少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔語言發展都算正常, 會講簡單句子, 生字, 可以表達自己, 但就成日喊。

想聽歌, 我唔俾 (有解釋), 大喊。有用ignore方法, 但依然係要喊一兩分鐘先收聲。
想食餅, 我唔俾 (有解釋), 又喊。
自己砌積木, 砌唔到, 又會好嬲, 大叫。
訓覺發覺冇左張被 (拎左去洗), 又喊.......
etc....

眼訓心情差會喊, 我理解, 但係一日總有4,5次要喊下叫下, 對21個月大是否正常呢?

仲有未戒片 (poo poo試自己話去), 唔肯自己食飯.... 有時真係俾佢激到喊... 又或者係我大住個肚, 情緒有d唔穩定...

大宅

回覆:21個月仲成日喊, 正常嗎?

佢喊好耐?我仔22個月多啲,都係成日喊,唔比佢落地,唔比餅,去冲涼冼頭,眼瞓,要阿婆,都喊
佢冇理既要求或發脾氣,我都唔理佢,佢喊到累收聲,之後再喊..........mouth:
我諗佢係扭計,所以冇諗過係唔正常
你聽唔聽得出佢係咪扭計先?

子爵府

其實我唔覺得要ignore佢, 我個女好似你個仔咁大的時候都會咁, 我會同佢講"你唔駛喊, 你想要咩, 你話比我知; 如果嗰樣嘢係唔可以應佢要求, 我會解釋比佢知, 然後問佢明唔明, 佢再喊我會同佢講, 咁真係唔得, 你喊我都唔會比你"

我個女就ok囉!! 你可以試吓!!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:21個月仲成日喊, 正常嗎?

我個仔就二歲,又係甘樣,成曰喊,死要扭到為止!

大宅

咁即係... 都算正常?

maymycheung : 我同老公都試過同佢咁講, 有時得, 有時唔得, 睇佢心情。

同埋點解我擔心佢有問題, 另一樣野係, 我有時叫極佢都唔理我, 好似聽唔到我叫佢咁, 但佢聽覺應該冇問題的。係我太煩, 佢唔想理我, 定有咩問題呢?

大宅

正常,我21個月嘅仔都係咁。試吓不要和他在問題上糾纏,他們太少,不會對你的長篇大論解釋有反應。應該要轉移視線,吸引他去其他東西,例如比塊餅佢或同佢掟吓波。

http://cakemomworld.wordpress.com 一個充滿湊仔、教仔、慳錢、Shopping。。。仲有記得要感恩嘅世界

大宅

CAKEMom: 係呀! 我工人就係用呢個方法搞掂佢, 但我天真... 以為就黎兩歲, 唔會一哭二鬧 點知講極都係咁, 唯有再等多排啦....

首頁

尾頁

跳至