論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

最興他星期五先完成immigration application, Saturday 就話唔舒服,明明claim唔到$都照比他$睇醫生!因為垃圾桶有狗厠所既"污穢垃圾",所以assume他日日倒!邊知禁寸答我!要計!好!大家講明!

水晶宮

下次係佢臨放假前1159分叫佢去倒垃圾.....

vici  叻!  發表於 11-9-12 21:53
wcpcelia  good ah  發表於 11-9-12 19:30
topkidsmom  比個LIKE你  發表於 11-9-12 11:44
estherlai  good idea.  發表於 11-9-12 09:47

男爵府

樓主嬲係可以理解,但吾可以望佢知恩圖報,吾好要佢放假做野,以免比佢告,工作日就做到足,不得吞pop,同佢計足,順番條氣

大宅

回覆:勁嬲!叫個姐姐倒了d垃圾去,他話-今日他是放假,無理由做野!

雖然我家姐姐無同我計足,佢放假日臨出門口前會摺好晾乾咗嘅衫,執清乾咗嘅碗碟;但我唔會開口要求,在她面前我仍做回善後工作,以免有痛腳。樓主工人咁計較又寸,一於假前一晚要佢做晒啲工作,對呢啲人,你都要計清楚,唔好比佢有機可乘,小心!

大宅

佢放假我唔會叫佢做野,
有衫我會自己洗,垃圾自已倒.
自己放假都唔想老闆吩咐我做野.

不過有次我地開party,
姐姐番到黎自己幫手洗碗同執野.
(當然我都有份一齊做)

大宅

唉而家D工人係乜都同你計足

子爵府

好媽媽勳章

bunbun???

大宅

回覆:勁嬲!叫個姐姐倒了d垃圾去,他話-今日他是放假,無理由做野!

佢知唔知就算你遞左application你都可以再申請terminate?佢平時係咪咁架?不過,姐姐放假我唔會主動叫佢做嘢,但我renew contract時加左少少人工佢,話比佢知因為放假佢都有幫手做家務,叫佢keep on!

男爵府

2018復活節勳章 貓狗褓姆

我家工人姐姐第一次放假夜晚8點返到屋企,她主動做家頭細務,跟住我同佢講:妳今日放假唔洗做 la. 她說:得la,無問題la.當時我覺得有d唔好意思.其實,我平時返到屋企,我都會主動洗碗,或煲水等家務,她放假當天,我唔會專登留衫俾她洗.因為我明白她平時揍bb有時都幾辛苦. 但如果樓主的工人姐姐咁計較,日後的日子雙方都好唔開心.

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

你個 bun bun 真有性格,唔多適合打工播

大宅

樓主, 依家d工人都係咁, 唔計較o既已經越來越少, 因為d所謂姊妹已經將佢地洗腦, 認為同一屋簷下計到足係無問題。不過你可以做的是同佢平心靜氣講一次, 如果佢計到咁足, 你都會計到足, 包括佢只能星期日晚上7-9點洗佢自己d衫, 唔可以係工作日洗, 工作日沒有你批准佢亦唔可以講私人電話或SMS, 唔舒服唔等於唔洗做, (我地個個媽咪都係食粒藥照開工, 有時都唔會有時間睇醫生), 總之目的係令佢明白你唔係咁差d僱主, 要佢知道你都可以計到好足, 不過你無咁樣做到, 佢o既心態就會平衡d, 之後d態度就會好返d。

AK47AK47  只能星期日晚上7-9點洗佢自己d衫, 呢個我 like  發表於 11-9-12 13:52

男爵府

唔好嬲, 佢話唔做好過做完之後反告你

侯爵府

好媽媽勳章

平時姐姐放假D碗都留佢洗,
佢可以下一天洗(我無開口叫佢洗)
上次我多手洗咗,
佢仲say thank you and ask me to left all for her next time!
平日我都有help her to finish the housework!
[img align=right][/img]

大宅

做咗幾耐?咁計較, 同佢鬥計, 開個file mark 低唔好輸比佢.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我BunBun係咁就冇可能留低

別墅

話比佢知:唔准用插蘇义電! 否則逐次計錢!

別墅

我最嬲係星期五先formally 去immigration interview. 用了6 小時,星期五晚就話唔舒服,星期六朝早我叫我媽同佢see doctor. 因為他感冒有少少燒,一返到屋企已take my mom recommendation to take rest! 一直瞓到3:30。我一家4:30出門,他就自由活動!我無同你計,只是叫你早一個鐘返!竟然禁寸!我諗緊同agent 講有旡用

別墅

重未計他來22 日late wake up for 7 days! 次次要叫埋他起床!我已好火!但我又比c6話一開始搞到關係差woo!

大宅

引用:重未計他來22+日late+wake+up+for+7+days!+

原帖由 keroleen116 於 11-09-12 發表
重未計他來22 日late wake up for 7 days! 次次要叫埋他起床!我已好火!但我又比c6話一開始搞到關係差woo! ...
我覺得一開始佢就咁離譜,一定要話,講清楚要求,否則以後更難管。不一定要鬧,但語氣要肯定,並不是令大家關係差,如果依家唔講清楚,遲啲關係仲差!但佢一開始就咁懶,睇怕好難管!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcboa 發表於 11-9-12 15:27
話比佢知:唔准用插蘇义電! 否則逐次計錢!

我識得人,的確係會收番錢的...

首頁

尾頁

跳至