自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:蜆介鯪魚球 的帖子

細個時候好少聽攞乜金物金,點解衣家變到咁,咁多伸手檔或老鳳一族。好多嘢扭曲了.......

Discuz

大宅

好心正苦請多 D 人 CHECK 緊 D 啦

伯爵府

lok1503 發表於 11-9-17 17:59
資源有限, 如果可以減少騙綜援的個案, 就可投放有需要之處 (e.g. 教育, 老人), 咁中產可受惠...

騙綜援的個案肯定係有, 但比例上係唔係咁多? 暫且信0.3%, http://www.hkcna.hk/content/2011/0606/101599.shtml
加上社署人手唔夠, 我都唔知應否將焦點放在這....

反而你所提到投放入有需要之處, 這是兩回事. 就正如今年財政預算案, 每人派6千, 政府唔係無錢, 只是亂咁洗.(上次出了個左翼21的POST, 佢地有些建議真是值得考慮, 如興建公屋/安老院)
幫助低收入一群....咪有政棍提出引入負稅制, 免得在這被人冠以共產主義,費時講

地產霸權..... 在BK這裏, 有人以為是反李+X.(商人只要唔犯法, 用盡各種方法賺錢無可厚非). 其實反地產霸權, 是引入競爭法, 反壟斷等, 這些又是些政棍提出....

最怕就是政府的政策唔夠細緻, 攪到好似最低工資一刀切咁, 俾人詬病.

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

侯爵府

回覆:Lily2003 的帖子

你講晒我d心聲, 我好眼紅綜援家庭, 樣樣 jetso 都有, 我就咩都無。現在我無工作在身, 我也曾好氣憤想離婚取綜援, 希望正苦唸過有效方案。
私人傳訊 回覆 引用

我地辛苦工作,出街食飯,唔好話去睇戲,要清想楚先話去,學習其他課外的興趣,都要想一大餐,而學校活動都以綜援為主,反而我地就乜都冇,什麼都綜援優先,不要給我們自食其力的,更使人對綜援人士反感,社會咪仲和諧,一d都唔公平

kckammy

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

正苦幾時先識做野!

珍珠宮

回覆:綜援機制宜檢討

我唔介意交稅,只要用得其所,香港醫療保障不足,零願將錢放落去,為香港市民醫病

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yk0108 發表於 11-9-18 07:53
騙綜援的個案肯定係有, 但比例上係唔係咁多? 暫且信0.3%, http://www.hkcna.hk/content/2011/0606/101599 ...

close FD 係社署做, 其實騙 / 濫用綜援的個案, 可能只是冰山一角. 你問多 d, 喊打喊殺. 出埋區議員. 通常 d 高層就怕...

事實勝於雄辯, 港島東 同中環區, 建制派區議員的數目...

深水步是馮檢基的大本營, 都失守...

伯爵府

miemiemie 發表於 11-9-17 19:11
仲有佢地職責係審批申請者,
佢地有無盡力審查我就唔知???
不過如果佢地有盡力就唔會成日俾人踢爆有人呃綜援!!!

記唔記得 南亞海嘯 / gucci 眼鏡, 哩 d 人通常會搵 區議員, 跟住高層就驚. 我 個 fd 比佢老頂話煩, 哩世唔使望升級...

如果識社署社工, 你會發覺佢地好憎...

伯爵府

toffeetong 發表於 11-9-18 00:26
仔女年滿12歲, 煌虫父/母要幫做社會服務義工若干小時. ...

社會服務義工 ? 你得閒去睇下. 得啖笑...

伯爵府

toffeetong 發表於 11-9-18 00:26
仔女年滿12歲, 煌虫父/母要幫做社會服務義工若干小時. ...

社會服務義工 ? 你得閒去睇下. 得啖笑...

伯爵府

hkgigi 發表於 11-9-7 16:45
我同老公2人都係搵得2萬多d, 唔洗交稅(我好想有稅交架!),
有2個小朋友, 無公屋要住, 負擔一定唔會比佢地綜 ...

真係慘.

其實如果 d 租/供樓 唔係咁貴, 都唔使咁慘...

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

支持

子爵府

講得好好
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

講得好好,支持

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:綜援機制宜檢討

講得好 .何止呃綜援!呃公屋嘅人咪又係比比佳是!部份公屋根本就大把有錢人 ,總之最可隣係我地中間呢d ,辛苦打工又要交稅又要養仔又要捱貴租...,乜都冇份. 唉!

首頁

尾頁

跳至