跳至

首頁

尾頁

別墅

本來十月要返nursery (A) 已留位同比埋十月學費, 但今日屋企附近間nursery (B)打嚟話有人退學, 問我讀唔讀...點算?

A) - 有個好大露天Playground
- 要行樓梯上6樓
- 要搭小巴 (連步行都要差唔多半個鐘)
- 啲老師好有愛心, 但無外籍老師
- 淨係得全日班 (咁細個讀全日, 好可憐)

B) - 校舍細&舊
- 行路返學 (翻風落雨可以搭一個站)
- 啲老師好似唔多識英文 (不過一個禮拜都有一堂net)
- 半日班

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

a,係基教?

豬油妹  2間都係基督教...  發表於 11-9-9 23:35

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我意思係話香港基督教服務處

大宅

回覆:豬油妹 的帖子

要睇下妳比小朋友讀 N1 的目的是什麼。如果是沒人湊,當然係 A

男爵府

我以為A係靈安TIM.

別墅

回覆 士丹利妻 的帖子

係靈安呀...

男爵府

靈安原先都係我首選, 因為佢嗰到個主任係我的MISS的朋友, 佢知佢朋友係嗰到攪得几好, D老師好有愛心, 管理得都好好, 不過上年我上去幫阿仔拎表後, 行咗咁多層我打退堂鼓了, 因為真係太辛苦, 我仲要大部份時間都係99湊阿仔放學, 都唔想老人家咁辛苦.

加上係我屋企落去都要半個鐘, 又唔想比佢坐車校, 所以都係冇揀到靈安LU

子爵府

為何要用可憐形容番全日的小朋友?
小朋友都不知幾開心, 一起食飯, 充足時間遊玩學習~

民房

係啊自理能力仲高tim

大宅

畀面勳章

回覆 豬油妹 的帖子

你已經頭痛完啦, 因為你已經揀咗, 我哋至有緣認識!
平平安安.....順順利利!

男爵府

其實可唔可憐, 可能係睇下小朋友的適應狀況.

有D小朋友可能適應力弱D(我個仔就係), 太早要佢適應分離(縱然係短暫同有得玩), 會几痛苦, 講真處理得唔好, 可能會有反效果. 呢個年紀的幼兒處於建立對人的信任及安全感, 如果佢能力未到, 又夾硬要佢去返學. 有機會令佢缺乏安全感, 對人產生不信任, 呢個會影響到佢將來的成長.

但相對於, 一些較外向, 適應力強的幼兒, 因為佢能力上應付到, 好快過渡到, 所以會感到開心.

我眼見自己個仔, 由細到大係呢方面都係弱D, 加上又係老人家湊(我返工的, 每晚同放假就自己湊), 所以會比佢K1先返學. 我都見到阿仔依家的適應力比細個時進步好多, 快咗適應到新環境同陌生人. 不過佢的自我防禦基制好高, 所以要比定好多預告佢, 佢有定心理準備, 就好好好多, 同快適應咗.

別墅

入n1可以俾老師教, 而俾老人家湊係有問題, 大家意見又多,產生好多家庭問題

首頁

尾頁

跳至