幾前我陀第一胎不知幾舒服, 連我C+都話我: 問親你乜都話冇嘅, 你都幾犀利喎!
點知今次完全係兩回事, 雖然冇真係嘔出黎, 但成日都想嘔想暈又攰, 訓極都唔夠, 行多步路又腳痛又腰痛, 仲要而家先8wk, 幾時先陀到生得?? 睇書話, 身體好自然唔會害喜得咁嚴重, 咁我而家身體咪好差? 事實上我上兩星期都睇左三次醫生..............

大宅

唔知係唔係...
不過我身體係好好的,我生阿仔時就無害喜﹗

男爵府

畀面勳章

回覆:tonimaow 的帖子

聽啲老人話生女會辛苦啲,你上次係女定仔呀 ?

大宅

唔係陀仔辛苦D嗎???我頭4個月都好辛苦

KC00  我都係好辛苦,頭四個月都嘔又暈,又係陀仔!  發表於 11-9-5 16:31

大宅

回覆 dragon2012 的帖子

我上次係仔喎! 不過我覺得每人唔同嘅, 我有朋友陀仔都係嘔到屎屎下...

大宅

回覆 MiniCooperS 的帖子

我本身都唔係成日病架, 但今次一有左就係咁病..........

男爵府

睇書話害喜嚴重即係身體唔好, 真唔真?

我覺得唔關事 我上胎仔好舒服 今胎女好辛苦 直頭係辛苦到想唔要個隻 開頭辛苦到成日喊 好彩我唔係好易諗埋一邊 如果唔係肯定有抑鬱

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

回覆:睇書話害喜嚴重即係身體唔好, 真唔真?

我覺得係!上兩胎冇害喜,一仔一女都冇嘔!不過今次成日都反胃,嘔左幾次,又累,可能呢胎年紀比上兩胎大,冇咁好體力同抵抗力罷!

大宅

我個係仔呀﹗我陀的時候一次都無嘔,只係唔係太好胃口﹗

我有朋友,生第一胎係女,第二胎係仔,兩胎都嘔到生

嘔唔嘔同身體好唔好無關,應該係體質的問題﹗

侯爵府

畀面勳章

回覆:tonimaow 的帖子

我陀緊仔,第一胎,依家快9個月啦,未反胃作嘔過。仲要頭四個月超好胃口,食量係未有之前兩陪。我有左之前睇左半年中醫調理身體,唔知係咪錦所以陀得好舒服。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我覺得都有關係, 因為我有3個家姐,

大家姐不嬲都唔多病痛, 佢生仔既, 都好似唔見佢好辛苦
2家姐由細到大身子差到不得了, 生女, 但要成日SICK LEAVE 係家人抖, 嘔到顛
3家姐身體都OK, 生仔, 又係唔見佢話好大問題
我自己細個就打BASKETBALL 好多運動都玩 (我3家姐都係, 2家姐同大家姐就咩運動都唔做), 大左無時間做, 身子差好多, 但上年開始間中又打下波, 又咁啱有左前2個月成日唔多舒服頭暈咁就去睇中醫, 食左十幾次藥, 停左2個月無食啦, 就有左, 成個孕期我都無嘔過, 只係想嘔, 又唔係話好辛苦,但都有一排好累, 少少暈唔想郁咁, 所以我覺得個底子好唔好都關事

男爵府

我覺得有關係,我12w,一啲害喜都冇,仲超食得瞓得。我本身係一個做少陣運動都唔得嘅人,我一星期最少做3日運動,跑步、游水、行山、boxing......,年年都參加毅行者、馬拉松,我一年至多傷風感冒一次,連胃痛都未試過!不過生咗之後就好難好似以前咁做到咁多運動了,可能到我生第2胎時啲害喜會番黎!

男爵府

我覺得有關係,我12w,一啲害喜都冇,仲超食得瞓得。我本身係一個做少陣運動都唔得嘅人,我一星期最少做3日運動,跑步、游水、行山、boxing......,年年都參加毅行者、馬拉松,我一年至多傷風感冒一次,連胃痛都未試過!不過生咗之後就好難好似以前咁做到咁多運動了,可能到我生第2胎時啲害喜會番黎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆 回覆:jazzcnl的帖子

我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要
乜唔係話有害喜代表Baby健康成長咩,我用呢點叫自己撑落去咋

大宅

回覆:hudsonchui 的帖子

我都係呀!今朝作嘔到返唔到工呀!而家先至7wks+, 真係唔知要嘔到幾時

大宅

Babybaby2011 發表於 11-9-5 09:38
我都係呀!今朝作嘔到返唔到工呀!而家先至7wks+, 真係唔知要嘔到幾時

...

加油啊...好快捱得過,我 7w 果時都嘔到得返半條人命,9w 開始會慢慢轉好

男爵府

kk327 發表於 11-9-5 10:06
加油啊...好快捱得過,我 7w 果時都嘔到得返半條人命,9w 開始會慢慢轉好 ...

9 WEEK真係開始轉好,你就好啦,,

我原本8 WEEKS 時有2-3日我見嘔小左,嘔得2-3次,,
點知,一到第9 WEEKS 又黎料,,,,,,,,,( 仲有嘔到D野,,係鼻與喉嚨之間 - 整住左,,,要不停灌自己飲水 )) ,,,,,,,V_V

超辛苦

但相反,因醫生話咁樣係好事,我唯有咁講,,,當BB係入面打緊波,,,V_V

伯爵府

我身體都幾好架, 陀一仔一女都冇害喜.

男爵府

引用:我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要 乜唔係話

原帖由 hudsonchui 於 11-09-05 發表
我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要
乜唔係話有害喜代表Baby健康成長咩,我用呢點叫自己撑落去咋

...
你咁講令我好驚,唔通我冇害喜,我阿b唔係健康成長緊咩!?

大宅

我睇既醫生都話係好事,
佢話HCG高先會咁
同埋有D人可能對呢種荷爾蒙敏感D, 所以會嚴重D

首頁

尾頁

跳至